shutterstock_1207937419-e1695809598630-810x500.jpg

Trudeauov kabinet minulé leto minul takmer 500-tisíc dolárov na výjazdové zasadnutie o "dostupnosti

12
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Kanadskí daňoví poplatníci minuli pol milióna dolárov na Trudeauove zbytočné výjazdové zasadnutie
  • Trudeauova vláda míňa peniaze na lietanie a rozhovory namiesto riešenia skutočných problémov
  • Kanaďania majú problémy s vysokými životnými nákladmi a Trudeau sa o ne nestará
  • Trudeauova uhlíková daň zvyšuje ceny potravín a bývanie, ale on to ignoruje

Kanadskí daňoví poplatníci minuli necelého pol milióna dolárov, aby mohol liberálny kabinet premiéra Justina Trudeaua’v lete minulého roka absolvovať “výjazdové zasadnutie zamerané na dostupnosť”.  

Podľa informácií, ktoré získal a 5. februára zverejnil denník National Post, Trudeau a ministri jeho liberálneho kabinetu minulé leto minuli 485 196 dolárov na trojdňové výjazdové zasadnutie zamerané na dostupnosť, z ktorého nevyplynuli žiadne nové plány pre ekonomiku.  

“Vynaložiť viac ako štyristo tisíc na trojdňové výjazdové zasadnutie zamerané na riešenie dostupnosti je hluché a neprijateľné,” uviedol v tlačovej správe riaditeľ Kanadskej federácie daňových poplatníkov (CTF) Franco Terrazzano.  

“Vyzerá to tak, že jediným riešením Trudeauovej vlády v otázke cenovej dostupnosti je míňať peniaze iných ľudí na lietanie po krajine a vzájomné rozhovory,”dodal. “Je škoda, že nemajú kancelárie v Ottawe alebo Zoom účty, aby mohli urobiť časť tejto práce bez toho, aby museli míňať tisíce dolárov.” 

Začiatkom tohto mesiaca CTF získala vládne záznamy, ktoré odhalili, že výjazdové zasadnutie stálo daňových poplatníkov najmenej 412 000 dolárov. O niekoľko dní neskôr sa v denníku National Post publikovalaktualizované správy, podľa ktorých sa náklady priblížili k sume 485 196 dolárov, a poznamenal, že presné náklady na výjazdové zasadnutie môžu byť ešte vyššie, keďže niektoré účty stále nie sú uhradené.

Výjazdové zasadnutie sa konalo od 21. do 23. augusta 2023 v hoteli na pobreží v Charlottetowne na Ostrove princa Eduarda. Hoci sa na výjazdovom zasadnutí údajne riešili nedávne problémy s dostupnosťou a bývaním, ktorým Kanaďania čelia, nepodarilo sa na ňom vypracovať žiadne nové plány na oživenie hospodárstva.  

Podľa prvej správy Úradu tajnej rady (PCO) sa na ubytovanie a dopravu na výjazdové zasadnutie vynaložilo 160 467 USD. V rámci tohto účtu bolo účtovaných 100 922 USD za ubytovanie v hoteli a 52 394,53 USD za “banket”, ktorý podľa PCO pokryl celkové náklady na stravu pre výjazdové zasadnutie.   

Dalšie náklady zverejnené neskôr zahŕňali 36 277 USD za letenky, 58 891 USD za prenájom rokovacích miestností počas výjazdového zasadnutia, 49 572 USD za prenájom zariadenia a 35 001 USD za prenájom vybavenia.  

Trudeauove’zjavne neuvážené výdavky prichádzajú v čase, keď mnohí Kanaďania sú má problémy zaplatiť za základné potreby vrátane potravín, nájomného a kúrenia, a to aj vďaka Trudeau’pokračujúcej uhlíkovej dani.  

A Septembrová správa kanadského štatistického úradu odhalila, že ceny potravín rastú rýchlejšie ako celková miera inflácie – celková miera inflácie v krajine – keďže základné potraviny medziročne rastú tempom 10 až 18 percent.  

Vláda prezidenta Trudeaua napriek mnohým správam, ktoré naznačujú, že Kanaďania zažívajú finančné ťažkosti, zväčša ignorovala prosby tých, ktorí žiadali o pomoc, pričom dôsledne popierala, že jej politika má akýkoľvek vplyv na infláciu alebo ekonomiku v širšom zmysle. 

Trudeau pokračoval v odmietaní rozšíriť oslobodenie od uhlíkovej dane na všetky formy vykurovania domácností, namiesto toho poskytol úľavy len provinciám s hlasmi liberálov.    

Uhlíková daň, formulovaná ako spôsob zníženia emisií oxidu uhličitého, stála Kanaďanov napriek zľavám stovky eur ročne viac.      

Očakáva sa, že zvýšené náklady sa budú len zvyšovať, ako uvádza nedávna správa odhalila že na dosiahnutie Trudeauových’čistých nulových cieľov do roku 2050 je potrebná daň z uhlíka vo výške viac ako 350 USD za tonu.     

V súčasnosti Kanaďania žijúci v provinciách pod federálny systém stanovovania cien uhlíka platia 65 dolárov za tonu, ale Trudeauova vláda má za cieľ do roku 2030 dosiahnuť 170 dolárov za tonu.      

Počas rozhovoru pre médiá po takmer 500-tisícovom ústupe Trudeau povedalKanaďanom, ktorí zápasia s vysokými životnými nákladmi, že časy sú ťažké aj pre politikov.   

“Áno, ľudia čelia ťažkým časom a áno, každý to má teraz ťažké. A ako lídri, poslanci, poslanci všetkých typov, súčasťou našej práce je byť tam, aby sme to prijali, podporili, pretože Kanaďania sú znepokojení a znepokojení, a predložili tieto riešenia,” povedal.  

“Takže áno, nie je ľahké byť politikom,” vyjadril Trudeau ľútosť.