Sarah-JH-810x500.jpg

Kardinál Sarah vystúpi na teologickom sympóziu o šírení evanjelia v Afrike

0
Kultúra života

 V týchto nepokojných časoch má vernosť Cirkvi v Afrike viere a morálke čoraz väčší vplyv na celú Cirkev. Je preto vhodné, že Univerzitná vysoká škola Tangaza,’s Teologická fakulta  bude 22. - 23. februára 2004 hostiť v Nairobi v Keni Teologické sympózium 2024.  Cieľom tejto konferencie, ktorú organizuje katedra dogmatiky, je osvetliť misijný mandát Krista v náboženskom, kultúrnom a sociálnom kontexte dnešnej Afriky. Hlavným rečníkom bude kardinál Robert Sarah.

Sympózium, ktorého témou je “Robte učeníkmi všetky národy: Misijný mandát Krista,” sa zaoberá naliehavými otázkami, ako sú sekularizácia, náboženský fundamentalizmus a výzvy, ktorým čelia mladí ľudia a rodiny v dnešnom svete. Cieľom je podporiť hlbšie pochopenie účinného misionárskeho prístupu ku kresťanskému učeniu v tomto čase, keď na jednej strane narastá zmätok v rámci náboženských tradícií a medzi nimi a na druhej strane politické, ekonomické a kultúrne napätie v africkej spoločnosti - i mimo nej - a ich vplyv na život Cirkvi ako celku.

Na sympóziu vystúpi pestrá škála rečníkov vrátane laikov a náboženských vedúcich. Zástupcovia akademickej obce, vlády a občianskej soçiety sa budú zaoberať témami týkajúcimi sa&nbspmladých ľudí, rodiny a sekulárneho sveta. Súčasťou podujatia budú odborné prednášky s&nbsppríležitosťou na&nbspinterakciu rečníkov a&nbspposlucháčov. Nasledovať bude tlačová konferencia.

Podľa vlastného dokumentu opisujúceho konferenciu očakáva Tangaza University College (TUC) od tohto sympózia niekoľko výsledkov, vrátane zvýšenia angažovanosti laikov, rehoľníkov a budúcich kňazov za Kristov misijný mandát. Okrem toho je cieľom podujatia poskytnúť väčšie objasnenie výziev v oblasti evanjelizácie mladých, riešenia rodinnej dynamiky a orientácie v rýchlo sa sekularizujúcich afrických spoločnostiach. Sympózium sa snaží načrtnúť cestu pre hlbšie a účinnejšie evanjelizačné úsilie vo svetle zrýchľujúcej sa sekularizácie africkej spoločnosti, ktorú sprevádza hospodársky rozvoj a rastúca interakcia s protirodinnými a protiživotnými vplyvmi zo Západu.

Nastavenie duchovného kompasu: Arcibiskup Anyolo’otvárací príhovor

Sympózium sa začne otváracím príhovorom Najdôstojnejšieho arcibiskupa Anyola, arcibiskupa Nairobi. Udá tón podujatiu skúmaním “Kristovho misijného mandátu.”

Arcibiskup Anyolo’ako vážený duchovný vodca bude svojím príhovorom slúžiť ako katalyzátor, ktorý udá tón celému podujatiu skúmaním “Kristovho misijného mandátu.”Arcibiskup Anyolo je významnou osobnosťou cirkevného prostredia, známou svojou oddanosťou Cirkvi a pastoračným vedením. Ako arcibiskup Nairobi prináša bohaté skúsenosti, teologickú hĺbku a hlbokú oddanosť evanjeliu.

“Kristov misijný mandát” sa zameria na základné princípy Kristovho poverenia”svojim učeníkom. Tento mandát, často obsiahnutý v Matúšovom evanjeliu (Mt 28, 19 - 20), tvorí základ misie Cirkvi’ohlasovať Dobrú zvesť všetkým národom. Otvárací príhovor arcibiskupa Anyola’bude zohrávať kľúčovú úlohu pri usmerňovaní príbehu sympózia. Účastníci môžu očakávať reflexívne a duchovne povznášajúce skúmanie misionárskeho mandátu, pričom si budú uvedomovať jeho dôsledky v súčasnom svete.

Vzhľadom na prepojenie témy’s Matúšovým evanjeliom môžu účastníci očakávať, že arcibiskup Anyolo bude čerpať aj zo Svätého písma a poskytne tak biblický základ pre diskusiu. Takýto prístup nielenže zakorení skúmanie v Kristovom učení, ale zároveň dodá priebehu sympózia duchovnú hĺbku.

Je pravdepodobné, že arcibiskup Anyolo sa bude venovať aj súčasným výzvam, ktorým Cirkev čelí pri napĺňaní misijného mandátu, ako napríklad nedávnemu pápežovmu’vyhláseniu o požehnaní párov rovnakého pohlavia. Môže ísť aj o úvahy o sekularizácii, meniacej sa kultúrnej krajine a naliehavej potrebe evanjelizácie tvárou v tvár spoločenským zmenám.

Kardinál Robert Sarah prednesie hlavný príhovor: “Robte učeníkmi všetky národy”

Kľúčový príhovor prednesie Jeho Eminencia Kardinál Robert Sarah, bude nasledovať emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí (CDWDS). Kardinál Sarah sa bude venovať hlavnej téme: “Robte učeníkmi všetky národy,” pričom sa bude inšpirovať Matúšovým evanjeliom (Mt 28, 19 - 20).

Kardinál Robert Sarah je v Katolíckej cirkvi váženou osobnosťou. Jeho prínos v oblasti liturgickej teológie a pastoračného vedenia zanechal nezmazateľnú stopu v Cirkvi na celom svete. Ako emeritný prefekt je naďalej vodcovským hlasom pre veriacich.

Výber kardinála Saraha’čerpať inšpiráciu z Matúšovho evanjelia, konkrétne z veršov v 28. kapitole, odráža zámernú snahu ukotviť diskusiu v slovách samotného Krista. Tento biblický základ poskytuje pevný základ pre skúmanie nuáns a dôsledkov misijného mandátu. Očakáva sa, že kardinál Sarah ponúkne hlboký pohľad na výzvy a príležitosti spojené s globálnou evanjelizačnou misiou. Pravdepodobne sa bude zaoberať dynamikou kultúrnych, sociálnych a politických súvislostí, čo poskytne komplexný pohľad na poslanie Cirkvi’robiť učeníkov v rôznych národoch.

Výber kardinála Roberta Saraha za hlavného rečníka podčiarkuje význam sympózia. Jeho Eminencia prináša bohaté teologické skúsenosti, pastoračnú múdrosť a globálnu perspektívu, ktoré obohatia diskusiu o evanjelizácii a zanechajú v účastníkoch trvalý dojem.

ČÍTAJTE: Arcibiskup Aguer: Fiducia Supplicans bola zavrhnutá na miestach, kde Cirkev prekvitá

Návrat k evanjelizácii: Maurice Muhatia Makumba

Najbližšie na pódium vystúpi páter Maurice Muhatia, podpredseda KCCB (Konferencia katolíckych biskupov Kene) a arcibiskup Kisumu, aby rozobral úskalia evanjelizácie v regióne AMECEA (Združenie členských biskupských konferencií východnej Afriky) (tj.Eritrea, Etiópia, Keňa, Malawi, Južný Sudán, Sudán, Tanzánia, Uganda a Zambia).  Jeho prednáška sľubuje byť pútavým skúmaním pastoračných, kultúrnych a sociálnych reakcií, ktoré vrhnú svetlo na silné stránky, výzvy a príležitosti, s ktorými sa Cirkev stretáva v tomto jedinečnom geografickom kontexte.

Očakáva sa, že Makumba vyzdvihne silné stránky, ktoré slúžia ako základ Cirkvi&nbspv regióne AMECEA. Medzi ne môže patriť neochvejná viera miestnych spoločenstiev, obetavosť duchovných a laických vedúcich a hlboko zakorenené tradície, ktoré môžu slúžiť ako mosty pre účinnú evanjelizáciu.

Žiadny región nie je bez výziev a región AMECEA nie je výnimkou. Arcibiskup Makumba sa pravdepodobne zahĺbi do prekážok, ktorým Cirkev čelí, či už sociálno-ekonomických, kultúrnych alebo politických. Riešenie týchto výziev má zásadný význam pre vypracovanie diferencovanej a účinnej evanjelizačnej stratégie.

V zložitom prostredí regiónu AMECEA sa nepochybne nachádza množstvo príležitostí pre rozkvet Cirkvi. Či už prostredníctvom inovatívnych pastoračných prístupov, medzikultúrneho dialógu alebo zapojenia sa do života spoločenstva, arcibiskup Makumba môže osvetliť cesty, ktoré môžu viesť k silnejšiemu a účinnejšiemu evanjelizačnému úsiliu.

Keď Makumba prednesie svoju reč, poskytne nielen komplexný prehľad súčasného stavu evanjelizácie v regióne AMECEA, ale vydá aj výzvu na konanie. Poznatky získané z jeho prednášky budú pravdepodobne podkladom pre stratégie Cirkvi, inšpiráciou pre iniciatívy a podporia obnovený zmysel pre šírenie evanjelia a doktríny Katolíckej cirkvi.

Význam prednášky arcibiskupa Makumbu’siaha ďaleko za hranice regiónu AMECEA. Vycibrené chápanie ochrany pastoračnej, kultúrnej a sociálnej dynamiky v Afrike získané z jeho postrehov môže potenciálne formovať prístup Cirkvi’k evanjelizácii v iných regiónoch, ktoré čelia podobným výzvam.

Rôzne perspektívy: V rámci teologického sympózia TUC sa uskutoční séria podnetných prednášok o evanjelizácii v súčasnom svete. Tu’je pohľad na rôznorodé perspektívy, o ktoré sa podelia významní rečníci počas tohto poučného podujatia:

“Živá mravouka o čarodejníctve a okultných aktivitách vo východnej Afrike,” Rev. Prof. Clement Majawa (HOD, Dogmatická katedra, Katolícka univerzita východnej Afriky)

Rev. Prof. Clement Majawa sa bude zaoberať náročnou témou čarodejníctva a okultných aktivít vo východnej Afrike. Jeho prednáška sľubuje objasniť zložitosti týchto praktík a ich potenciálne prekážky pri dosahovaní hlbšej evanjelizácie v regióne. Páter Majawa chce prostredníctvom riešenia týchto citlivých otázok podporiť komplexné pochopenie kultúrneho a duchovného prostredia vo východnej Afrike.

“Liturgia ako nenahraditeľný zdroj evanjelizácie v našej dobe,” páter dr. Patrick Ekpada O.C.D – (riaditeľ Inštitútu spirituality a náboženskej formácie [ISRF], TUC)

Rev. Dr. Patrick Ekpada zdôrazní hlboký význam liturgie ako nenahraditeľného zdroja evanjelizácie v našom súčasnom svete. Ako riaditeľ ISRF na TUC prináša bohaté odborné znalosti, aby osvetlil, ako môžu posvätné obrady a praktiky v Cirkvi slúžiť ako mocné nástroje na šírenie evanjeliového posolstva. V tejto prednáške sa pravdepodobne ponorí do transformačného potenciálu liturgie pri podpore hlbšieho spojenia s vierou.

“Potvrdzovanie kresťanskej rodiny ako životnej bunky evanjelizácie v Afrike,” Dr. (sr.) Florence Kabala PMS (Katedra morálnej teológie, TUC)

Dr. (sr.) Florence Kabala preskúma základnú úlohu kresťanskej rodiny ako životnej bunky evanjelizácie na africkom kontinente. Očakáva sa, že vychádzajúc zo svojich odborných znalostí ako vedúca Katedry morálnej teológie na TUC sa bude venovať morálnym a duchovným základom, ktoré robia z rodiny základný kameň pre šírenie evanjelia. Táto prednáška pravdepodobne ponúkne poznatky o posilňovaní rodinných väzieb ako prostriedku na podporu viery.

“Prínos zasvätených žien v diele evanjelizácie,” Dr. (sr.) Mary Joan Iwenofu, IHM (HOD, Katedra misijných štúdií, TUC)

Dr. (sr.) Mary Joan Iwenofu prinesie svoje odborné znalosti ako vedúca Katedry misijných štúdií na TUC, aby poukázala na neoceniteľný prínos zasvätených žien v prebiehajúcom evanjelizačnom úsilí. Táto prednáška osvetlí jedinečnú úlohu, ktorú zasvätené ženy zohrávajú pri formovaní a starostlivosti o duchovnú krajinu, pričom zdôrazní ich zásadný prínos pre misiu Cirkvi’

“Evanjelizácia medzi laikmi: Mary Mukami Njoroge (Academic Director – Common Courses Strathmore University)

Dr. Mary Mukami Njoroge, akademická riaditeľka Strathmore University, sa zameria na perspektívnu úlohu laikov v evanjelizačnom úsilí Cirkvi’so špecifickým dôrazom na východnú Afriku. Očakáva sa, že jej prednáška prostredníctvom skúmania potenciálu laikov pri šírení evanjelia prinesie poznatky o posilnení postavenia laikov, aby sa mohli aktívne zapájať do evanjelizácie v rámci svojich jedinečných kontextov.

“Revitalizácia evanjelizácie: Tobias Nauruki (LifeSiteNews)

Náš vlastný pán Tobias Nauruki, regionálny koordinátor Lifesite News, bude diskutovať o revitalizácii evanjelizácie, pričom zdôrazní úlohu mladých katolíkov ako protagonistov medzi svojimi rovesníkmi. Vychádzajúc zo svojich skúseností zástupcu významného média, pán Nauruki preskúma, ako môže mladá generácia aktívne prispievať k evanjelizačnému úsiliu a viesť ho v rýchlo sa meniacom svete.

“Teologický objektív,” Rev. Prof. George Kocholickal 

Ako vedúci katedry dogmatiky na TUC, Rev. Prof. George Kocholickal prinesie na sympózium bohaté teologické skúsenosti. Jeho rozsiahle znalosti dogmatickej teológie ho stavajú do pozície vedúcej osobnosti pri skúmaní teologických rozmerov úlohy Márie’v evanjelizačnom diele.

Perspektívy študentov:

Sympózium kladie dôraz aj na študentské prezentácie, ktoré ponúkajú pohľad do budúcnosti evanjelizácie:

Toto sympózium sľubuje byť intelektuálnou cestou, na ktorej sa prepletú múdrosti skúsených lídrov a čerstvé perspektívy začínajúcich teológov. Pripravuje pôdu pre holistické skúmanie misionárskeho mandátu Krista v našom súčasnom svete a ponúka hlboké poznatky, ktoré budú rezonovať ďaleko za hranicami samotného sympózia.

Univerzita Tangaza je centrom katolíckeho teologického a pastoračného vzdelávania v africkom kontexte. Bola založená v roku 1986 a rozrástla sa na inštitúciu, ktorá zahŕňa odborné a náboženské vzdelávanie ľudí z rôznych prostredí. Univerzitná vysoká škola Tangaza, riadená v súlade s normami Katolíckej cirkvi, zohráva kľúčovú úlohu pri formovaní budúcich vedúcich a duchovných, ktorí prispievajú k transformácii spoločností na celom svete.

PREHLIADNITE SI: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’ požehnania’osobám rovnakého pohlavia