JK_Rowling-810x500.jpg

JK Rowlingová sa odvážila zatknúť škótsku políciu kvôli novému zákonu o zločinoch z nenávisti, ktorý ohrozuje slobodu prejavu

20
Neutral
  • Nový škótsky zákon kriminalizuje slobodu prejavu na témy ako biologické pohlavie a rodová identita.
  • Zákon zavádza nový trestný čin vyhrážania alebo urážlivého správania na základe rôznych charakteristík.
  • Rôzne skupiny a jednotlivci námietajú voči zákonu, obávajú sa obmedzenia slobody prejavu.
  • J. K. Rowlingová kritizuje zákon a obhajuje názory týkajúce sa biologického pohlavia a ženských práv.

Tvorkyňa Harryho Pottera J. K. Rowlingová sa bráni novému škótskemu zákonu, ktorý podľa mnohých obáv účinne kriminalizuje slobodu prejavu na témy ako biologické pohlavie a rodová identita.”

Zákon o trestných činoch z nenávisti a verejnom poriadku (Škótsko), ktorý bol prijatý v roku 2021, ale až teraz nadobúda účinnosť, konsoliduje rôzne už existujúce “zákony o trestných činoch z nenávisti” a zároveň vytvára nový trestný čin, “vyhrážanie alebo urážlivé správanie, ktorého cieľom je podnecovať nenávisť” na základe veku, zdravotného postihnutia, náboženstva, sexuálnej orientácie, transrodovej identity alebo rozdielov v pohlavných znakoch. 

Ako informovali denníky The Guardian a The Scotsman, námietky voči zákonu vzniesli rôzni jednotlivci a skupiny vrátane poslankyne Joanny Cherryovej, ktorá predpovedá, že “bude zbraňou aktivistov za práva transrodových osôb, ktorí sa pokúsia umlčať, a čo je ešte horšie, kriminalizovať ženy, ktoré nezdieľajú ich presvedčenie”; uviedla Škótska strana rodiny, ktorá tvrdí, že to bude znamenať “smrť” slobody prejavu; a Asociácia škótskych policajných superintendantov a Škótska policajná federácia, ktoré sa obávajú, že to nadmerne zaťaží policajné sily, ktoré nie sú dostatočne vyškolené na zvládnutie prílevu nových trestných činov.

Škotský prvý minister Humza Yousaf, ktorý zákon obhajoval, trvá na tom, že zneužívaniu zabráni “veľmi vysoký prah” pre stíhanie prípadov a chráni slobodu prejavu rôznymi spôsobmi vrátane “obhajoby v rozumnej miere”. Bývalý poslanec za stranu Torysa Adam Tomkins tvrdí, že samotné “tvrdenie, že pohlavie je biologický fakt alebo že sa nemení len na základe pohlavia, podľa ktorého sa niekto rozhodne identifikovať, nie je a nikdy nemôže byť podľa tejto legislatívy trestným činom z nenávisti.”

Takéto ubezpečenia však narazili na prekážku, keď výzvy na stíhanie Rowlingovej podľa zákona podnietili škótsku’ministerku pre bezpečnosť komunity Siobhian Brownovú, aby odvolala svoje pôvodné ubezpečenia, že “nesprávne určenie rodu” nebude “vôbec” porušovať zákon, The Telegraph informoval. “Mohlo by sa to nahlásiť a mohlo by sa to vyšetriť,” povedala, “či by to polícia považovala za trestný čin, alebo nie, to už je na škótskej polícii.”

V pondelok Rowlingová zdieľala na Twitteri/X dlhé vlákno s príkladmi “trans žien” (t. j, mužov) a pro-LGBT aktivistov, ktorým navrhla, aby boli teraz “chránenou kategóriou” napriek ich násilným, urážlivým činom a/alebo nenávistnému správaniu, pričom použila hashtag #ArrestMe, aby účinne vyzvala úrady na jej prenasledovanie.

“Nová legislatíva je široko otvorená na zneužitie aktivistami, ktorí chcú umlčať tých z nás, ktorí hovoria o nebezpečenstve eliminácie žien”a dievčat” priestoroch pre jedno pohlavie, o nezmyselnosti údajov o kriminalite, ak sa násilné a sexuálne útoky spáchané mužmi zaznamenávajú ako ženské trestné činy, o grotesknej nespravodlivosti, keď sa mužom umožňuje súťažiť v ženských športoch, o nespravodlivosti, keď sa pracovné miesta, vyznamenania a príležitosti pre ženy berú transrodovým mužom, a o realite a nemennosti biologického pohlavia,” napísala. “Už niekoľko rokov sú škótske ženy pod tlakom svojej vlády a príslušníkov policajného zboru, aby popierali dôkazy svojich očí a uší, odmietali biologické fakty a prijímali nenáboženskú koncepciu pohlavia, ktorá je nedokázateľná a nespochybniteľná.”

“Momentálne som mimo krajiny, ale ak to, čo som tu”napísala, kvalifikujú ako trestný čin podľa podmienok nového zákona, teším sa, že ma zatknú, keď sa vrátim do rodiska škótskeho osvietenstva,” dodala Rowlingová.

Rowlingová, ktorej Potterovské romány sú najpredávanejšie knižné série na svete, je už dlho známy ako doktrinárny liberál vo väčšine otázok, v roku 2007 zašiel až tak ďaleko, že retroaktívne doplnil vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia do zákulisia Harryho’mentora Albusa Dumbledora, a to napriek tomu, že v samotných knihách ani ich filmových adaptáciách sa o sexuálnej príťažlivosti tejto postavy’nehovorí (až krátko sa na ňu odkazuje v treťom filme Spinoff série Fantastické zvery).

Aj napriek tomu bola Rowlingová pro-LGBT aktivistami považovaná za bigotnú, pretože odmietla súhlasiť spredstavami, že pohlavie je sociálny konštrukt, ktorý možno ľubovoľne meniť, alebo že život meniace chirurgické či chemické “transformačné” postupy sú vhodné pre zmätených neplnoletých. V posledných rokoch sa napriek silnému kultúrnemu tlaku len odvážnejšie postavila proti transrodovej loby’škodlivým vplyvom na deti, ako aj na skutočné ženy.