GettyImages-1409942788-810x500.jpg

Demokratické štáty znárodňujú eutanáziu v Amerike

15
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Kanadskí zákonodarcovia podporujú rozširovanie asistovanej samovraždy, treba im poslať správu!
  • Asistovaná samovražda umožňuje ľuďom cestovať kamkoľvek a zomrieť kdekoľvek.
  • Asistovaná samovražda sa stáva celoštátnou otázkou v Amerike.
  • Legalizácia asistovanej samovraždy otvára dvere pre samovražednú turistiku v Colorade.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Wesley J. Smith napísal vynikajúci článok, ktorý 5. februára 2024 uverejnil denník Epoch Times o tom, ako štáty, ktoré legalizovali asistovanú samovraždu, takmer všade prijali nové expanzívne právne predpisy vrátane zrušenia požiadaviek na pobyt v štáte, ktoré umožňujú samovražednú turistiku.

Napr. štáty Oregon a Vermont zrušili požiadavku na pobyt v štáte s asistovanou samovraždou, čo umožňuje ľuďom cestovať odkiaľkoľvek, aby v týchto štátoch zomreli asistovanou samovraždou. Nedávny súdny prípad spochybňuje požiadavku na pobyt podľa zákona o asistovanej samovražde v New Jersey a návrh zákona o rozšírení asistovanej samovraždy v Colorade sa snaží povoliť samovražednú turistiku v tomto štáte.

Čítajte: Ecuador’s top court authorizes both voluntary and involuntary euthanasia

Wesley Smith vysvetľuje:

Asistovaná samovražda fanatici sa už dlho snažia podobne presadiť svoju agendu smrti v celej krajine bez ohľadu na štátne zákony, ktoré sú opačné. Vskutku, krátko po tom, ako oregonskí voliči v roku 1994 legalizovali smrť predpísanú lekárom, sa obhajcovia snažili dosiahnuť, aby Najvyšší súd zaviedol ústavné právo na asistovanú samovraždu typu Roe v. Wade.

Našťastie, v roku 1997 v prípade Washington v. Glucksberg, súd namiesto toho jednomyseľne rozhodol, že žiadne takéto právo v ústave neexistuje.

Zrušenie požiadaviek na pobyt v jednotlivých štátoch mení asistovanú samovraždu na celoštátnu otázku v Amerike. Smith vysvetľuje:

Ale zástancovia eutanázie sa nikdy nevzdávajú. Po tom, čo sa im nepodarilo zmiesť krajinu so snahami o legalizáciu — napriek desaťročiam propagácie má v súčasnosti len 10 štátov a District of Columbia legalizovanú samovraždu s asistenciou lekára — teraz vymysleli nový plán, ako otvoriť dvere k urýchlenej smrti každému dospelému človeku v krajine so smrteľnou chorobou.

Tu’je tá neúprimná hra. Keď zástancovia presadzujú legalizáciu asistovanej samovraždy, vždy sľubujú, že ‘prísne usmernenia’ budú chrániť pred zneužitím. Jedna z týchto údajných ochranných opatrení vyžaduje, aby každý, kto žiada o predpis smrteľnej dávky, bol obyvateľom štátu. Týmto spôsobom neúprimne ubezpečujú opatrných, že štát sa nestane ‘destináciou samovražednej turistiky’ podobnou Švajčiarsku — krajine, ktorá umožňuje otvorenú prevádzku samovražedných kliník, do ktorej cestujú ľudia z celého sveta, aby sa nechali usmrtiť.

Smith komentuje účinok zrušenia požiadaviek na pobyt v asistovanej samovražde:

Takéto obmedzenia boli vždy slabým odvarom. Američania si vo všeobecnosti môžu zmeniť bydlisko kedykoľvek chcú. To’je súčasťou života v slobodnej krajine. A skutočne, keď sa Kalifornčanka Brittany Maynardová po diagnostikovaní rakoviny mozgu v roku 2014 rozhodla, že chce spáchať asistovanú samovraždu, ochotne sa presťahovala do Oregonu a o niekoľko mesiacov neskôr bola mŕtva na základe legálne predpísanej smrteľnej predávkovania.

Nynie, dokonca aj táto tenká prekážka sa teraz odstraňuje, pretože štáty tieto pravidlá o pobyte rušia. Oregon a Vermont už tie svoje hodili do koša a teraz demokrati v coloradskom zákonodarnom zbore presadzujú, aby sa podobne umožnilo nevyliečiteľne chorým nerezidentom cestovať do štátu Skalistých hôr odkiaľkoľvek z krajiny (alebo zo sveta, keď na to príde) s jasným cieľom urýchliť svoje umieranie.

Ak návrh Colorada prejde, Američania budú mať prístup k smrteľným predpisom na západnom a východnom pobreží a v srdci krajiny, čo znamená, že každý, kto má nárok na smrteľný predpis podľa jedného z týchto štátov’ zákonov, bude len niekoľko hodín’ jazdy autom od prístupu k asistovanej samovražde. A tým to nekončí. Nepochybujem o tom, že v priebehu niekoľkých rokov bude väčšina štátnych zákonov obmedzujúcich asistovanú samovraždu pre obyvateľov zrušená.

Čítajte: Terminálne choré deti v Holandsku môžu byť teraz eutanazované proti svojej vôli

Smith potom vysvetľuje, ako štáty, ktoré legalizovali asistovanú samovraždu, odstraňujú aj iné “záruky”:

Túto prebiehajúcu nacionalizáciu asistovanej samovraždy robí ešte viac frapantnou fakt, že väčšina štátov, ktoré umožňujú smrť predpísanú lekárom, odstraňuje aj iné záruky. Niektoré z nich napríklad skracujú čakacie lehoty od žiadosti o vydanie predávkovania len na niekoľko dní. Okrem toho niektoré jurisdikcie teraz umožňujú certifikovaným zdravotným sestrám predpisovať smrteľné lieky rovnako ako lekárom.

Niektoré štáty dokonca umožňujú asistovanú samovraždu prostredníctvom Zoomu alebo Skype. To by mohol byť model do budúcnosti. Americká akadémia lekárov pre lekársku pomoc pri umieraní—združujúca lekárov, ktorí asistujú pri samovraždách—v roku 2020 zverejnila formálne usmernenia ktoré umožňujú asistovanú samovraždu cez internet. V týchto usmerneniach sa uvádza, že vyšetrenie by malo zahŕňať preskúmanie zdravotnej dokumentácie a videokonferenciu. Akékoľvek požadované druhé stanovisko sa môže jednoducho vykonať telefonicky. A tieto “vyšetrenia” by bolo možné vykonať odkiaľkoľvek v krajine.

Smith ďalej vysvetľuje účinok samovražednej turistiky:

Táto nacionalizácia asistovanej samovraždy bude mať ďalekosiahle dôsledky. Znamená to, že aj obyvatelia najčervenších štátov budú mať ľahký prístup k asistovanej samovražde. Navyše asistované samovraždy budú uľahčovať lekári alebo zdravotné sestry, ktorí pacienta sotva poznajú—a v skutočnosti nikdy neliečili samovraha pre jeho základné ochorenie—lekári, ktorí možno nepoznajú ani jeho rodinnú situáciu a osobnú históriu duševného zdravia. A otvorí sa nový argument obhajoby všeobecnej štátnej legalizácie, ktorý bude tvrdiť, že pacienti by nemali’cestovať mimo štátu, ale mali by mať možnosť byť usmrtení doma.

Smith pokračuje vysvetlením, ako eutanazijná loby plánuje rozšíriť zabíjanie, ak sa nezastaví:

Nechce sa zastaviť ani tam. Agenda eutanázie sa v konečnom dôsledku netýka nevyliečiteľných stavov. Krajiny, ktoré úplne prehltli teóriu bolehlavu, že zabíjanie je skvelou odpoveďou na ľudské utrpenie, totiž nezavádzajú obmedzenia týkajúce sa nevyliečiteľných chorôb pri asistovanej samovražde alebo eutanázii smrtiacou injekciou. Kanada—naši najbližší kultúrni bratranci—povoľujú lekárom zabíjať ľudí so zdravotným postihnutím, slabých starších ľudí a chronicky chorých, ktorí žiadajú o smrť. V Holandsku a Belgicku môžu takto usmrtiť duševne chorých. Švajčiarske kliniky pre samovrahov bežne prijímajú ľudí, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí. Nemecký’najvyšší súd medzitým rozhodol, že spáchanie samovraždy, asistencia pri samovražde a asistencia pri samovražde sú základnými ústavnými právami—bez ohľadu na dôvody, prečo chce byť samovrah mŕtvy.

Čo sa dá s týmto trendom robiť? Obávam sa, že nie veľa. Štáty sú vo všeobecnosti zodpovedné za svoje vlastné verejné politiky, ktoré nemôžu’získať iné štáty. Áno, Idaho kriminalizovalo napomáhanie neplnoletej osobe opustiť štát kvôli potratu a podľa federálnych zákonov je’nezákonné vyviesť dieťa zo štátu na sexuálne účely. Pochybujem však, že by takéto zákony prešli ústavnou kontrolou, ak by sa uplatňovali na dospelých a asistovanú samovraždu. A predpokladám, že by sa mohli prijať zákony zakazujúce prepravu smrteľných receptov cez hranice štátu. Ale okrem toho budú musieť kreatívnejšie mysle, než je tá moja, nájsť spôsob, ako zmariť znárodnenie asistovanej samovraždy.

Takže sme tu. Aj keď väčšina štátov zachová svoje zákony proti asistovanej samovražde—ako by mali—stratia veľkú časť svojej ochrannej hodnoty. Skutočne sa dá predpokladať, že sa rozbehne lukratívny cestovný priemysel s asistovanou samovraždou, spoločnosti, ktoré—za poplatok—vybavia príslušné lekárske schválenia, prepravia samovrahov do štátu, kde je smrť predpísaná lekárom legálna, a po ich smrti ich v rakve vrátia domov na konečnú likvidáciu. Žiaľ, taký je temný svet, v ktorom teraz žijeme.

Prevzaté so súhlasom Koalície pre prevenciu eutanázie.

EXKLUZÍVNE: Ateistka Mariana Mazzucato obhajuje členstvo v Pápežskej akadémii za život, bagatelizuje potraty

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy