Planned-Parenthood-Iowa-810x500.jpg

Iowskí zástancovia života oslavujú zatvorenie najväčšieho potratového centra v hlavnom meste štátu

12
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Najväčšia potratová klinika v Iowe zatvorila svoje brány na radosť zástancov života
  • Pro-life organizácia oslavuje zatvorenie a vyzýva na ukončenie všetkých potratov v štáte
  • Ľutuje nárast používania zásielkových potratových tabletiek
  • Súdne rozhodnutie vzalo úlohu tvorby práva z rúk zákonodarcov a zakotvilo právo na interrupciu

Najväčšia potratová klinika Planned Parenthood v hlavnom meste štátu Iowa’zatvorila svoje brány na radosť zástancov života, ktorí sa dlho snažili a modlili, aby továreň na smrť ukončila svoj priemysel zabíjania detí.

Maggie DeWitteová, výkonná riaditeľka organizácie Pulse Life Advocates (PLA), založenej v roku 1972 a v súčasnosti jednej z najdlhšie pôsobiacich pro-life organizácií v Iowe, vo vyhlásení pre LifeSiteNews po tomto víťazstve oslavovala zatvorenie a vyzvala na obnovenie úsilia o ukončenie všetkých potratov v štáte. DeWitteová povedala:

Zatvorenie kliniky Plánovaného rodičovstva na juhu Des Moines nás nesmierne teší. Pulse Life Advocates, najdlhšie pôsobiaca celoštátna pro-life organizácia v Iowe’od svojho založenia v roku 1972 zorganizovala stovky modlitebných vigílií pri tejto klinike. Poznáme silu modlitby a mnohí Iowčania pozdvihli tisíce modlitieb za zatvorenie tejto kliniky. Ženám sa už nebude ubližovať a deti sa už nebudú zabíjať na tomto mieste a my ďakujeme a chválime Boha za toto víťazstvo! Ale zatiaľ čo oslavujeme toto víťazstvo, pozeráme sa na ďalšie potratové kliniky, ktoré fungujú v Iowe, a budeme sa snažiť, aby boli zatvorené aj tie. A budeme sa naďalej modliť, vzdelávať a konať, kým v našom štáte a v našej krajine už nebudú potraty."

PLA pre LifeNews uviedla, že “zatvorenie predstavuje vyvrcholenie dlhoročných modlitieb veriacich zástancov života práve na tomto mieste.”

“Ak ste boli jedným z veriacich, ktorí sa k nám pridali, viete, ako bol severný vietor, ktorý sa na nás spustil, mimoriadne krutý a zdanlivo sa nám vysmieval, keď sme sa modlili. A horúce letné mesiace predstavovali inú formu nepohody. Ale všetko to stálo za to! Boh vypočul a odpovedal na naše modlitby týmto zatvorením,” PLA.

Pri radosti zo zatvorenia najväčšej potratovej továrne v Des Moines’DeWitteová vyjadrila aj ľútosť nad nárastom používania zásielkových potratových tabletiek, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu potratov v celej krajine.

DeWitte pre LifeSite uviedol, že pozadím súčasného stavu v súvislosti s interrupčnými zákonmi a povoleniami v Iowe’sú boje, ktoré zákonodarný zbor a guvernér viedli na súdoch proti spoločnosti Planned Parenthood v súvislosti s teraz už dvakrát prijatým zákonom Heartbeat. Napísala:

Zákaz potratov v 20. týždni bol v Iowe prijatý v roku 2017 a jeho súčasťou bola 72-hodinová čakacia lehota. Zatiaľ čo zákaz potratov v 20. týždni preplával do zákona bez zdržania, rozhodnutie o 72-hodinovej čakacej lehote bolo okamžite napadnuté organizáciou Planned Parenthood a ACLU. Podali žalobu a žiadali súdny príkaz, aby 72-hodinová čakacia lehota nevstúpila do platnosti, kým súdny proces neprebehne potrebnými úkonmi.

Vtedy sme sa posunuli do ďalšieho legislatívneho zasadnutia, na ktorom sme prijali prvý zákon o srdcovom tepe v krajine. Guvernér podpísal tento historický zákon v máji toho roku. Krátko nato súd konečne rozhodol o 72-hodinovej čakacej lehote. Ako sa predpokladalo, súd rozhodol, že zákon je protiústavný a že predstavuje neprimeranú záťaž pre ženy. Ale pri tvorbe zákona išli ešte o krok ďalej. Rozhodli, že v našej iowskej ústave máme zakotvené základné právo na interrupciu. Zákonodarcovia z lavíc vytvorili zákon.

Týmto rozhodnutím Najvyšší súd štátu Iowa fakticky vzal úlohu tvorby práva z rúk našich riadne zvolených zákonodarcov a vzal na seba určenie práva krajiny vo veľkom štáte Iowa. Nezvolení sudcovia vytvorili právo jedným ťahom pera.

Vďaka tomuto rozhodnutiu zákon o srdcovom tepe nikdy nevstúpil do platnosti. Okresný sudca Polk County Hubbert v deň výročia rozsudku Roe vs. Wade rozhodol, že kvôli 72-hodinovému rozhodnutiu bol zákon o srdcovom tepe vyhlásený za protiústavný.

V júni 2022, len niekoľko dní pred zasadnutím U. S.Najvyšší súd USA vyniesol rozhodnutie Dobbs, ktorým zrušil rozsudok Roe v. Wade, Najvyšší súd štátu Iowa zmenil svoj vlastný postup a zrušil svoje predchádzajúce rozhodnutie, že interrupcia je “základné právo” chránené ústavou štátu. K zvráteniu došlo na žiadosť pro-life zákonodarného zboru, ktorý tiež prijal zákon vyžadujúci 24-hodinovú čakaciu lehotu pred vykonaním interrupcie.

Rozhodnutie Dobbs tiež podnietilo guvernérku Kim Reynoldsovú, aby obnovila úsilie o zrušenie súdneho príkazu proti zákonu Heartbeat, ktorý neuspel na Najvyššom súde štátu Iowa v júni 2023.

Vlani v lete zákonodarný zbor štátu Iowa schválil nový zákon o Heartbeat na zvláštnom zasadnutí, ktoré zvolal Reynolds. Plánované rodičovstvo, nie neočakávane, podalo žalobu, ktorou napadlo zákon, a ústne argumenty by mali byť vypočuté v marci, pričom rozhodnutie by malo byť vydané v júni tohto roku.

Reynoldsová prisľúbila, že v roku 2023 si nedá pokoj, kým nebude chránené každé dieťa v štáte Hawkeye “Zrušenie rozsudku Roe v. Wade v minulom roku bolo len začiatkom,” povedala. “A odvtedy sme”videli, ako niektorí členovia nášho hnutia ustupujú potratovým extrémistom. Nie v Iowe a nie na mojej strane.

“V tomto boji budem vždy v popredí. Nebudem odpočívať, kým súdy v Iowe’neumožnia, aby vôľa ľudu konečne vstúpila do platnosti, kým každé nenarodené dieťa nebude mať šancu zažiť najväčší dar, ktorým nás obdaril náš Pán: život.”

RELATED

Mesto Iowa sa spojilo v reakcii na tragédiu, aby prinieslo do štátu prvý babybox Safe Haven

Plánované rodičovské zariadenie v Iowe po kampani 40 dní za život zatvorili