crisis_trump-810x500.jpg

Newyorský prípad občianskoprávneho podvodu proti Trumpovi premenil obyčajný čin na trestný čin

11
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Progresívne zmeny v cirkvi a spoločnosti sú zlé a škodlivé.
  • Progresívni demokrati prekrútili bežné činy na niečo zlé a stranícky sudca im dal za pravdu.
  • Trump ocenil svoju nehnuteľnosť vyššie, čo je bežná prax, ale bol za to obvinený.
  • Americký súdny systém sa stal nespravodlivým a trestá normálne činnosti ako zločiny.

Tak ako milióny Američanov predo mnou, aj ja som urobil presne to isté, čo Donald Trump, a to, že som sa snažil získať pôžičku na základe najlepšieho odhadu hodnoty mojej nehnuteľnosti - a pri jej stanovení som sa neriadil tým, čo povedal daňový odhadca. Letitia Jamesová však v rámci boja demokratov’ za právo prekrútila úplne obyčajný čin na niečo zlé a stranícky sudca dal jej snahe punc. Ak sa to’nechá platiť, výsledky budú zničujúce nielen pre politickú triedu, ale aj pre normálnych Američanov.

V decembri 2020 som musel dať svoj dom na trh a presťahovať sa 1000 míľ ďaleko. Dva mesiace predtým som’uvažoval o refinancovaní hypotéky a banka mi dala odhad na 285 000 dolárov. Myslel som si, že by asi mala byť vyššia, ale nemal’som chuť venovať čas skúmaniu, pretože som sa tým až tak netrápil.

ČÍTAJTE: Donald Trump v strhujúcom prejave na konferencii CPAC udrel do zbrane ministerstva spravodlivosti, volebných podvodov

To sa zmenilo v decembri, keď som bol nútený sa tým zaoberať. Oslovil som teda kamaráta realitného makléra (skutočného realitného makléra, nie chlapíka s vedľajšou prácou) a požiadal ho, aby mi urobil odhad. Podľa neho by sa dom pravdepodobne predal za približne 305 000, možno maximálne 315 000 dolárov. Opäť som bol skeptický, a tak som si začal robiť vlastný prieskum. Pozrel som si svoju komunitu, čo bolo k dispozícii v mojom okrese a za koľko sa predávali porovnateľné domy. Všímal som si aj okolie, cesty, školy atď. Po tom všetkom som odhadol, že môj dom má hodnotu približne 400 000 dolárov. Myslel som si, že by sa mohol predať za 415 000 dolárov alebo dokonca o niečo viac.

Dali sme ho na trh za 405 000 dolárov a o desať dní neskôr bol predaný, pričom kupujúci ponúkli 395 000 dolárov. Nakoniec sme sa dohodli na sume 400 000 dolárov. Bol som presvedčený, že sa mohol predať aj za viac, ale náročné okolnosti znemožnili logistiku čakania, čo je smutné, pretože ak by som bol schopný čakať ešte 12 mesiacov, pravdepodobne by sa predal za 550 000 dolárov, čo je takmer dvojnásobok pôvodného ocenenia banky.

Všetkým týmto chcem povedať, že vo svete nehnuteľností existuje milión rôznych faktorov, ktoré sa podieľajú na ocenení niečoho. Na základe týchto kritérií pravdepodobne existuje nespočetné množstvo rôznych hodnôt, ktoré možno stanoviť na konkrétnu nehnuteľnosť. Navyše, hodnoty môžu byť volatilné, najmä na výkonných trhoch.

PREČÍTAJTE SI: Donald Trump a Kari Lakeová sa smrteľne mýlia, keď obhajujú umelé oplodnenie: tu’je dôvod, prečo

Nehnuteľnosti, podobne ako väčšina podnikov, môžu byť nepredvídateľné, niekedy až veľmi. Preto je to, čo urobila newyorská prokurátorka Letitia Jamesová Donaldu Trumpovi, obzvlášť bezohľadné.

Ako CNN zhrnula obvinenie Jamesovej’:

Trump a jeho spoločnosť používali ‘nepravdivé a zavádzajúce’ finančné výkazy, tvrdí sa v jej žalobe, ‘opakovane a vytrvalo, aby presvedčili banky požičať spoločnosti Trump Organization peniaze za výhodnejších podmienok, než by inak boli pre spoločnosť dostupné, aby vyhoveli pokračujúcim úverovým zmluvám a aby presvedčili poisťovne poskytnúť poistné krytie za vyššie limity a nižšie poistné.’

Prečítajúc si to, človek by si predstavoval, že niektoré banky alebo poisťovne prišli o peniaze, pretože Trumpovi požičali peniaze alebo že Trump ich nesplácal. To sa však’nestalo. Trump totiž splácal pôžičky aj s úrokmi. Neboli doslova žiadne obete a banky mu aj tak chceli požičať!

Ale na tom nezáležalo. Podstatné je, že podľa Jamesa Trump používal jednu sadu účtovných kníh na získanie pôžičky a druhú sadu účtovných kníh na dane. Ale samozrejme, mimo spolitizovanej prokuratúry’je to normálne, nie žalovateľné.

Keď som predával svoj dom, okresný výberca daní ohodnotil môj dom na približne 200 000 dolárov. Taký bol už roky. Je totiž’veľmi bežné, najmä v červených štátoch, kde sa zaoberajú kontrolou daní, že vládny odhad hodnoty nehnuteľnosti je podstatne nižší, ako by sa mohla predať. To nemalo vplyv na to, za koľko by som ju mohol refinancovať alebo koľko by za ňu mohol zaplatiť kupujúci. V týchto prípadoch veriteľ pošle niekoho na inšpekciu a potom sám dospeje k záveru, akú hodnotu by bol ochotný nehnuteľnosti priradiť pri úvere.

V Trumpovom prípade v roku 2011 miestny odhadca nehnuteľností v okrese Palm Beach ocenil jeho nehnuteľnosť Mar-a-Lago na 18 miliónov USD, ktorá bola v roku 2021 zvýšená na 27,6 milióna USD. James obvinil Trumpa, pretože v tomto období ocenil nehnuteľnosť vyššou hodnotou, a to až na 739 miliónov USD na účely zabezpečenia. Tvrdila, že rozdiel medzi daňovým odhadom a jeho ocenením dokazuje, že sa dopustil podvodu, aby získal inak nedosiahnuteľné úvery.

Ale tu je’vec: Podľa bankára zapojeného do transakcie banka postupovala podľa svojich vlastných usmernení na poskytovanie úverov:

‘Myslím, že očakávame, že informácie poskytnuté klientmi budú presné. Zároveň nie je’štandardom v odvetví, aby tieto výkazy boli auditované. Sú’do veľkej miery závislé od používania odhadov,’povedal Williams, takže bankári bežne ‘robia určité úpravy.’

Aby sme zvýraznili tento nepomer, v decembri tohto roku uviedol špičkový realitný maklér z Palm Beach, že v roku 2021 by Mar-a-Lago malo hodnotu o niečo viac ako 1 miliardu USD a pravdepodobne by ocenil ho v roku 2011 na 655 miliónov dolárov.

Ide o to, že Trump jednoducho robil to isté, čo robia milióny majiteľov domov a podnikov každý deň v celej krajine. Vytvoria si najlepší možný scenár hodnoty svojej nehnuteľnosti alebo podniku, pričom vedia, že banka alebo veriteľ urobí svoje zistenia predtým, ako sa rozhodne, koľko požičia.

To’je biznis. Ocenenia sú len odhady a tie môžu byť v podnikaní všelijaké . V roku 2000 kúpila španielska telefónna spoločnosť Terra vyhľadávač Lycos za 12 miliárd USD. O tri roky neskôr ho vyložila za 95 miliónov dolárov so stratou 99 percent! Naopak, v roku 1999 zakladatelia Google’Larry Page a Sergey Brin ponúkli spoločnosť Alta Vista na predaj za 750 000 dolárov. George Bell, generálny riaditeľ, odmietol. Spoločnosť vstúpila na burzu v roku 2004 s ocenením 23 miliárd dolárov a dnes má Google hodnotu takmer 2 bilióny dolárov.

Čítajte: Trump má Achillovu pätu: Američania vedia, že im klamali o COVID

Znova, ide o to, že ocenenia sú odhady, či už kvalifikované alebo nie, a každý má svoj vlastný pohľad. Jamesová však vzala tento bežný prvok podnikania a prekrútila ho, aby sa pokúsila vyvrátiť prezidentskú kampaň Donalda Trumpa 

Nanešťastie, možno sa jej to podarí. Najprv sa sudca Arthur Engoron vrátil s verdiktom o vine. Potom minulý piatok uložil Trumpovi pokutu vo výške takmer pol miliardy dolárov. Čo je však’horšie, kvôli newyorským’neľútostným pravidlám odvolania bude možno musieť zaplatiť celú sumu, kým sa bude môcť odvolať.

Americký’súdny systém sa zmenil na kladivo, ktorým sa pribíjajú nepriatelia bažiny k múru. Nielenže sme boli svedkami smiešneho prípadu manipulácie volieb v Georgii, smiešneho prípadu ohovárania v New Yorku a pozastaveného federal election interference case, ale teraz máme súdny systém, ktorý berie normálne, každodenné činnosti, do ktorých sa pravidelne zapájajú milióny Američanov, a mení ich na zločiny.

Na dôvažok je systém nastavený tak, že ak je niekto považovaný za zodpovedného, musí v podstate zbankrotovať, aby sa mohol odvolať. To’je definícia nespravodlivosti.

Ak to zostane v platnosti, Amerika, ako ju poznáme, skončila. Nemôžete’zrušiť zvonenie a precedens je precedens.

Ak by Trump prehral kvôli tomuto náporu zákonov, nikdy sa to nezastaví. Nebudú to len miliardárski exprezidenti, ktorí’budú na muške. Budú to aj malí podnikatelia, ktorí nepodporujú miestnych kandidátov, veľké podniky, ktoré ohrozujú elity, a nakoniec to môžeme byť aj my dvaja za to, že sme niekde napísali niečo kritické na adresu nejakého tenkého politika alebo sme precenili hodnotu svojho domu… Nič z toho nie je dobré pre slobodnú republiku.

Prevzaté so súhlasom z American Thinker.