Fr.-Emil-Kapaun-Battlefield-Mass-810x500.png

Kansaskí senátori navrhujú na štátny Kapitol sochu svätého katolíckeho kaplána a hrdinu kórejskej vojny

14
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Tria kansaskí senátori predložili zákon na počesť hrdinského vojenského kaplána z kórejskej vojny.
  • Kapaun bol najviac vyznamenaným kaplánom armády Spojených štátov amerických v histórii.
  • Kapaun riskoval život, aby slúžil mužom bojujúcim na frontovej línii.
  • Pozostatky Kapauna boli vrátené do jeho rodného mesta Pilsen v Kansase.

Tria kansaskí senátori predložili zákon, podľa ktorého má byť v hlavnom meste štátu umiestnená socha na počesť hrdinského vojenského kaplána z kórejskej vojny, kansaského rodáka otca Emila Kapauna, ktorého pápež Ján Pavol II. v roku 1993 vymenoval za Božieho služobníka.

Návrh zákona, ktorého predkladateľmi sú republikánski senátori Chase Blasi, Elaine Bowersová a Richard Wilborn, vyhlasuje, že život kaplána Kapauna stelesňuje ducha Kansasu a je príkladom štátneho hesla Ad astra per aspera’ (ku hviezdam cez ťažkosti)”, a vyzýva výbor pre zachovanie Kapitolu, aby schválil plány na umiestnenie trvalého pamätníka na počesť hrdinského kňaza’.

Kapaun, ktorý zahynul v severokórejskom zajateckom tábore v máji 1951, bol v roku 2013 posmrtne vyznamenaný Medailou cti a zostáva najviac vyznamenaným kaplánom armády Spojených štátov amerických v histórii, pričom získal aj Rad Záslužnej légie, Medailu Bronzovej hviezdy s “V” zariadením (označujúcim statočnosť v boji), Purpurové srdce, Medailu vojnového zajatca, Rad vojenských zásluh Kórejskej republiky Taegeuk a ďalšie. 

Svätý vojak 

Páter Kapaun’príbeh je príbehom pozoruhodnej obetavosti, služby blížnemu a oddanosti Kristovi a jeho Cirkvi. Mnohí z jeho spoluväzňov, ktorí prežili internáciu, sa vrátili domov s príbehmi o tomto svätom mužovi. 

Krátko po tom, ako Severná Kórea napadla juh, podľa webovej stránky venovanej veci jeho kanonizácie Kapaun: 

… rýchlo si získal povesť neohrozeného vojaka, ktorý riskoval svoj život, aby slúžil mužom bojujúcim na frontovej línii. Popri modlitbách s mužmi v zákopoch a slúžení omší na bojisku (často používal kapotu svojho džípu ako oltár) kaplán Kapaun riskoval život, aby udeľoval sviatosti umierajúcim, vyzdvihoval zranených vojakov a pochovával mŕtvych – spojencov aj nepriateľov.

V jednom momente počas konfliktu na bojisku “Kapaun pomohol zachrániť viac ako 30 zranených vojakov a slúžil nespočetnému množstvu ďalších,” podplukovník Nicholas Sinclair, Kapaunov’súčasný veliteľ práporu povedalArmy News Service v roku 2021. Správa ďalej pokračuje: "V správe sa uvádza, že v roku 2018 sa v rámci projektu "Zvyšovanie počtu zamestnancov" uskutočnilo viacero akcií:

V poslednej snahe opustiť oblasť a vyhnúť sa zajatiu sa prápor pokúsil preraziť nepriateľský’perimeter, čo malo za následok, že mnohí vojaci zostali na mieste, povedal Sinclair. 

‘Kaplán Kapaun sa dobrovoľne rozhodol zostať, hoci bol telesne zdatný,’dodal Sinclair. ‘Keď Číňania zaútočili na veliteľské stanovište, kaplán Kapaun sa postavil medzi Číňanov a zranených vojakov.’

Počas jedného prípadu Kapaun odstrčil nepriateľského bojovníka, aby zachránil zraneného vojaka, ktorý sa skrýval medzi mŕtvymi, povedal Sinclair. Číňania boli týmto činom ohromení, ale Kapaun vojaka oživil a udržal ho pri živote. 

“Každý deň navštívil viac ako 800 vojakov, vysvetlil Sinclair.“Vynaložil maximálne úsilie, aby navštívil každého z nich.” 

Možno najväčším svedectvom vplyvu, ktorý mal svätý Kapaun na svojich spoluväzňov, je drevený kríž s rozmermi 47 x 28 palcov vyrezaný z odpadového materiálu nájdeného v okolí tábora krátko po kňazovej smrti, ktorý je teraz vystavený na viditeľnom mieste v jeho rodnej strednej škole, ktorá nesie jeho meno.  

Až po jeho smrti stačila spomienka na jeho slová a obetavé činy, aby muži prežili strašné mučenie. Jeden zo zajatcov, major Gerry Fink, zajatý námorný pilot, si všimol účinky, ktoré mal Kapaun na mužov, inšpirovaných spomienkou na svojho kaplána, ktorí boli odhodlaní starať sa jeden o druhého. Fink, umelec, ponúkol svoje služby pri vytváraní pocty a trvalej spomienky na Kapauna. Hoci sám je Žid, Fink vyrezal štvormetrový kríž z čerešňového dreva a dubového krovia, ktoré našiel v tábore.  

Kríž “sa stal pre väzňov každodennou pripomienkou obete otca Kapauna“a v deň prepustenia, takmer dva a pol roka po smrti otca Kapauna, si kríž odniesli so sebou na slobodu.”

Krucifix vyrezaný židovským mariňákom po pápežovi. Kapaun’smrti, aby zachoval jeho ducha medzi vojnovými zajatcami
Krucifix vyrezaný židovským mariňákom po smrti pátra Kapauna’aby udržal jeho ducha pri živote medzi vojnovými zajatcami/diecéza Wichita

Jeden vojak sa neskôr podelil so svojou rodinou o to, ako sa chcel vzdať a zomrieť, ale krucifix ho udržiaval pri živote a dával mu nádej. 

V roku 2021 boli Kapaunove pozostatky pozitívne identifikované po tom, ako boli predtým uložené na Národnom pamätnom cintoríne Pacifiku v Honolulu na Havaji v hrobe označenom ako neznámy, uvádza Army News Service report.

Jeho pozostatky boli vrátenédo jeho rodného mesta Pilsen v Kansase ešte v tom istom roku.  

Pozrite si tento dojímavý, krátky dokumentárny záznam o tomto svätom vojenskom hrdinovi pre jeho rodinu a rodné mesto desaťročia po jeho smrti: 

Arcidiecéza pre vojenské služby, USA, otvorila kauzu pre o. Jána Pavla II. Kapauna’za svätého v roku 1993 a jeho domovská diecéza, tdiecéza Wichita, sa ujala jeho kauzyv roku 2008.