aguer-810x500.jpg

Arcibiskup Aguer: Pápež František by mal dbať na svoje vlastné varovanie pred nebezpečenstvom "ideológií

39
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Pápež František varuje pred "cirkevnými ideológiami" a ich škodlivými účinkami.
  • Cirkevné ideológie spôsobili zmätok a opustenie kňazského povolania.
  • Marxizmus sa stal posadnutosťou pod zámienkou oslovenia chudobných.
  • Pápežov pontifikát je inšpirovaný teologickým progresivizmom a peronistickým populizmom.

Pápež František v homílii pri svätej omši na Troch kráľov varoval pred “cirkevnými ideológiami”, aby sme “našli zmysel svätej Matky Cirkvi”. V 70. rokoch 20. storočia cirkevné ideológie spôsobili vážne škody, zmätok a opustenie kňazského povolania. V niektorých sektoroch rehoľného života sa stali silnými. Predovšetkým marxizmus sa stal posadnutosťou pod zámienkou oslovenia chudobných. Vzťah Cirkvi s kultúrou znamenal “evanjelizáciu” v opačnom garde: svetské ideológie dali vzniknúť cirkevným. Neskôr to boli kultúrne vigílie; tie prišli na rad a svojou kritikou Tradície impregnovali kresťanské povolanie, ktoré bolo zavrhnuté ako protiklad pastoračného aggiornamenta.

Smysel Cirkvi vychádza z viery a rozvíja sa v skúsenosti cirkevného života. Ideológie simulujú zmysel Cirkvi a ničia ho. Vo všeobecnosti pochádzajú z horúčkovitých myslí, ktoré napodobňujú modely sveta - takýmto spôsobom ignorujú evanjelium alebo mu protirečia. Ideológia predstiera, že je realizáciou evanjelia - a v tom spočíva chyba a nespravodlivosť. Skúsenosť zo sedemdesiatych rokov sa v Cirkvi veľmi rozšírila. Posledné desaťročie pontifikátu Pavla VI’(od roku 1968 do roku 1978) bolo obdobím teologickej ideológie, ktorá šírila odmietanie Humanae Vitae rôznymi autormi, najmä nemeckými a francúzskymi, a ideológie socialistického charakteru v dôsledku posadnutosti marxizmom. “Cirkev chudobných” bol podvod, ktorý mnohých oklamal. Vo viacerých krajinách, najmä v Latinskej Amerike a Afrike, nadobudla revolučný rozmer. Mnohí katolíci, najmä kňazi, sa angažovali v partizánskych hnutiach - v Argentíne sa tento jav stal skutočnou vnútornou vojnou s tisíckami obetí.

Výstraha najvyššieho pápeža celkom dobre ilustruje základný problém súčasnej cesty, ktorá sa otvorila v Ríme. Niektoré Františkove’ postoje možno pochopiť len vtedy, ak si uvedomíme dve ideológie, ktoré ho poháňajú. Prvá je doktrinálnej povahy: teologický progresivizmus s relativistickým príklonom. Takto možno pochopiť tyraniu voči Tradícii a pohŕdanie, ktoré zažíva od katolíkov, ktorí sú na ňu naviazaní, čo sa neustále prejavuje - najmä po škandále Fiducia Supplicans, vyhlásenie, ktoré sa nemá dodržiavať - niekedy spontánne a inokedy programovo. Katolícka identita a vernosť línii platnej po stáročia, ale vždy aktualizovanej - tieto veci už nie sú inšpiráciou pontifikátu.

Jedným z vážnych rozhodnutí bolo vymenovanie kardinála Victora Manuela Fernándeza za prefekta Dikastéria pre náuku viery – autora malých kníh o “spiritualite” a škandalóznej knihy s názvom Mystická vášeň: Spiritualita a zmyselnosť, v ktorej predkladá sexuologický výklad mystického zjednotenia s Bohom, neznalosť a skreslenie mystickej teológie. Tento kardinál zastáva pozíciu, ktorú dlhé roky ctil veľký teológ Joseph Ratzinger (neskôr pápež Benedikt XVI.). Františkov’ teologický progresivizmus sa prejavil najmä v oblasti morálky, kde je tiež cítiť teologickú tradíciu jezuitov, ktorá bola kedysi rigoristická, ale v súčasnosti má skôr laxistickú orientáciu.

Druhou ideológiou, ktorá Františka inšpiruje, je peronistický populizmus, ktorý sa vyskytuje aj u viacerých argentínskych biskupov. Je to politický a kultúrny prúd spojený s diktátorskými rozhodnutiami šéfa. Prenesená do Ríma sa táto ideológia prejavuje v zmene identity Cirkvi, ktorá sa už neprezentuje ako Telo alebo Spoločenstvo, ale skôr s postavou obrátenej pyramídy: ľud na vrchole, hierarchia pod ním.

Ďalším obrazom, ktorý František používa, je polyhedrón, ktorý znázorňuje prekonanie klasického rozdielu medzi Cirkvou, ktorá učí (docens), čo je magistérium, a Cirkvou, ktorá počúva a učí sa (discens), čo sú veriaci. Toto rozlišovanie nie je historickým výtvorom, ale vychádza z evanjelia. Za zmenou reality Cirkvi pápež’skrýva svoje despotické rozhodnutia. Peronizmus je názov, ktorý sa v Argentíne dáva učeniu a stúpencom Juana Dominga Perón, trojnásobného prezidenta krajiny. Peronizmus je jedinečný populizmus, pretože zahŕňa poslušnosť voči diktátu šéfa. Toto hnutie malo za posledných 80 rokov rozhodujúci vplyv na argentínsku politiku vo vnútri vlády aj mimo nej.

EXKLUZÍVNE: Insider odhaľuje nové ohromujúce detaily pápeža Františka’ Vatikánskych manévroch

Jorge Bergoglio, podobne ako viac ako niekoľko argentínskych kňazov, od mladosti sympatizuje s peronizmom a tento atavistický sklon vysvetľuje pastoračný sklon jeho pontifikátu: cirkevný peronizmus sa stal pápežským peronizmom. To nám umožňuje pochopiť, ako populizmus nevylučuje autoritárstvo niektorých pápežových’krokov.

Pojmom ideológia sa označuje negativizmus a odpor voči – falšovaniu – pravdy. V dejinách Cirkvi sa vyskytovali subjektivistické a heterodoxné ideológie, napríklad modernizmus zo začiatku 20. storočia. Je obdivuhodné, ako svätý Pius X. vedel túto herézu pochopiť, odhaliť, analyzovať a vyvrátiť v Pascendi Dominici Gregis. Progresivizmus je rozptýlenejší, je možné rozpoznať jeho princípy, ale chýba nám charakteristika jeho identity ako ideológie.

Význam Cirkvi sa overuje, keď sa ekleziologická pravda vníma subjektívne; člen cirkevného tela si uvedomuje svoju príslušnosť k totalite a prostredníctvom lásky ju užíva ako totálnu disponibilitu. Toto je súčasť skúsenosti kresťanského života. V tomto rozmere sa Kristus vníma ako hlava tela; láska k Ježišovi a Cirkvi je jednotou, ktorá kresťanovi dáva radosť z toho, že je v cirkevnom spoločenstve. Nedostatočnosť a redukcionizmus ideológie, ktorá vzniká v kontakte so svetskou ideológiou, možno vidieť z tejto plne katolíckej perspektívy.

V homílii citovanej na začiatku tohto článku pápež celkom dobre vyjadruje, ako je potrebné odložiť alebo opustiť cirkevnú ideológiu, aby sme “našli zmysel svätej Matky Cirkvi.”Ideológie, ktoré vysvetľujú orientáciu súčasného pontifikátu (teologický progresivizmus a peronistický populizmus), nesú argentínsku pečať a môžu sa prostredníctvom Františkovho’diskurzu preniesť na jednotlivé cirkvi.

+ Héctor Aguer
Emeritný arcibiskup La Platy

Buenos Aires, 14. februára 2024
Popolcová streda, začiatok svätého pôstneho obdobia