33901.jpg

Kardinál: Vysviacku ženatých treba dôkladne prediskutovať

253
Neutral

Predseda Biskupskej konferencie Nemecka, kardinál Reinhard Marx, považuje diskusiu o nových prístupoch ku kňazskému úradu za legitímnu. Mala by sa dôkladne premyslieť možnosť vysviacky osvedčených ženatých mužov (viri probati) na kňazov a v „celej šírke“ tejto problematiky prediskutovať, ako povedal Marx 10. novembra na jesennom zasadnutí krajskej komisie katolíkov v Bavorsku.

 

„Pápež František hovorí s niektorými o tejto možnosti,“ povedal Marx. „Nie je to však tak, že priamo z Ríma vychádza nejaký impulz venovať sa tejto téme.“ Odtiaľ nemôže Marx v tomto ohľade „nič sľubovať“, ako dodal.

Do diskusie príde aj otázka žien 

Kardinál vyjadril predpoklad, že v tejto súvislosti príde do diskusie aj otázka žien. V tom však nevidí „nijaký pohyb“. Od komisie na skúmanie možnosti diakoniek zatiaľ nič nepočul.

Marx sa priznal aj k experimentom s novými formami vedenia farností. Tie sa konajú nielen v Arcidiecéze Mníchov-Freising. Také modely by sa však nemali skúšať „bez kňaza či proti kňazovi“.

„Farnosti nemôžu byť bez kňazov. Musí sa predsa sláviť Eucharistia. Okrem toho by sa pri úkonoch v Cirkvi nemalo brať do úvahy znižovanie kvality. Tam, kde vystupujeme, to musí byť dobré. To očakávajú práve tí, ktorí sa s Cirkvou dostanú do styku iba príležitostne,“ vyhlásil Marx.