pope-chair-810x500.jpg

Pápež František navštívil nemocnicu kvôli "diagnostickým testom" po tom, ako zrušil stretnutia kvôli "ľahkej chrípke

27
Neutral
  • Pápež František podstúpil diagnostické testy v nemocnici Gemelli.
  • Návšteva bola označená ako "plánovaná" a nešpecifikovali sa výsledky testov.
  • František v poslednom čase čelí zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu.
  • V minulosti podstúpil viaceré operácie a hospitalizácie kvôli zdravotným problémom.

Pápež František dnes nakrátko navštívil rímsku nemocnicu Gemelli, aby sa podrobil diagnostickým testom, ktoré Vatikán označil za "diagnostické testy" po tom, ako v predchádzajúcich dňoch zrušil svoje stretnutia pre "ľahkú chrípku".”

Taliansky portál Ansa 28. februára informoval, že pápež František odišiel do nemocnice Gemelli na ostrove Isola Tiberina na “návštevu.”

František mal zvyčajnú týždennú generálnu audienciu o 9.00 hod, hoci požiadal hlavu pápežskej domácnosti, aby prečítala jeho prejav namiesto toho, aby ho predniesol sám. Potom sa ešte chvíľu zdržal, pozdravil prelátov a novomanželské páry, ako je to zvykom. 

Krátko po tom, ako Ansa okolo poludnia zverejnila svoju správu, prišli okolo 12.30 miestneho času ďalšie informácie z Rai News, ktoré návštevu potvrdili a uviedli, že František opustil nemocnicu a vrátil sa do svojho bytu vo Vatikáne.

O 15 minút neskôr Tlačový úrad Svätej stolice vydal vyhlásenie pre tunajšie novinárske zbory, v ktorom uviedol, že “Po generálnej audiencii odišiel pápež František do nemocnice Isola Tiberina – Gemelli Isola na niektoré diagnostické vyšetrenia. Nakoniec sa vrátil do Vatikánu.”

Obrázok
Pápež František opúšťa Gemelli. Kredit: Ansa

Žiadne ďalšie podrobnosti o druhu alebo výsledkoch vykonaných vyšetrení neboli poskytnuté. 

Dnešná’krátka návšteva nemocnice bola neskôr opísaná spoločnosťou Ansa ako “plánovaná”, ale nebola oznámená. Stalo sa tak po tom, ako boli Františkovi’zrušené stretnutia v sobotu a v pondelok, pričom Tlačová kancelária Svätej stolice uviedla, že má “mierny stav podobný chrípke,” hoci podľa nej nemal horúčku.

Utorok je v oficiálnom pápežskom kalendári zvyčajne dies-non, pričom včerajšok nebol výnimkou. František však cez víkend držal nedeľnú modlitbu Anjel Pána.

ČÍTAJTE: Pápež František sa pre zlý zdravotný stav stiahne z klimatickej konferencie OSN’COP28

Udalosť potvrdzuje pokračujúce oslabovanie Františkovho’zdravia, ktoré je v poslednom roku čoraz zjavnejšie.

Dňa 25. novembra zrušil všetky svoje audiencie, predtým popoludní navštívil nemocnicu na CT vyšetrenie, aby sa vylúčili “pľúcne komplikácie.”Na druhý deň potom zriedkavo zrušil vedenie nedeľnej modlitby Anjel Pána z Apoštolského paláca. 

Hneď po podrobnej informácii o Františkovej”nadchádzajúcej ceste na klimatickú konferenciu COP28 v Dubaji 28. novembra potom riaditeľ Tlačovej kancelárie Svätej stolice oznámil, že Františkov”zdravotný stav si vyžiadal zrušenie cesty. 

Predtým mal v roku 2023 dve dlhšie hospitalizácie: najprv v marci a potom v júni. Koncom marca bol hospitalizovaný náhle. Tlačový úrad uviedol, že išlo o návštevu kvôli “vopred naplánovaným vyšetreniam,” ale to rýchlo vyvrátili správy talianskych médií, že František musel zrušiť naplánovaný rozhovor a stretnutia po týždennej generálnej audiencii a do nemocnice ho odviezla sanitka.

Čítajte: Vatikán klame? Pápež vraj ‘prišiel v bezvedomí’ do nemocnice pred 2 týždňami

Celému incidentu dominovala séria protichodných a protirečivých správ z Vatikánu, ktoré bagatelizovali pápežov’stav, a talianskych médií, ktoré sa odvolávali na zdroje, ktoré odhalili, že situácia je oveľa vážnejšia, než oficiálne priznala Svätá stolica.

Na júnovej návšteve ho prijali pre “inkarcerovanú incíznu herniu,” ktorú Tlačová kancelária Svätej stolice označila za nevyhnutnú, ale nie naliehavú. Po deviatich dňoch ho prepustili, pričom lekári opísali, že je na tom “lepšie ako predtým.” Túto návštevu poznačili oveľa jasnejšie a aktuálnejšie informácie z tlačovej kancelárie.

Keď bol František ešte mladý, kvôli infekcii mu odstránili pľúca. Potom v roku 2021 pontifik predtým podstúpil šesťhodinovú operáciu hrubého čreva na Gemelli, aby mu odstránili časť hrubého čreva kvôli divertikulitíde. Následne tam strávil 10 dní na zotavení.