Shutterstock_1953916075-810x500.jpg

Efektívny manažment času pre zaneprázdnených ľudí začína vytvorením plánu a jeho dodržiavaním.

29
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Domáce práce, vzdelávanie a práca z domu sú obohacujúce, ale náročné.
  • Časový plán, priority a delegovanie úloh sú kľúčom k efektívnemu manažmentu času.
  • Delegovanie úloh a stanovenie priorít sú dôležité pre efektívne riadenie času.
  • Modlitba, duchovné čítanie a úcta k ružencu sú dôležité pre zbožný život.

Učiť sa zladiť domáce práce, domáce vzdelávanie a prácu z domu a zároveň byť pozornou a milujúcou manželkou a matkou je rovnako obohacujúce ako náročné. Ale možno je to obohacujúce práve preto, že je to náročné. Ak pracujete z domu, môžete čas využívať efektívnejšie, ak sa budete riadiť niekoľkými základnými zásadami - a nezabudnite, že domáce vzdelávanie je práca.

Skutočnosť je taká, že každý, kto chce čas využívať rozumnejšie, bude mať prospech z uplatňovania týchto stratégií riadenia času. V súčasnosti vzdelávam doma sedem detí, riadim domácnosť s 12 deťmi a prevádzkujem webovú stránku a filmovú firmu, takže moje skúsenosti sa točia okolo týchto činností, ale diskutované zásady môže v praxi uplatniť každý. Time manažment je jednoduché zvládnuť, ak si vytvoríte a budete dodržiavať časový plán, naučíte sa určovať priority a delegovať úlohy a budete si udržiavať silnú zbožnosť.

Vytvorenie časového plánu, ktorý ste schopní dodržiavať, je prvým krokom k efektívnemu manažmentu času. Ťažkosti spočívajú v dodržiavaní rozvrhu. Začnite tým, že sa každý deň zobudíte v rovnakom čase. Vyhraďte si čas na modlitbu a duchovné čítanie, potom sa snažte byť každý deň upravený. Určitý čas venovaný úprave je dobre strávený čas, pretože ak budete vyzerať nedbalo, nebudete v správnom rozpoložení, aby ste mohli mať produktívny deň. Aj keď ste celý deň len vy a vaše deti, dbajte na to, aby ste vyzerali reprezentatívne. Ak budete brať svoju prácu vážne, budete cítiť väčšie uspokojenie z práce. Najprv si urobte nejaké domáce práce a potom sa každý deň v rovnakom čase pustite do práce. Nezabudnite si naplánovať obedňajšiu prestávku a v prípade potreby počas nej vykonajte ďalšie domáce práce. Nezabudnite si stanoviť čas ukončenia pracovného dňa a dôsledne prestaňte pracovať, keď máte naplánované ukončenie.

Pri takomto rozvrhu budete mať prácu dôsledne hotovú a nebudete mať výčitky svedomia, že pracujete v čase vyhradenom na prácu. Keď skončíte, tak’ste skončili. Nedokončené úlohy môžu počkať do zajtra. V tomto čase je v poriadku ďalšie kolo domácich prác. Ak si potrebujete pred večerou trochu oddýchnuť, naplánujte si aj tento čas.

U nás doma si s manželom vychutnávame šálku kávy, kým odíde do práce. Potom rozjímam nad tajomstvami ruženca toho dňa’čo mi pomáha sústrediť sa počas večerného rodinného ruženca. Urobím si duchovné prijímanie a potom sa pomodlím rannú obetu. Po ranných modlitbách si trochu duchovne čítam. Počas tohto času posielam rôzne skupiny detí, aby sa obliekli, ustlali si postele — “ako Navy Seal,” a vykonali rannú hygienu, aby aj oni boli v správnom rozpoložení na školský deň.

Keď ide o zostavenie rozvrhu, nemožno dostatočne zdôrazniť dôležitosť stanovenia priorít toho, čo je dôležité. Pri zostavovaní rozvrhu si spíšte všetky veci, ktoré musíte urobiť, aby ste dosiahli svoje ciele, a potom si napíšte veci, v’ktorých by ste sa chceli realizovať. Najskôr vyplňte to, čo musíte urobiť. Ak je na to priestor, doplňte do rozvrhu veci, ktoré chcete urobiť. Na prvé miesto dávam svoje povinnosti voči Bohu, potom povinnosti voči svojmu životnému stavu, ku ktorému patrí domáce vzdelávanie, a potom povinnosti voči svojmu podnikaniu. Nakoniec pridávam zábavné veci navyše, ktoré ma bavia.

Existuje analógia, ktorá je užitočná pri demonštrovaní nemožnosti dosiahnuť veľké veci, ak vaše priority nie sú v poriadku. Táto analógia sa týka ryže a fazule. Pýta sa, či sa vám do nádoby s jednou šálkou zmestí šálka ryže a šálka fazule? Odpoveď znie áno, ale trik, ako to všetko vtesnať, spočíva v tom, že najprv nasypete fazuľu a potom všetky otvory vyplníte ryžou. Ak začnete ryžou, nie je možné, aby sa všetko zmestilo. Fazuľa predstavuje dôležité povinnosti vo vašom dni a ryža predstavuje príjemné, ale nepotrebné činnosti. Fazuľu vždy vkladajte ako prvú, inak sa nezmestí ani jedna.

Delegovanie sa niekedy vníma v zlom svetle, ale určenie toho, čo musíte urobiť vy a ktoré povinnosti môžu namiesto vás urobiť iní, je dôležité pre efektívne riadenie času. Ja’som zistil, že jediný spôsob, ako môže veľká rodina urobiť všetky veci, ktoré je potrebné urobiť za deň, je určité dôkladné zváženie delegovania. Keď sú všetky moje deti oblečené, pustia sa do svojich ranných povinností. Takto prebieha delegovanie v našom dome. Jedno staršie dieťa má na starosti kuchynskú posádku, druhé staršie dieťa má na starosti posádku práčovne, ktorá tiež upratuje dom, a tretie staršie dieťa má na starosti vonkajšiu posádku, ktorá kŕmi všetky zvieratá a v zime nosí drevo na kúrenie do domu. Vedúci posádok zostávajú tí istí, ale posádky sa každý týždeň menia. Posádky sa skladajú z mladších detí, ktoré vždy zostávajú spolu. Takto sa mi uvoľní veľa času na zabezpečenie hladkého chodu domácnosti. Staršie deti sú vo veku okolo 20 rokov, takže mi robia fantastickú službu, keď učia svojich malých súrodencov zákutiam varenia, upratovania prania a chovu zvierat. V minulosti som sa venovala inštruktáži, ale teraz väčšinou’dohliadam na chod domácnosti.

Efektívne delegovanie zahŕňa hľadanie oblastí, v ktorých môžete zaplatiť niekomu inému za jeho služby. Ak niekto iný dokáže robiť niečo, čo robíte, rovnako dobre ako vy a môžete si ho na to najať, choďte a niekoho si najmite. Podobne, ak existuje produkt, ktorý si môžete kúpiť a ktorý vám uvoľní čas, kúpte si ho. Podľa mojich skúseností som v snahe ušetriť trochu peňazí premrhal veľa času. Napadajú mi plány hodín. Kedysi som strávil drahocenné hodiny venované vyučovaniu písaním vlastných plánov hodín. Nielenže som tento čas zneužíval, ale neskôr som zistil, že som žiakom zadával oveľa viac práce, ako bolo v plánoch. Plán vyučovacej hodiny za 100 dolárov stojí za náklady.

Kým sa posádka zaoberá prípravou raňajok, praním bielizne a starostlivosťou o zvieratá, ja mám 30-minútové stretnutie so staršími deťmi, ktoré sa podieľajú na našom filmovom podnikaní. Vytvoríme si zoznam denných cieľov. Mary Kay Ashová z kozmetického priemyslu to nazvala “zoznam 35 000 dolárov.” Píšeme si zoznam a odškrtávame položky, keď ich splníme. Pondelkové ranné stretnutia sú o niečo dlhšie, pretože si píšeme zoznam týždenných cieľov. Naše denné ciele zahŕňajú všetky úlohy, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť naše týždenné ciele. Podobne si na našich mesačných stretnutiach vytvárame mesačné ciele, ktoré sú predmetom týždenných stretnutí. Vďaka tejto metóde vytvárania mesačných, týždenných a denných zoznamov sa nám každý rok podarí dosiahnuť veľa. Na začiatku roka si vymyslíme päť hlavných cieľov a naplánujeme si uvedenie našich produktov a podujatí na trh.

Po tomto stretnutí mám rýchle stretnutie s každým zo svojich stredoškolákov, aby som zistil, aké sú ich školské ciele na daný deň. Pomáha im to udržať ich na správnej ceste a dáva im to príležitosť upozorniť ma na akékoľvek ťažkosti, ktoré majú na vyučovaní. Potom sa venujem domácim prácam. Potom si sadnem za stôl, skontrolujem e-maily a napíšem príspevky na sociálne siete. Keď tam všetko stihnem, hodnotím písomky a organizujem školské úlohy, kým nie sú pripravené raňajky. Keď pracujem počas celého dňa, snažím sa byť k dispozícii svojim deťom. Ak sa mi prihovoria, zastavím sa, nadviažem s nimi očný kontakt a počúvam ich.

Po raňajkách si sadnem za školský stôl so všetkými žiakmi. Moje dve deti, ktoré skončili školu a stále žijú doma, učím prírodovedu, latinčinu a dejepis. Kým moje staršie deti učia, ja pracujem na svojom podnikaní. Na poludnie sa naobedujeme, urobíme si domáce práce a potom sa vrátime k vyučovaniu. Školu končím presne o 16.00 hod. Dokážem vytrvať počas dlhého dňa, ak viem, že môžem odísť. Na druhý deň ráno začneme tam, kde sme skončili. Ďalším spôsobom, ako využívam túto zásadu, je využitie 36-týždňového školského roka. Milujem letné prázdniny, pretože mi dávajú možnosť záhradníčiť, chodiť na pláž, navštevovať rodinu a robiť domáce úpravy. Odškrtneme si 36 týždňov a potom si dáme letné prázdniny. Všetko necháme chladným a na jeseň opäť začneme tam, kde sme skončili. Potrebujem presný čas ukončenia a prestávku. Nie všetky rodiny, ktoré sa učia doma, to robia takto, ale mne to funguje veľmi dobre.

O štvrtej popoludní skontrolujem e-maily a ak je naplánovaný príspevok, uverejním ho na pridelených sociálnych sieťach. V tomto čase neodpočívam. Keď boli všetky moje deti malé, robila som to! Cítila som, že potrebujem dekompresiu, kým sa manžel vráti domov. Teraz počas tohto krátkeho okna trochu pracujem, a keď sa manžel vráti z práce, relaxujeme spolu, zatiaľ čo deti majú hotové večerné povinnosti a večeru na stole. Deti majú dostatok voľného času na hranie a svoje koníčky. Jediný externý kurz, ktorý navštevujeme, je týždenný kurz telesnej výchovy, ktorý podľa mňa naozaj obohacuje našu domácu školu. Okrem toho trávime väčšinu času doma.

Posledným kúskom do skladačky manažmentu času, ktorý bol spomenutý, je zbožný život. Začnite svoj rozvrh tým, že si zabezpečíte čas na modlitbu a duchovné čítanie. Ruženec je mocným brnením proti peklu, pretože ničí neresti a poráža herézu. Je zodpovedný za vojenské víťazstvá a zachoval vieru v časoch prenasledovania. Každý by mal pestovať úctu k ružencu a zasvätiť sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Keď sa ma mladé matky pýtajú, ako to všetko zvládam, hneď mi napadne, že mám úctu k Panne Márii a ona mi pomáha. Ruženec je ľahké sa modliť. Dá sa zvládnuť bez väčšej námahy a zmestí sa do 12-minútového časového úseku. Susie Loydová to nazýva rosarius rapidus. Celkom vážne sa modlíme rodinný ruženec spoločne každý večer o 20:00, ale keďže modlitba so skupinou detí môže byť rušivá, zistil som, že moje ranné meditácie sú veľkou pomocou počas tohto večerného času rodinnej modlitby.

Pri dodržiavaní rozvrhu môžete robiť všetky veci, ktoré potrebujete, v určenom čase. Zmierňuje to akýkoľvek pocit viny, ktorý sa zdá byť problémom, keď sa veci ne’urobia v určenom čase. Ak robíte veľa aktivít mimo domu, uistite sa, že ich plánujete tak, aby’nenarušovali dodržiavanie vášho rozvrhu. Nájdite oblasti, v ktorých môžete delegovať činnosti na iných. Podporujte silný modlitebný život a pamätajte, že všetko môžete v Kristovi, ktorý vás posilňuje. Filipským 4,1