S.-Andrew-Weber-810x500.png

Ako krása katolicizmu inšpiruje mormonského skladateľa k tvorbe hudby pre Boha

8
Kultúra života
  • S. Andrew Lloyd, mormonský skladateľ, má lásku ku katolicizmu.
  • Je uznávaný koncertný organista a vyučuje na Texaskej univerzite.
  • Lloyd sa inšpiroval katolíckymi skladateľmi a gregoriánskym chorálom.
  • Jeho najnovšia inscenácia "Amaranthine" debutovala v Carnegie Hall v New Yorku.

Štyridsaťštyriročný mormonský skladateľ, ktorý má “trvalú lásku ku katolicizmu”, vytvoril svoju najnovšiu inscenáciu “Amaranthine”

S. Andrew Lloyd je vysoko uznávaný koncertný organista, ktorý za svoju prácu získal množstvo ocenení. V súčasnosti vyučuje na Texaskej univerzite v San Antoniu. Svoju najnovšiu tvorbu by mal debutovať 9. apríla v Carnegie Hall v New Yorku.

“Niektoré z najkrajších hudobných diel, aké som kedy počul, pochádzajú z veľkého inkubátora svojho druhu, z katolíckej cirkvi,” povedal Lloyd nedávno pre Our Sunday Visitor (OSV).

Aj keď Lloyd nie je katolík, v minulých rokoch účinkoval v katolíckych kostoloch. Osobitnú náklonnosť má aj k dielu Francisa Thompsona (1859-1907), ktorý sa narodil v Lancashire v Spojenom kráľovstve.

Thompson je známy tým, že napísal viac ako 50 básní, vrátane “Nebeského psa,” v ktorej opisuje nekonečné prenasledovanie duše Bohom’.

“Myslím si, že’to je význam básne … Boh je tu vždy,” poznamenal Lloyd pre OSV. “Ako skladateľ chcem dať svojim poslucháčom a interpretom možnosť dotknúť sa božského.”

Slovo “amarantín” znamená ružový alebo červený kvet, ktorý nikdy nezvädne. Je prevzaté z časti Thompsonovej’básne.

Predstavenie Lloyd’s, ktoré bolo pôvodne dokončené v roku 2022, pozostáva z piatich častí. Spolu s Lloydom sa koncom tohto mesiaca v New Yorku predstavia aj Rachel Willis-Sørensen z vydavateľstva Sony Classical a klaviristka Tamar Sanikidze.

Lloyd sa tiež inšpiroval gregoriánskym chorálom. Hudba “ma v mojom živote najviac spája s Bohom.”OSV uviedol, že má “obdiv ku katolíckym skladateľom ako Claudio Monteverdi, kňaz a taliansky skladateľ, a Olivier Messiaen, francúzsky skladateľ a organista.”