Screenshot-2024-02-09-at-12.48.15-PM-e1707738354764-810x500.png

Bidenov štáb v neho nemá "dôveru" kvôli veku: prominentný poradca demokratov

8
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Joe Biden odmieta rozhovory pred Super Bowlom, čo vyvoláva otázky o jeho kognitívnych schopnostiach.
  • James Carville naznačuje, že Biden je príliš starý a jeho pamäť je obmedzená.
  • Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo správu, ktorá spochybňuje Bidenove kognitívne schopnosti.
  • Väčšina Američanov je znepokojená Bidenovým vekom a považuje ho za príliš starého na prezidenta.

Dlhoročný demokratický konzultant naznačil, že volebný štáb prezidenta Joea Bidena by mohol mať obavy o jeho kognitívne schopnosti.

James Carville, hlavný stratég prezidentskej kampane Billa Clintona v roku 1992 a konzultant mnohých ďalších kandidátov, sa nedávno vyjadril pre televíziu CNN.

Carville sa vyjadril k Bidenovmu’rozhodnutiu nevystúpiť v obvyklom rozhovore pred Super Bowlom, čo je tradícia, ktorú začal prezident Barack Obama v roku 2009.

Predovšetkým v období kampane vyvoláva rozhodnutie neposkytnúť rozhovor, keď milióny Američanov naladia pred veľkou športovou udalosťou, otázky o 81-ročnom prezidentovi.

“Minulý rok Biden odmietol rozhovor, čo sa všeobecne považovalo za odmietnutie siete vysielajúcej Super Bowl, Fox,” The Blaze reported. “Tento rok však podujatie vysielala CBS a Biden rozhovor aj tak odmietol.”

Moderátor CNN Michael Smerconish sa Carvilla opýtal, ako by riešil problém s vekom.

“Je to’najväčšie televízne publikum, ani nie tak blízko, a vy máte v ten deň šancu urobiť 20- až 25-minútový rozhovor, a neurobíte ho,”povedal Carville v sobotu pre CNN.

“To’je akýmsi znakom, že personál alebo vy sami’nemáte veľkú dôveru — to’sa nedá čítať inak,” povedal.

“A on’nebude robiť debaty, je starý. Viem, čo to je, pretože aj ja’som taký starý ako on’a nikdy to’nebude lepšie.”

“Dnes je najmladší’aký kedy budete do konca svojho života,”povedal Carville.

Povedal, že “celej demokratickej infraštruktúre”ako sú fundraiseri a dobrovoľníci v kampani, treba povedať hranice toho, čo Biden bude a nebude’robiť pri svojej kandidatúre v roku 2024.

Carvillove’komentáre prišli po tom, čo ministerstvo spravodlivosti 5. februára zverejnilo správu osobitného poradcu Roberta Hura, ktorý sa zaoberal Bidenovým’zaobchádzaním s tajnými materiálmi. Hoci Hur odmietol vzniesť obvinenie, odôvodnenie len ďalej pridáva otázniky nad Bidenovými’kognitívnymi schopnosťami.

“Zvážili sme tiež, že pri súdnom procese by sa pán Biden pravdepodobne prezentoval pred porotou, ako to urobil počas nášho rozhovoru s ním, ako sympatický, dobre naladený, starší muž so slabou pamäťou,” uvádza sa v 388-stranovej správe. “Na základe našich priamych kontaktov s ním a pozorovaní je to človek, u ktorého budú chcieť mnohí porotcovia identifikovať dôvodné pochybnosti.”

“Bolo by ťažké presvedčiť porotu, že by ho mala odsúdiť - v tom čase už bývalého prezidenta vo veku osemdesiat rokov - za závažný trestný čin, ktorý si vyžaduje duševný stav úmyselnosti,” uvádza sa v správe.

V správe sa tiež uvádza, že Bidenova “pamäť bola značne obmedzená”, pokiaľ ide o tajné dokumenty o Afganistane, ktoré mal v držbe.

V správe, ktorá komentuje možné obhajoby, ktoré by mohli Bidenovi”advokáti vzniesť, sa opäť hovorí o jeho pamäti.

“Zdá sa, že pamäť pána Bidena’mala tiež značné obmedzenia - tak v čase, keď hovoril s [ghostwriterom Markom Zwonitzerom] v roku 2017, ako to dokazujú ich nahrané rozhovory, ako aj dnes, ako to dokazuje jeho nahraný rozhovor s našou kanceláriou,” uvádza sa v správe. “Nahrané rozhovory pána Bidena’so Zwonitzerom z roku 2017 sú často bolestne pomalé, pán Eiden sa snaží spomenúť si na udalosti a občas sa namáha pri čítaní a odovzdávaní svojich vlastných zápiskov v zápisníku.”

Zpráva pokračovala:

V rozhovore s našou kanceláriou bola pamäť pána Bidena’horšia. Nepamätal si, kedy bol viceprezidentom, pričom v prvý deň rozhovoru zabudol, kedy sa skončilo jeho funkčné obdobie (“ak to bolo v roku 2013 – kedy som prestal byť viceprezidentom? ”), a v druhý deň rozhovoru zabudol, kedy sa začalo jeho funkčné obdobie (“v roku 2009 som ešte viceprezidentom? ”). Nepamätal si ani v priebehu niekoľkých rokov, kedy zomrel jeho syn Beau. A jeho pamäť sa javila ako hmlistá, keď opisoval debatu o Afganistane, ktorá bola pre neho kedysi taká dôležitá. Okrem iného omylom povedal, že “mal skutočný rozdiel” v názoroch s generálom Karlom Eikenberrym, hoci v skutočnosti bol Eikenberry spojenec, ktorého pán Eiden pochvalne citoval vo svojej ďakovnej správe prezidentovi Obamovi.

Aj keď sú gaffy súčasťou každého politickej kampane, Biden si nedávno pomýlil aj súčasných zahraničných lídrov s ich (mŕtvymi) ekvivalentmi spred desaťročí.

Napr. deň pred zverejnením správy Hur’Biden povedal príbeh o Helmutovi Kohlovi, bývalom nemeckom kancelárovi, pričom si ho pomýlil s bývalou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Pri rozprávaní tohto príbehu sa tiež zjavil a namiesto súčasného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona spomenul bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Mitteranda (ktorý zomrel v roku 1996).

Počas tlačovej konferencie vo štvrtok, ktorá mala reagovať na správu osobitného poradcu, sa zdalo, že Biden nazval egyptského prezidenta Abdela Fattáha as-Sísího “prezidentom Mexika.”

V prieskume verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil po zverejnení správy a Bidenových’gafov, sa zistilo, že väčšinu Američanov znepokojuje Bidenov’vek.

Ak si 62 % Američanov myslí, že prezident Donald Trump je príliš starý na to, aby mohol zastávať ďalšie funkčné obdobie v Bielom dome, 86 % má rovnaké obavy o Bidena, zistil prieskum spoločnosti ABC News/Ipsos.