bud-light-810x500.jpg

Akcie spoločnosti Anheuser-Busch poskočili o 4 % po tom, čo Trump navrhol dať Bud Light "druhú šancu

19
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Vlastník Bud Light zaznamenal nárast cien akcií po Trumpovom vyjadrení
  • Bud Light bola kritizovaná za podporu LGBT aktivít a stratila popularitu
  • Trump naznačil, že značka si zaslúži druhú šancu
  • Akcie spoločnosti zaznamenali najlepší rast za posledné tri mesiace

Vlastník značky Bud Light, spoločnosť Anheuser-Busch InBev, sa v stredu tešil z nárastu cien svojich akcií deň po tom, ako bývalý prezident Donald Trump naznačil, že jeho priaznivci by mali dať spoločnosti druhú šancu, hoci sa nikdy neospravedlnila za svoje výpady do pro-LGBT aktivít v minulom roku.

Vlani v apríli sa Bud Light dostal pod paľbu kritiky za reklamné partnerstvo s “transrodovou” TikTok celebritou Dylanom Mulvaneym, ktorému zablahoželal k “365 dňom ženskosti” pamätnými plechovkami Bud Light s jeho tvárou. Táto správa vyvolala značný odpor voči značke, a to až do takej miery, že nakoniec vypadla z prvej desiatky najobľúbenejších značiek piva v Spojených štátoch a bola nútená predať niekoľko svojich menších značiek nápojov vrátane ich pridružených zamestnancov, krčiem a pivovarov. V lete minulého roka veľkoobchodníci spoločnosti Anheuser-Busch uviedli, že nepredpokladajú návrat odcudzených konzumentov piva Bud Light k tejto značke.

V reakcii na to si viceprezidentka marketingu Bud Light Alissa Heinerscheid zobrala dovolenku, generálny riaditeľ spoločnosti Anheuser-Busch Brendan Whitworth vydal vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, že značka “nikdy nemala v úmysle byť súčasťou diskusie, ktorá rozdeľuje ľudí,” a spoločnosť sa pokúsila upokojiť bývalých zákazníkov tradičnejšou reklamou. Spoločnosť sa však za vnášanie rodovej politiky do svojej značky neospravedlnila, ani sa nezaviazala, že sa toho opäť zdrží, a v skutočnosti pokračovala v sponzorovaní viacerých podujatí LGBT “pride”, ako aj v poskytovaní 200 000 dolárov Národnej obchodnej komore LGBT.

V utorok však Trump podotkol, že hoci reklama Mulvaneyho “bola chybou epických rozmerov”, za ktorú “bola zaplatená veľmi vysoká cena,” podľa neho “Anheuser-Busch nie je Woke company”, ale skôr “veľká americká značka, ktorá si možno zaslúži druhú šancu.”V ten istý deň bolo oznámené, že Jeff Miller, republikánsky podnikateľ a lobista spoločnosti Anheuser-Busch, bude organizovať finančnú zbierku pre zadlženúTrumpovu kampaň.

MarketWatch informuje, že v stredu akcie spoločnosti Anheuser-Busch InBev zaznamenali “najlepší jednodňový rast za posledné tri mesiace.”Nárast o 4 % bol “najlepším jednodňovým rastom akcií’od 31. októbra, keď vzrástli o 5 %.Rastúce ceny akcií naznačujú, že investori očakávajú nárast predaja značky s požehnaním bývalého prezidenta, aby ju opäť začali kupovať, ale ešte sa uvidí, koľko spotrebiteľov ju skutočne bude kupovať.

Nezávisle od toho viacerí konzervatívci považovali Trumpove’komentáre za podkopanie jedného z najúčinnejších pravicových bojkotov v poslednom čase a za prejav širšieho nezáujmu a/alebo chýbajúcej vôle dotiahnuť takéto snahy do skutočného víťazstva:

Trump nie je prvou vysokopostavenou osobnosťou, ktorá navrhuje odpustenie Bud Light: ďalšie bývalé celebrity kritizujú, vrátane muzikant Kid Rock a Šéf Ultimate Fighting Championship Dana White obaja vlani na jeseň oznámili, že obnovia spoluprácu so značkou.

Trump v minulomesačných’iowských-aukciách drvivo zvíťazil nad svojím konzervatívnejším vyzývateľom, floridským guvernérom Ronom DeSantisom, čo DeSantisa prinútilo pozastaviť svoju kandidatúru na republikánsku prezidentskú nomináciu. Trump si udržiava veľký náskok v boji o nomináciu pred svojou jedinou zostávajúcou protikandidátkou z GOP, podobne umiernenou bývalou veľvyslankyňou OSN a guvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou. 

Kmitajúce celoštátne prieskumy verejnej mienky v súčasnosti exprezidentovi tesne vedú v tesnom súboji s úradujúcim demokratickým prezidentom Joeom Bidenom, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje’sa aj o tom, že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším, zdravším demokratom, ako je Gavin Newsom alebo Dean Phillips–špekulácie, ktoré tento týždeň opäť oživil Správa osobitného poradcu ministerstva spravodlivosti, ktorá Bidenovi vyčíta vážne problémy s pamäťou–a zatiaľ nie je isté, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho ml.’tretej strane, ktorá by sa uchádzala o prezidentské kreslo.