Shutterstock_7770694-810x500.jpg

Kanadský justičný systém má problémy v boji proti kriminalite v súvislosti s najvyšším počtom vrážd za posledných 30 rokov: správa

13
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Známy ottawský think tank varuje: Kriminalita v Kanade dosahuje rekordné úrovne!
  • Miera násilnej kriminality vzrástla o 6% v roku 2021 a ďalších 5% v roku 2022.
  • Dôvera v justičný systém je na historickom minime, vráždy sú najvyššie za 30 rokov.
  • Trudeauova vláda zodpovedná za nárast krádeží áut a útokov na kresťanské kostoly.

Známy ottawský think tank v nedávnej správe o kriminalite varoval, že kanadský justičný systém nie je schopný držať krok s nekontrolovateľnou kriminalitou, ktorá v posledných desaťročiach prudko vzrástla až do takej miery, že počet vrážd v krajine je najvyšší za posledných 30 rokov.

Podľa správy Macdonald-Laurier Institute’s “Report on the Criminal Justice System” zverejnenej minulý mesiac je závažnosť násilnej kriminality v Kanade najvyššia od roku 2007.

“Kanadský’systém trestného súdnictva funguje jednoznačne horšie ako pred šiestimi rokmi,”konštatuje sa v správe. “Naďalej je potrebné neustále nezávislé monitorovanie a meranie výkonnosti systému trestného súdnictva v Kanade.”

V roku 2021 sa miera násilnej kriminality zvýšila o 6 %. V roku 2022 sa miera zvýšila o ďalších 5 percent.

Podľa výskumníkov sa miera vrážd v Kanade’v rokoch 2018 až 2022 zvyšovala “každý rok”, “vrátane 8 % v rokoch 2021 až 2022.”

“Súčasná miera vrážd je najvyššia za posledných 30 rokov a miera sexuálnych útokov nahlásených políciou je najvyššia od roku 1995,” opísali výskumníci.

Inštitút’v správe o kriminalite v Kanade prechádza jednotlivými provinciami a teritóriami a konštatuje, že každá úroveň vlády “nesie časť nákladov na kriminalitu, a preto má každá úroveň vlády záujem na jej potláčaní.”

Od roku 2017, keď bola vydaná posledná správa, sa niektorým provinciám darí lepšie a iným horšie. Napríklad Alberta’sa v celkovom pozitívnom hodnotení zlepšila (menej kriminality) a Ontario’sa zhoršilo (viac kriminality). Provincie s najväčším počtom násilných trestných činov v prepočte na počet obyvateľov boli Saskatchewan a Manitoba.

V správe sa uvádza, že násilné trestné činy za posledných päť rokov celkovo vzrástli, pričom “podiel “Kanaďanov, ktorí vyjadrujú dôveru v spravodlivosť systému trestného súdnictva, je znepokojivo nízky.”

“V roku 2022 vyjadrilo dôveru v políciu len 62 % Kanaďanov, pričom v širšom zmysle vyjadrilo dôveru v justičný systém len 46 %, ”uvádza sa v správe.

V správe sa tiež uvádza, že dôvera v “políciu a justičný systém je znepokojivo nízka.”

“A niet divu: Kombinácia klesajúceho počtu objasnených prípadov a zvyšujúceho sa počtu prípadov, ktoré sa odložia alebo sa odložia, vyvoláva dojem, že justičný systém rezignoval na svoje základné povinnosti,” podľa správy, ktorá tiež uvádza, že jedným z najväčších problémov “so spravodlivosťou v kanadskom systéme trestného súdnictva”je nadmerné zastúpenie pôvodných obyvateľov vo väzení.”

“Od roku 1995 sa v kanadskom trestnom zákonníku vyžaduje, aby súdy zvážili všetky dostupné sankcie okrem trestu odňatia slobody, najmä ak ide o domorodých páchateľov.”

Treba poznamenať, že kanadský’Najvyšší súd v roku 2012 uviedol, že súdy nižších stupňov musia “pri vynášaní rozsudkov nad domorodými obyvateľmi brať do úvahy históriu “kolonializmu, vysídľovania a rezidenčných škôl”.

Skutočnosť je však taká, že počet pôvodných obyvateľov uväznených za spáchanie trestných činov je v západnej Kanade a Ontáriu mimoriadne vysoký v pomere k počtu obyvateľov.

Pokiaľ ide o celkový súdny systém v Kanade, ten dosiahol nízke skóre z hľadiska efektívnosti.

“Percento odložených alebo stiahnutých prípadov sa od roku 2017 zvýšilo v každej jednej provincii a teritóriu, rovnako ako medián dĺžky trestného prípadu,” uvádza sa v správe.

Takisto sa v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi menej riešili trestné činy, keďže sa viac prípadov odložilo alebo stiahlo.

“Náš systém trestného súdnictva sa za posledných päť rokov nepochybne stal menej efektívnym, a to aj napriek zavedeniu opatrení, ktorých cieľom bolo posilniť účelné vybavovanie spravodlivosti,” uvádza sa v správe.

“Z väčšej časti nejde o pozitívny príbeh. Vo všetkých piatich všeobecných cieľoch trestného súdnictva systém nefunguje tak, ako by si väčšina želala, a zdá sa, že situácia sa zhoršuje,” uvádza sa v závere správy.

Zločinnosť v Kanade za vlády Trudeaua rastie

V roku 2019 vláda premiéra Justina Trudeaua’prijala zákon C-75, ktorý v skutočnosti vytvoril “systém chytenia a prepustenia na kauciu,” podľa odborníkov a opozičnej Konzervatívnej strany.

V dôsledku toho Kanada v posledných rokoch zaznamenala prudký nárast krádeží áut organizovanými zločineckými skupinami, ktoré využili slabé tresty pre osoby prichytené pri krádeži.

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre nedávno Trudeaua obvinil z nárastu krádeží áut a vyčítal mu jeho mäkký postoj voči zločincom.

“Po ôsmich rokoch vlády Justina Trudeaua vzrástol počet krádeží áut v Toronte o 300 % a v Ottawe a Montreale o 100 %. V celoštátnom meradle sa od nástupu jeho liberálnej vlády zvýšil počet krádeží áut o viac ako tretinu,” povedal Poilievre.

Posledný týždeň Poilievre sľuboval, že konzervatívna vláda pôjde “po skutočných zločincoch tým, že obnoví väzenie, nie kaucie pre opakovaných násilníkov a profesionálnych zlodejov áut.”

“Nie sú to”súdy, ktoré pustili zločincov na slobodu a umožnili túto vlnu kriminality, je to”Justin Trudeau. Neboli to súdy, ktoré prijali C-75, systém kaucií typu chyť a pusť, bol to Justin Trudeau. Neboli to súdy, ktoré zaviedli domáce väzenie pre opakovaných zlodejov áut v C-5, bol to Justin Trudeau,”povedal Poilievre.

Posledný týždeň LifeSiteNews informoval, že údaje kanadského štatistického úradu ukazujú, že väčšinu násilných trestných činov so zbraňami v krajine v minulom roku nespáchali legálni držitelia zbraní, ale tí, ktorí si zbrane zaobstarali nelegálne. Deje sa tak napriek tomu, že federálna vláda potláča legálnych držiteľov zbraní.

Zločiny proti kresťanským kostolom za posledné dva roky prudko vzrástli, pričom do dnešného dňa bolo zapálených alebo zdemolovaných približne 100 kostolov, pričom nedošlo takmer k žiadnemu zatknutiu. Táto skutočnosť podnietila Poilievreho, aby vyzval Trudeaua, že mlčí o vypaľovaní kostolov.