FFeLsbfWUAE9UTu-810x500.jpeg

Štátny zástupca štátu Idaho žiada Najvyšší súd, aby zabránil Bidenovej administratíve nútiť lekárov na pohotovosti vykonávať interrupcie

7
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Bidenova administratíva žaluje Idaho za ochranu života nenarodených detí.
  • Súd potvrdil zákon Idaha a umožnil pokračovať v ochrane životov žien.
  • Progresívne zmeny v cirkvi a spoločnosti sú kritizované tradičnými katolíkmi.
  • Najvyšší súd USA rozhodne, či lekári pohotovosti môžu vykonávať potraty.

V auguste 2022 podala Bidenova administratíva žalobu na Idaho, v ktorej tvrdila, že môže použiť federálny zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti a aktívnej práci, aby predišla ochrane života v Idaho’a prinútila lekárov pohotovosti vykonávať potraty, ktoré sú v Idaho nezákonné. Medzi zákonom EMTALA a zákonom štátu Idaho však nie je žiadny rozpor, keďže oba sa snažia zachraňovať životy a ani jeden z nich nevyžaduje vykonávanie interrupcií. Po tom, ako súd nižšej inštancie potvrdil pokus Bidenovej administratívy prepísať EMTALA a zabránil Idahu v presadzovaní jeho zákona, Najvyšší súd súhlasil s prejednaním prípadu a vydal odklad umožňujúci Idahu pokračovať v ochrane životov žien a ich nenarodených detí, keďže súdny spor pokračuje.

“Napriek tomu, ako to vykresľujú médiá a Bidenova administratíva, zákony štátu Idaho aj EMTALA majú spoločný cieľ: chrániť život každého’vrátane nenarodených detí,” povedal generálny prokurátor štátu Idaho Raúl Labrador. “Zákon štátu Idaho’je v úplnom súlade s EMTALA, ktorý poskytuje výslovnú ochranu‘nenarodených detí’ na štyroch rôznych miestach. Predstava, že EMTALA vyžaduje, aby lekári vykonávali interrupcie, je absurdná. Žiadame Najvyšší súd, aby ukončil nezákonné prekračovanie právomocí administratívy a rešpektoval rozhodnutie obyvateľov Idaha chrániť život.

“Bidenova administratíva nemá žiadnu právomoc zrušiť zákon Idaha’a nútiť lekárov pohotovosti vykonávať potraty. Medzi zákonom Idaho’s Defense of Life Act a EMTALA nie je žiadny rozpor,”povedal hlavný právny zástupca ADF John Bursch, viceprezident pre odvolaciu advokáciu.“Cieľom zákona Idaho’s aj EMTALA je chrániť životy žien a ich nenarodených detí. Najvyšší súd by mal potvrdiť zákon štátu Idaho’a zabezpečiť, aby lekári na pohotovosti neboli nútení ukončovať životy.”

ČÍTAJTE: Najvyšší súd USA rozhodne, či lekári pohotovosti môžu vykonávať potraty bez ohľadu na štátny zákon

“Federálna vláda nemôže’nútiť Idaho’dodržiavať vymyslený federálny mandát, ktorý je v rozpore s textom EMTALA’povedal Chuck Cooper, predseda a zakladajúci partner spoločnosti Cooper & Kirk. “Administratíva nemá žiadnu právomoc používať EMTALA na prepísanie zákona Idaho’a dúfame, že Najvyšší súd ukončí bezostyšnú nezákonnosť administratívy’”

V úvodnej správe sa uvádza, že “[t]ým celým zmyslom Dobbs bolo obnoviť právomoc štátov regulovať potraty. Napriek tomu sa administratíva snaží zmariť výkon samosprávy štátu Idaho’v tejto dôležitej téme … Zákon o liekoch vo všeobecnosti – a EMTALA konkrétne – zachovávajú právo štátov regulovať lekársku prax vrátane otázky interrupcií.”

Správy ďalej vysvetľujú, že “EMTALA na štyroch miestach výslovne sľubuje  ochranu pre ‘nenarodené dieťa.’ … Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je v súlade s EMTALA, keď ponúka stabilizačnú liečbu v súlade so štátnym právom a možnosťami nemocnice … [T]a preto neexistuje žiadny rozpor medzi Idaho’Defense of Life Act a EMTALA.”V spise sa jasne uvádza, že povolenie štátu Idaho prijať svoj zákon “nepredstavuje žiadnu hrozbu pre zdravotnú starostlivosť o tehotné ženy v štáte Idaho, pretože ‘zákon štátu Idaho’výslovne predpokladá nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť pre tehotné ženy v núdzi.’”

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.