Untitled-7-810x500.png

Organizátor konvoja slobody žaluje vládu Trudeaua za zmrazenie jeho bankového účtu

18
Kultúra života
  • Chris Barber žaluje Trudeauovu vládu za zmrazenie bankového účtu po rozhodnutí súdu.
  • Barber tvrdí, že EA bolo protiústavné a porušilo jeho práva vyplývajúce z Charty.
  • Freelandová zmrazila účty bez súdneho príkazu, čo ovplyvnilo Barberov život a podnikanie.
  • Barber a Lichová podali žalobu na vládu a žiadajú náhradu škody za porušenie práv.

Chris Barber, jeden z vodcov protestov Freedom Convoy 2022 proti mandátom COVID, žaluje federálnu vládu premiéra Justina Trudeaua za zmrazenie svojho bankového účtu a stovky ďalších účastníkov demonštrácií po nedávnom rozhodnutí súdu, ktorý vyhlásil, že zákon o mimoriadnych situáciách (Emergencies Act - EA) je protiústavný a neopodstatnený.

Barberova’žaloba prichádza krátko po tom, ako kanadský federálny súd minulý mesiac rozhodol, že Trudeauova vláda použila EA na potlačenie Konvoja slobody v roku 2022, bol protiústavný. Súd rozhodol, že použitie EA bolo priamym porušením Charty, a teda “nie je opodstatnené.

Barber, kamionista zo Saskatchewanu, sa výrazne zapojil do Konvoja slobody, v rámci ktorého sa tisíce ľudí vydali na cestu do Ottawy, aby protestovali proti povinnosti očkovania a uzáverám vakcín COVID. Vo svojej žalobe tvrdí, že jeho práva vyplývajúce z Charty boli porušené diktátom federálnej vlády.

Žaloba bola podaná pred dvoma týždňami na súd King’Bench v Saskatoone. Medzi jej tvrdeniami je aj časť, v ktorej sa tvrdí, že federálna vláda zneužila svoje právomoci, aby mohla ísť po kamionistoch.

Zákon kontroverzne umožnil vláde zmraziť bankové účty protestujúcich, povolať vodičov ťahačov a zatknúť ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.

14. februára 2022, v deň, keď bol zákon uplatnený, kanadská vicepremiérka a ministerka financií Chrystia Freelandová nariadila zmrazenie niektorých bankových účtov na základe zákona. Celkovo boli zablokované finančné prostriedky vo výške takmer 8 miliónov USD od 267 osôb. Okrem toho bolo zmrazených 170 bitcoinových peňaženiek.

Zmrazenie bankových účtov Freelandovou bez súdneho príkazu bolo bezprecedentným opatrením v kanadskej histórii a bolo umožnené len vďaka tomu, že liberálna vláda’sa odvolala na nikdy predtým nepoužitú EA.

V dôsledku príkazu Freelandovej’bol zmrazený bankový účet Barbera’. Je majiteľom spoločnosti zaoberajúcej sa nákladnou dopravou a podľa žaloby zmrazenie bankového účtu viedlo k zmeškaným platbám, ako aj k nesplácaniu úverov, čo malo negatívny vplyv na jeho úverový rating.

“Toto narušenie pripravilo (Barbera a jeho manželku) o možnosť vykonávať základné finančné transakcie a žiť normálny život, čo viedlo k vážnym nepríjemnostiam, ťažkostiam, rozpakom, vylúčeniu z modernej spoločnosti a poškodilo osobné a obchodné vzťahy,” uvádza sa v časti žaloby.

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu Trudeauova’vláda 14. februára 2022 uzákonila EA. Trudeau odvolal EA 23. februára.

 Ak ide o zmrazenie bankových účtov, Barber v žalobe tvrdí, že Trudeauova vláda sa tak rozhodla s nesprávnym cieľom odradiť a potrestať demonštrantov z Konvoja slobody, ktorí si uplatňovali svoje práva vyplývajúce z Charty.

V žalobe sa ako hlavní žalobcovia uvádzajú aj Barberova’manželka spolu s jeho podnikom na prepravu nákladných vozidiel.

Doteraz Trudeauova vláda nepodala žiadne vyjadrenie na svoju obranu, Global News.

Podľa vyjadrenia k žalobe boli Barberovi’zmrazené osobné a podnikateľské bankové účty len deň po tom, ako Trudeauova vláda prijala EA. Nemohol vyberať ani vkladať peniaze, ani používať kreditné karty a dokonca mu boli zastavené aj automatické platby účtov.

Podľa žaloby Barber “trpel a prežíval strach a úzkosť v dôsledku očakávanej straty príjmu.”

Barber a vedúca konvoja slobody Tamara Lichová sa zúčastnili na dlhom súdnom procese po tom, ako ich vláda obvinila a postavila pred súd. Súdny proces bol pozastavený, s neistým dátumom jeho obnovenia. Zatiaľ tiež nie je jasné, ako nedávne rozhodnutie súdu ovplyvní súdny proces.

LifeSiteNews pred vyše týždňom informovali, že Lich, Barber a množstvo ďalších ľudí podali na vládu žalobu vo výške 2 milióny dolárov.

Právnik organizácie Freedom Convoy Keith Wilson uviedol, že článok 24 kanadskej&nbspParagrafu práv a slobôd dáva Kanaďanom právo žalovať svoju vládu o náhradu škody, keď sú porušené práva vyplývajúce z Charty.”

“Takýto postup potvrdzuje vážnosť dodržiavania práv vyplývajúcich z Charty a má odradiť budúce vlády od porušovania základných práv Kanaďanov ”, povedal.

Vyšetrovanie použitia EA v súlade s kanadskými zákonmi začal Trudeau. Viedol ho však slobodomurárom priateľský sudca Paul Rouleau, ktorý viedol Komisiu pre výnimočný stav verejného poriadku. Nie je prekvapením, že komisia oslobodila Trudeaua.

Federálni a provinční politici vystúpili na podporu kamionistov. Minulý týždeň LifeSiteNews informoval, že novozvolený člen konzervatívneho zákonodarného zhromaždenia Alberty (MLA) Eric Bouchard pochválil protestujúcich z Freedom Convoy za to, že robia to, “čo je správne”, keď sa stavajú proti mandátom COVID.