Screen-Shot-2024-04-29-at-2.50.17-PM-810x500.png

Pro-LGBT jezuitská farnosť v Kalifornii ukazuje, kam smeruje synodálna agenda pápeža Františka

61
Kultúra smrti
  • Farnosť svätého Ignáca Loyolu je jezuitská a otca Tom Lucasa zdieľa pastoračné peripetie.
  • Spoločenstvo zamerané na sociálnu spravodlivosť zdôrazňuje inkluzivitu, úlohu laikov a žien v Cirkvi.
  • Synodálny proces v Cirkvi sa rozvíja, pričom sa stretávajú rôzne názory a kritiky.
  • V diecéze Sacramento sa rieši bankrot v dôsledku obvinení zo sexuálneho zneužívania duchovnými.

Moja rodina sa nedávno zúčastnila na omši vo farnosti svätého Ignáca Loyolu v Sacramente v Kalifornii. Ignáca je jezuitská farnosť a my žijeme pod Františkovým pontifikátom.

Otec Tom Lucas’ “Pastoračné peripetie” v rubrike kostolného bulletinu na Štvrtú veľkonočnú nedeľu by nás nemalo nič prekvapiť.

Popisoval tri “osobné dialógy a načúvania”vo farnosti, ktoré sa konali v marci, aby odpovedali na otázku položenú na Synode o synodalite v Ríme na jeseň minulého roka: “Kde som videl alebo zažil úspechy - a trápenia - v štruktúrach Cirkvi”jej organizácii, vedení a živote, ktoré povzbudzujú alebo brzdia misiu?”

Úplná správička z minulomesačných’diskusií, na ktorých sa zúčastnilo 170 farníkov, je k dispozícii na webovej stránke svätého Ignáca. Medzi závermi “spoločenstva zameraného na sociálnu spravodlivosť”sú:

·           Cirkev musí byť inkluzívna pre všetkých, najmä pre ženy, menšiny a okrajové skupiny obyvateľstva, vrátane členov komunity LGBTQ+ a rozvedených katolíkov.

·           Patriarchát a klerikalizmus už nie sú účinnými štruktúrami Cirkvi; Boží ľud je Cirkev a laici by mali byť zapojení do všetkých úloh v Cirkvi. Úloha žien v Cirkvi sa musí rozšíriť na vedúce pozície vrátane ordinácie.

Ľavicová farnosť, podobne ako mnohé iné na celom svete, nadšene preberá synodálnu štafetu pred druhým mesačným stretnutím biskupov v Ríme, ktoré sa uskutoční na budúci október.

Posluchové stretnutia minulý mesiac’využili známy synodálny formát, v ktorom sa zjavný konsenzus menších skupín sediacich za okrúhlymi stolmi predkladá na širšiu diskusiu. Riadený proces bol kritizovaný za to, že rokovania smerujú k želaným záverom.

Pápež František’zásadný program – postupný posun smerom k akceptácii Katolíckej cirkvi homosexualitu a manželstvo “osôb rovnakého pohlavia” a “diakonky” a zrušenie Latinská omša –medzitým naďalej napreduje.

Diecéza Sacramento vyhlásila kapitolu 11 bankrot začiatkom tohto mesiaca v reakcii na približne 250 obvinení zo sexuálneho zneužívania zo strany duchovných, pričom veľká väčšina obvinení pochádza z 80. rokov minulého storočia alebo z obdobia skoršieho. Jednotlivých farností sa podanie žiadosti netýkalo.

Moja rodná farnosť’sa nachádza len 10 minút jazdy autom od farnosti svätého Ignáca, ale na opačnom konci ideologického spektra. Naša farská škola sa môže pochváliť piatimi učiteľmi, ktorí patria k ortodoxným dominikánskym sestrám Márie, Matky Eucharistie. Modlitba k svätému archanjelovi Michalovi sa prednáša po každej svätej omši.

Synodálna modlitba bola pravidelným úmyslom omše počas stretnutia svetových&nbspbiskupov v októbri minulého roka. Odvtedy som však v našej farnosti nepočul ani slovo o synodálnom podniku.

V tomto meste, ktorého španielsky názov odkazuje na Najsvätejšiu sviatosť, Santisimo Sacramento, je pomerne ľahké nájsť latinskú omšu. Petra ponúka tri omše v pracovné dni, tri omše v sobotu a šesť omší v nedeľu. Kaplnka Kňazského spolku svätého Pia X. patrí k najstarším spolkom’v Kalifornii.

Ale cirkevný bulletin z 21. apríla z kostola svätého Ignáca Loyolu potvrdzuje, že medzi miestnym katolíckym stádom sú veľké rozdiely. Podobná dynamika sa dnes odohráva v diecézach po celom svete, keďže synodálny projekt nenápadne naberá na obrátkach počas prestávky medzi významnejšími vatikánskymi udalosťami.

Jezuitský farár vyzdvihol dve hlavné témy z rozhovorov z minulého mesiaca’

·             Prekvapenie a šok, že tento proces nie je rozšírený a nedochádza k nemu vo všetkých farnostiach.

·          Prevažuje názor, že tieto synodálne zasadnutia musia pokračovať. 

Verní katolíci by si mali overiť svoje diecézne webovú stránku, aby sledovali vývoj synodálnych zasadnutí vo svojej oblasti, alebo dokonca uskutočniť informačnú návštevu “progresívnej” farnosti, kde sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú konať načúvacie zasadnutia. Obsah, ktorý teraz vzniká na miestnej úrovni, budú biskupi pracovať na tom, aby ho na jeseň zaviedli celosvetovo.

Článok v bulletine svätého Ignáca sa končil prirovnaním príspevku farníkov k “kamienku vhodenému do rybníka, ktorý vytvorí vlny, nové vzory a záblesky svetla, ktoré sme nečakali. Nech Duch, ktorý začal toto dielo v našej Cirkvi, ho privedie k naplneniu.”

Práca Synody o synodalite sa podobá skôr na smrtiaci ľadovec, ktorého obrovská časť pláva neviditeľne pod hladinou oceánu. Musíme sa pripraviť na náraz.

Robert Jenkins je pseudonym katolíckeho spisovateľa žijúceho v Sacramente v Kalifornii.