shutterstock_2168092271-810x500.jpg

Tragický náhodný potrat v Prahe odhaľuje pokrytectvo propotratových médií

52
Kultúra smrti
  • Žena bola potratná nesprávne kvôli zámene totožnosti.
  • Nemocnica čelí vyšetrovaniu a personál je suspendovaný.
  • Mediálne správy skresľujú skutočnosť potratu dieťaťa bez súhlasu.
  • Podobné prípady zámeny identity sa stali aj v iných krajinách.

Dňa 25. marca prišla do Fakultnej nemocnice Bulovka v Prahe (Česká republika) tehotná žena na bežné vyšetrenie. Bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva a nevedela po česky. Vo štvrtom mesiaci malo jej nenarodené dieťa očné viečka, obočie, mihalnice a vlasy, vedelo si cucať palec, zívnuť, natiahnuť sa a robiť mimiku.  

Nasledovala desivá zámena. Zdravotnícky personál - ktorý bol odvtedy suspendovaný - si ju pomýlil s inou ženou ázijského pôvodu, ktorá bola tiež objednaná, ale na potrat. Budúcej matke dali anestéziu a jej štvormesačné nenarodené dieťa bolo potratené. Keď išla spať, čakala dieťa; keď sa zobudila, jej dieťa bolo preč. 

Spustila sa séria vyšetrovaní, polícia prípad rieši ako ublíženie na zdraví, zatiaľ čo nemocnica sa borí s vrstvami chýb - lekári, sestry, gynekológ aj anestéziológ si nevšimli, že potrat bol vykonaný nesprávnej žene; správa nemocnice naznačila, že svoju úlohu zohrala jazyková bariéra medzi ženou ázijského pôvodu a česky hovoriacim personálom. 

“Podľa doterajších zistení sa v dôsledku závažného porušenia interných predpisov zo strany dotknutých zamestnancov začal operačný zákrok na nesprávne identifikovanej pacientke,” povedala hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová told CNN. “Ak sa v rámci prebiehajúceho interného vyšetrovania odhalí porušenie záväzných pracovných postupov, budú za to vyvodené osobné zodpovednosti konkrétnych osôb.” 

Podľa Jana PÅáda, gynekológa a podpredsedu Českej lekárskej komory: “Česky hovoriaca pacientka by sa pravdepodobne aktívne bránila tomu, že má podstúpiť zákrok, ktorému nerozumie.”Personál, ktorý potrat vykonal, je vyšetrovaný pre “hrubú nedbanlivosť” a nemocnica sa žene ospravedlnila za potrat jej dieťaťa a ponúkla jej odškodnenie, hoci v správach sa neuvádza, akú cenu si jej dieťa vyžiadalo.   

Tento príbeh naplno ukázal schizofréniu médií’v otázke potratov. Tlač vie, že dôvodom, prečo je tento príbeh taký “zdrvujúci” (ako sa vyjadril Evening Standard), je to, že žena’zabila dieťa; to však nemožno bez obalu priznať, pretože by to obvinilo všetky interrupcie. Je hrozné, že dieťa ženy’bolo potratené bez jej súhlasu; hrozné je aj to, že dieťa inej ženy’malo byť (a pravdepodobne aj bolo) potratené sjej súhlasom. V Českej republike je potrat na požiadanie legálny do 12. týždňa a v prípade “anomálie plodu až do pôrodu.” 

Tak sa nám Večerník Štandard nazýva príbeh “hrôzou,” ale aj opisuje, čo sa stalo takto: “podstúpila kyretáž – chirurgické čistenie maternice” a v dôsledku toho “potratila.” The New York Post tiež odkazoval na potrat ako na “chirurgické čistenie maternice,” čo je zámerne orwellovský spôsob, ako opísať zákrok, ktorý sa zámerne zameriava na telo dieťaťa vyvíjajúceho sa v maternici a rozoberá ho. Ak si chcete urobiť predstavu o tom, ako takýto zákrok vyzerá a čo sa stalo s úbohým dieťaťom tejto ženy, pozrite si toto video z Live Action. Toto nebolo’chirurgické čistenie,”a reportéri, ktorí píšu tieto príbehy, to vedia.  

Akokoľvek je to šokujúce, toto sa už stalo. Denník Evening Standard upozornil, že v roku 2019 lekár v Južnej Kórei v podobnom prípade zámeny identity potratil dieťa nesprávnej ženy  ktorá prišla na kliniku v šiestom týždni tehotenstva, aby si vybrala výživové doplnky. V roku 2021 írsky pár na svoj šok zistil, že dieťa, ktoré sa rozhodli potratiť, pretože im bolo povedané, že je postihnuté, bolo v skutočnosti úplne zdravé. Zdravotnícky personál sa veľmi ospravedlňoval, ale nepriznanou hrôzou – ponorenou pravdou v tlačových správach o takýchto príbehoch – je, že tieto deti sa nedajú dať znova dokopy.  

Tieto deti sú mŕtve, pretože boli zabité. Írski rodičia, ktorí hlásili “zničujúci pocit straty,” to vedeli; reportéri to vedeli; zdravotnícky personál to vedel. Tí, ktorí o tomto “prešľape” v Prahe informujú (termín, ktorý zvolil New York Post), tiež vedia, že v tomto príbehu ide o oveľa viac ako o lekársku zámenu – preto sa dostáva na titulné stránky novín. Ale v našom šialenom potratovom režime, kde sa šťastne tehotných matiek pýtajú na ich deti a nešťastne tehotným matkám sa hovorí, aby išli na potrat, nikto nemôže túto tichú časť povedať nahlas.