pope-francis-audience-e1700565987266-810x500.jpg

Pápež František kritizuje arcibiskupa Gänsweina za "nedostatok šľachetnosti a ľudskosti" v súvislosti s knihou Benedikta XVI.

93
Neutral
  • Pápež František kritizoval arcibiskupa Gänweina za vydanie knihy o Benediktovi XVI.
  • František tvrdí, že Gänwein chýba ušľachtilosť a ľudskosť voči nemu.
  • František obmedzil tradičnú latinskú omšu, čím rozčaroval Benedikta XVI.
  • Gänwein a Seewald kritizujú Františka za nedôveryhodné správanie voči Benediktovi XVI.

Pápež František kritizoval arcibiskupa Georga Gänsweina za to, že krátko po smrti pápeža Benedikta XVI’vydal svoju knihu Nič než pravda, a povedal, že Gänsweinovi chýba “ušľachtilosť a ľudskosť.”

V knižnom rozhovore s názvom Nástupca, ktorý vyjde v španielčine 3. apríla, sa František venoval svojmu vzťahu k svojmu predchodcovi Benediktovi XVI. Počas rozhovoru so španielskym novinárom Javierom Martínez-Brocalom František povedal, že ho “zabolelo”, keď Gänswein, osobný sekretár Benedikta XVI’od roku 2003 až do smrti emeritného pápeža v roku 2022, publikoval svoju knihu o skúsenostiach zo života po Benediktovom boku, ktorá obsahovala kritiku niektorých Františkových’ krokov.

Vydanie knihy Nič než pravda v deň Benediktovho’pohrebu ukázalo “nedostatok ušľachtilosti a ľudskosti,” povedal František.

Vyjadril sa v tom zmysle, že vyhlásil, že bývalý osobný tajomník Benedikta XVI’“mi urobil niekoľko veľmi ťažkých vecí.”

Čítajte: Liz Yore: Pápež František rozširuje ‘milosrdenstvo’ na duchovných sexuálnych násilníkov, ale nie na obete

V pravdepodobnej narážke na Gänswein František vyhlásil, že niektorí ľudia v Katolíckej cirkvi využívali Benedikta XVI. na útoky proti nemu, keď nemali dobré argumenty, keď Benediktovi pripisovali “veci, ktoré nie sú pravdivé.”

Krátko po Benediktovej’smrti Gänswein povedal, že pápež František’obmedzenie tradičnej latinskej omše (TLM) spôsobilo Benediktovi “bolesť v srdci” a odhalil vo svojej knihe, že Benedikt považoval obmedzenia za “chybu.”

František povedal Martínez-Brocalovi, že svoje rozhodnutie obmedziť TLM a zvrátiť dielo svojho predchodcu”nekonzultoval ani nevaroval Benedikta, čím potvrdil tvrdenie Gänswein”a, že Benedikt sa o Františkovom útoku na latinskú omšu dozvedel”prostredníctvom vatikánskych novín.

Pápež Benedikt rozšíril vtedajšie povolenie sláviť tradičnú latinskú omšu (TLM) svojím motu proprio Summorum Pontificum z roku 2007 a povedal, že staršia forma rímskeho obradu nebola nikdy zrušená. V prílohovom liste k motu proprio Benedikt napísal o TLM nasledovné: “To, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätné a veľké aj pre nás a nemožno to zrazu úplne zakázať alebo dokonca považovať za škodlivé.”

16. júla 2021 však pápež František vydal Traditionis Custodes, ktorým TLM obmedzil a fakticky zrušil Benediktovo’Summorum Pontificum. V priamom rozpore so svojím ešte žijúcim predchodcom František vyhlásil, že liturgia Pavla VI. alebo Novus Ordo je “jedinečným vyjadrením lexu orandi rímskeho obradu.”

Pár mesiacov po vydaní knihy Gänswein’František poslal nemeckému arcibiskupovi zpäť do svojej domovskej diecézy Freiburg v Nemecku bez toho, aby mu pridelil nejakú úlohu alebo úrad.

František tvrdí, že Benedikt “mi nikdy neodňal svoju podporu.”

“Možno som urobil niečo, s čím nesúhlasil, ale nikdy to nepovedal,” dodal.

Niektorí z&nbspBenediktových najbližších dôverníkov, ako napríklad Gänswein a Benediktov životopisec Peter Seewald, však zdôraznili, ako bol emeritný pápež zranený a sklamaný niektorými rozhodnutiami svojho nástupcu&nbsp.

PREČÍTAJTE SI: Benedikt’životopisec udrel ‘autoritárskeho’pápeža Františka za podkopávanie katolíckej tradície

“Benedikt dôveroval Františkovi. Niekoľkokrát sa však trpko sklamal,”Seewald povedal v rozhovore uverejnenom v decembri 2023.

Seewald povedal Nový denník Kompas, že František “opakovane hovoril o daroch svojho predchodcu a nazval ho ‘veľkým pápežom’, ktorého odkaz bude z generácie na generáciu zjavnejší.”

“Ale ak človek naozaj hovorí o ‘veľkom pápežovi’ z presvedčenia, nemal by’urobiť všetko pre to, aby pestoval jeho odkaz? Tak ako to urobil Benedikt XVI. v súvislosti s Jánom Pavlom II. Ako dnes vidíme, pápež František urobil naozaj veľmi málo pre to, aby zostal v kontinuite so svojimi predchodcami,” poznamenal Seewald.

Pripomínajúc Františkovo’ zaobchádzanie s Gänsweinom, Seewald povedal, “Robí ho [Františka] nedôveryhodným.”

“Nemožno s Bibliou v ruke neustále hovoriť o bratskej láske, vzájomnej úcte a milosrdenstve a zároveň tieto cnosti pošliapavať. Brutalita a verejné poníženie, s akým bol odkopnutý zaslúžilý človek ako Gänswein, nemá obdobu. Dokonca sa nedodržal ani zvyk poďakovať odchádzajúcemu zamestnancovi, ako je to zvykom v najmenšej firme.”

“Pápež degradoval Gänsweina, ale myslel tým toho, pre koho Gänswein znamená,” povedal Seewald v zjavnej narážke na Františkov’ útok na Benediktov’odkaz.

ČÍTAJ:

EXKLUZÍVNE: Pápež František obhajuje obmedzenia latinskej omše – ‘Čítajte motu proprio’

Benediktov’sekretár Gänswein záhadne odvolaný z postu v pápežskej domácnosti

Abp. Gänswein: Gänswein: Benedikt XVI. bol ‘prekvapený’ pápež František ignoroval dubia

Abp: Traditionis Custodes spôsobila Benediktovi XVI. ‘bolesť v srdci’

Abp. Gänswein uvádza málo známe detaily rezignácie Benedikta XVI’ktorá šokovala svet

Pápež František sa po kritike v knihe o Benediktovi súkromne stretne s abp. Gänsweinom

Pápež Benedikt si myslel, že pápež František’obmedzenie latinskej omše bolo ‘chybou’: Gänswein odhaľuje