Mayorkas-e1707998484978-810x500.jpg

Republikáni v Snemovni reprezentantov hlasovali za obžalobu Mayorkasa kvôli fiasku Bidenovej administratívy na hraniciach

17
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Kongres musí zastaviť Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli!
  • Republikáni odvolali ministra vnútornej bezpečnosti USA za porušenie zákonov o prisťahovalectve!
  • Impeachment Mayorkasa zlyhal, ale konzervatívci sú rozhnevaní a chystajú ďalšie hlasovanie!
  • Bidenov nárast nelegálnych prisťahovalcov spôsobil humanitárnu krízu a ohrozuje Ameriku!

Povedzte Kongresu, aby zabránil Bidenovej administratíve financovať vojny na Ukrajine a v Izraeli

Snemovňa reprezentantov USA ovládaná republikánmi v utorok večer odhlasovala v pomere 214 ku 213 odvolanie ministra vnútornej bezpečnosti USA Alejandra Mayorkasa týždeň po tom, čo neúspešná snaha o rovnaký krok zahanbila GOP v očiach rozhnevaných konzervatívcov.

Články impeachmentu obviňujú Mayorkasa z “úmyselného a systematického odmietania dodržiavať” riadne prijaté zákony týkajúce sa kontroly prisťahovalectva a bezpečnosti hraníc, v dôsledku čoho “každoročne do Spojených štátov nelegálne vstúpili milióny cudzincov a mnohí z nich v Spojených štátoch nezákonne zostali.Ďalej tvrdia, že minister je vinný z “porušenia verejnej dôvery” tým, že “vedome poskytol nepravdivé vyhlásenia” týkajúce sa bezpečnosti hraníc, preverovania migrantov, deportácií a ďalších; a z “vedomého marenia zákonného dohľadu nad ministerstvom vnútornej bezpečnosti” (DHS).

Snaha o impeachment minulý týždeň zlyhala v pomere 214 ku 216 hlasom, pričom poslanci GOP. Ken Buck, Tom McClintock, Mike Gallagher a Blake Moore sa pridali k demokratom a hlasovali proti. Výsledok značne rozhneval mnohých členov konzervatívnej základne strany, ktorí už dlho nedôverujú vedeniu strany najmä v otázke imigrácie. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson rýchlo prisľúbil zorganizovať ďalšie hlasovanie, pričom poznamenal, že líder väčšiny v Snemovni reprezentantov Steve Scalise by ju podporil, ale zo zdravotných dôvodov sa hlasovania nezúčastnil.

Buck, Gallagher a McClintock opäť hlasovali proti rezolúcii. Ale medzi Scaliseovou’podporou, Moorovým preklopením svojho hlasovania na “áno” a nehlasovaním dvoch demokratov sa opatrenie podarilo presadiť aj na druhýkrát.

Prakticky tak neexistuje žiadna šanca, že by demokratmi ovládaný americký Senát Mayorkasa odsúdil a odvolal. Kancelária lídra senátnej väčšiny Chucka Schumera’oznámila, že články budú predložené snemovni 26. februára, ale nie je’zaručené, že sa proces impeachmentu vôbec uskutoční. Bez ohľadu na to predstavuje toto gesto snemovne’potupnú poctu pre Mayorkasa a Bidenovu administratívu, ktorej slúži, a bude hlavným argumentom, ktorý republikáni využijú v jesenných voľbách.

Prezident Joe Biden predsedal prudký nárast nelegálnych prisťahovalcov do Spojených štátov a je prepustenie vo vnútri krajiny po zrušení viacerých Trumpových hraničných politík, ako napríklad predchádzajúcej administratívy’dohody s tretími krajinami s vládami Salvádoru, Guatemaly a Hondurasu, aby tieto krajiny zadržiavali utečencov, kým sa posúdia ich žiadosti o politický azyl v Amerike. Situácia spôsobila humanitárnu krízu, ktorá dokonca podnietila Organizáciu Spojených národov’ Medzinárodnú organizáciu pre migráciu, aby vyhlásila južnú hranicu Ameriky’s Mexikom za “najsmrteľnejší pozemný prechod na svete” v roku 2022.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli