poland-810x500.jpg

Zákonodarcovia predložili legislatívu na legalizáciu potratov v tradične katolíckom a pro-life Poľsku

20
Kultúra smrti

Zákonodarcovia v Poľsku minulý týždeň predstavili legislatívu, ktorá legalizuje interrupcie v prvých 12 týždňoch tehotenstva alebo neskôr. 

Polskí zákonodarcovia z Občianskej koalície (KO) premiéra Donalda Tuska vo štvrtok predložili parlamentu návrh na legalizáciu voliteľných interrupcií v prvom trimestri a rozšírenie možností pre neskoršie interrupcie. Prevažná väčšina interrupcií sa v mnohých krajinách vykonáva v prvých troch mesiacoch tehotenstva.

Navrhovaná legislatíva uvádza, že “tehotná osoba [sic] má právo na zdravotnú starostlivosť vo forme prerušenia tehotenstva do konca 12. týždňa jeho trvania.”Interrupcie po prvom trimestri by boli legálne v prípade, že by sa tehotenstvo považovalo za ohrozenie života alebo zdravia matky’vrátane duševného zdravia, informovali poľské Notes. Legislatíva by tiež umožňovala interrupcie v prípadoch znásilnenia, incestu alebo abnormalít plodu.

Tento krok prichádza po tom, ako Tusk, ktorý je pomáha viesť krajinu k ľavicovejšiemu, proeurópskemu postoju, povedal začiatkom tohto mesiaca, že jeho politická koalícia takýto návrh zákona predloží.

Francúzsko 24 poznamenal, že ak by bol zákon prijatý, “dramaticky by zvrátil politiku predchádzajúcej vlády’.”Predchádzajúcu vládu ovládala silne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť.

ČÍTAJTE: Polský’premiér naznačuje, že zákon o interrupciách je v pro-life krajine na obzore

V súčasnosti sú interrupcie v Poľsku nelegálne s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo “záchrany života matky.” Obhajcovia života podčiarkujú, že nenarodené deti nie sú vinné za okolnosti svojho počatia a že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je morálne neospravedlniteľné a nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. Lekárske zákroky pri potratoch alebo mimomaternicovom tehotenstve nie sú interrupciami.

Poľská ľavicová koalícia však v novembri predložila návrh zákona na zrušenie záruk pre nenarodené deti, po ktorom teraz minulý týždeň nasledoval návrh Občianskej koalície, informoval Euractiv. Uvidíme, či návrh zákona, ktorý predložili lídri Tuskovej koalície, nájde v parlamente úspech. Strany Tretia cesta a Právo a spravodlivosť zahŕňajú mnoho kresťanov, ktorí sú za život a ktorí by pravdepodobne neschválili opatrenie podporujúce potraty.

Túto skutočnosť uznal aj samotný Tusk, keď v rozhovore pre tri najväčšie spravodajské agentúry v krajine poznamenal, že “pravdepodobne nebude” väčšina hlasov” pre návrh zákona podporujúceho potraty “ak Tretia cesta nezmení názor,” keďže je veľmi nepravdepodobné, že by ho schválila strana Právo a spravodlivosť, ktorá je presvedčená o podpore života.

Mimochodom, snahy o legalizáciu potratov v Poľsku sa pravdepodobne stretnú s odporom poľských občanov, katolíckeho duchovenstva a prolife’katolíckeho prezidenta krajiny Andrzeja Dudu. Hoci počet katolíkov v Poľsku v posledných rokoch klesol, drvivá väčšina Poliakov sa k nim stále hlási.

Koncom minulého roka Filip Mazurczak v článku pre LifeSiteNews predpovedal rozsiahle “potenciálne pro-life protesty,”a upozornil na značný vidiecky, katolícky voličský blok krajiny’. Prezident Duda má navyše právo veta nad akoukoľvek pro-potratovou legislatívou a novela národnej ústavy by mohla pro-potratové zákony vystaviť nebezpečenstvu, že budú vyhlásené za protiústavné, zdôraznil Mazurczak.

A zákonodarcovia a súkromné osoby nie sú’jediní, ktorí v Poľsku predstavujú prekážku pro-potratovým snahám.

Posledný týždeň sa hlava poľskej katolíckej biskupskej konferencie rozhodne vyjadrila na obranu života, pričom dôrazne vyhlásila, že zákony povoľujúce potraty a eutanáziu sú v zásade nespravodlivé.

“V duchu zodpovednosti za Cirkev v Poľsku a za dobro našej spoločnej vlasti vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa jednoznačne prihlásili k ochrane života,” uviedol vo vyhlásení zverejnené v piatok. Vyzval zákonodarcov národa’a pro-life katolíckeho prezidenta “aby vydali svedectvo skutočnej starostlivosti o bezbranný, nenarodený život.”

ČÍTAJ: Predseda poľskej biskupskej konferencie’: Nikto ‘s dobrým svedomím’ nemôže podporovať zákony podporujúce potraty alebo eutanáziu

Ak však legislatívny prístup k legalizácii potratov pravdepodobne narazí na prekážky zo strany nepodporujúcich lídrov, zákonodarcov a občanov, zmena by mohla byť skolabovaná aj bez väčšinovej podpory.

Ako už LifeSiteNews informoval, Tusk pre médiá povedal, že “ak zákon nebude možný, pretože nezískame väčšinu hlasov, budeme hľadať spôsoby, ako implementovať nariadenia, administratívne rozhodnutia, presviedčanie a určité politiky vedené ministerstvom zdravotníctva” na povolenie interrupcií. Naznačil tiež otvorenosť voči referendu, ak je to “jediný spôsob liberalizácie zákona o interrupciách.”