shutterstock_586275236-810x500.jpg

Protestantská cirkev v Nemecku má od roku 1946 viac ako 9 000 obetí sexuálneho zneužívania: správa

0
Kultúra smrti

Podľa novej štúdie bolo v rámci protestantskej cirkvi v Nemecku (EKD) od roku 1946 sexuálne zneužitých viac ako 9 000 detí a mladistvých. 

Štúdiu uskutočnil tím výskumníkov z niekoľkých nemeckých univerzít. Podľa prognóz bolo v protestantskej cirkvi (predtým známej v angličtine ako Evangelical Church in Germany) a jej charitatívnej organizácii “Diakonie Deutschland.” sexuálne zneužitých najmenej 9 355 detí a mladistvých. Potenciálnych páchateľov bolo 3 497, z toho viac ako tretina boli pastori alebo farári. 

Autori štúdie museli použiť prognózy, pretože napriek zmluvnej povinnosti poskytla personálne údaje len jedna z 20 regionálnych protestantských cirkví. Vo svojej oficiálnej tlačovej správe EKD kvôli tomuto nedostatku oficiálnych údajov uvádza len 2 174 obetí a 1 259 obvinených zo sexuálneho zneužívania. 

Podľa Haralda Dreißig, jedného zo spoluautorov štúdie EKD o zneužívaní, dodatočná analýza personálnych spisov v jednej regionálnej cirkvi ukázala, že disciplinárne spisy neobsahujú približne 60 percent obvinených zo zneužívania a 70 percent obetí, čo viedlo k vysokým prognózam navrhovaným autormi štúdie. Dreißig však uviedol, že je to stále len “špička ľadovca”; možno predpokladať, že mnohé prípady zostávajú nenahlásené. 

Vedúci výskumník štúdie Martin Wazlawik uviedol, že zlé zaobchádzanie s postihnutými sexuálnym zneužívaním je spôsobené postojom byť “lepšou cirkvou”, ktorý prevláda v EKD. 

Vďaka tejto novej štúdii však už neobstojí naratív, že Katolícka cirkev je viac postihnutá sexuálnym zneužívaním ako EKD, uviedla Katharina Krachtová, jedna zo zástupkýň obetí zneužívania. 

Podľa štúdie bolo 64,7 % obetí mužov a 35,3 % žien. Obvinení boli takmer výlučne muži (99,6 %). Približne 75 % z nich bolo v čase spáchania prvého trestného činu ženatých. Typy zneužívania boli rôzne, od zbytočného fyzického kontaktu na hodinách športu až po vynútené sexuálne akty. 

Etolícka cirkev v Nemecku (EKD) je federáciou dvadsiatich reformovaných, luteránskych a zjednotených protestantských cirkví a má približne 20 miliónov členov. 

Celibát a katolícka sexuálna morálka za krízu zneužívania nemôžu 

Štúdia EKD o zneužívaní dokazuje, že kňazský celibát, tradičná sexuálna morálka a “strmá” katolícka hierarchia nie sú primárne vinné za krízu zneužívania v Katolíckej cirkvi, keďže “progresívna” EKD sa nehlásia k žiadnemu z týchto princípov a napriek tomu vyprodukovala viac obetí zneužívania ako Katolícka cirkev od druhej svetovej vojny. Podľatakzvanej “štúdie MHG” z roku 2018 bolo od roku 1946 v Katolíckej cirkvi v Nemecku 3 677 obetí sexuálneho zneužívania. Podľa štúdie EKD 9 355 detí a mladistvých sexuálne zneužitých v protestantskej cirkvi ďaleko prevyšuje počet obetí v katolíckej cirkvi. 

Štúdia EKD uvádza, že moc a autorita pastorov bola rozhodujúcim faktorom umožňujúcim sexuálne zneužívanie napriek “egalitárnejšiemu chápaniu” tohto úradu v porovnaní s Katolíckou cirkvou. Podľa výskumníkov viedol sebaobraz EKD’ako “zásadne participatívnej, nízko-hierarchickej a progresívnej” k nedostatočnej reflexii mocenských štruktúr. 

V štúdii MHG o sexuálnom zneužívaní v Katolíckej cirkvi autori označili “klerikalizmus” za jeden z faktorov umožňujúcich zneužívanie. Takzvaným “klerikalizmom” je však možné trpieť aj bez toho, aby človek bol klerikom, ako píše autor portálu katholisch.de Felix Neumann píše, čím sa tento pojem stáva iba nezmyselným, protikatolíckym pejoratívom. 

Zámienka heretickej synodálnej cesty’sa rozpadá 

Propagátori heretickej Synodálna cesta v Nemecku využívajú prevenciu sexuálneho zneužívania ako zámienku na presadzovanie zrušenia kňazského celibátu, ordinácie žien’a úplného zrušenia katolíckej sexuálnej morálky. Skutočnosť, že EKD mala pravdepodobne rovnaký alebo väčší počet obetí sexuálneho zneužívania ako Katolícka cirkev, a to napriek tomu, že mala ženských a ženatých farárov a “pokrokovejšiu” sexuálnu morálku, rozbíja predstavu, že synodálna cesta’“reformy” by zabránili budúcim zneužívaniam. 

Napriek odhaleniu štúdie EKD sa zástancovia Synodálnej cesty stále držia toho istého príbehu, aby ospravedlnili svoje “reformy.”Jezuitský kňaz a odborník na prevenciu zneužívania páter Hans Zoller,priznal, že “štruktúru Katolíckej cirkvi a celibát nemožno považovať za jedinú príčinu zneužívania.” 

Viac zdôraznil, že “je príliš krátkozraké myslieť si, že ženatí kňazi alebo viac žien vo vedení Cirkvi by samo osebe zabránilo zneužívaniu”, pretože problém “je oveľa komplexnejší.” 

Napriek týmto priznaniam Zoller stále obhajoval myšlienky synodálnej cesty a povedal, že “určite nie je zlé uvažovať o tom, čo uľahčilo sexuálne zneužívanie v Katolíckej cirkvi a bránilo prehodnoteniu a ako by sa to malo zmeniť.” V tomto rozhovore už žiadnu zásadnú obhajobu heretickej Synodálnej cesty neposkytol. 

Skutočné dôvody zneužívania:  

Keďže za krízu sexuálneho zneužívania nemožno obviniť ani “klerikalizmus,” celibát, ani katolícku morálnu náuku, ostáva pálčivá otázka, aké sú skutočné dôvody. 

Katolícka cirkev aj protestantské cirkevné spoločenstvo boli infiltrované jedovatými myšlienkami sexuálnej revolúcie. Sexuálna nemorálnosť vo všeobecnosti a najmä homosexualita a pedofília prenikli do cirkví a skazilo to mnohých jej členov. 

Viac ako 80 % obetí zneužitých katolíckymi kňazmi boli chlapci a 64,7 % obetí v štúdii EKD boli deti alebo dospievajúci muži, pričom zneužívatelia boli takmer výlučne muži. Už len tieto čísla výrazne poukazujú na súvislosť medzi homosexualitou a sexuálnym zneužívaním, najmä zneužívaním chlapcov a dospievajúcich.  

Čítajte: Vatikánsky teológ: ‘Klerikalizmus’ je ‘dymová clona’ skrývajúca homosexualitu ako krízu zneužívania’ skutočná príčina 

O možnej súvislosti medzi homosexualitou a pedofilným zneužívaním chlapcov svedčí aj nedávne odhalenie nemeckej ekumenickej pro-LGBT skupiny, ktoré ukázalo, že organizácia v minulosti podporovala pedofíliu. Skupina “Homosexuáli a cirkev” (HuK) priznala, že jej pozitívny postoj k pedofílii bol silne ovplyvnený jedným z jej členov, profesorom Helmutom Kentlerom, ktorý sa ukázal byť hlavným strojcom štátne podporovanej pedofilnej siete v Berlíne. 

Kentler bol jedným z najuznávanejších sexuológov tohto obdobia a jeho myšlienky sa dostali do učebných osnov štátnych škôl v Nemecku prostredníctvom takzvanej “sexuálnej výchovy k rozmanitosti,” ktorá propaguje homosexualitu a považuje deti za “sexuálne bytosti.” 

PREČÍTAJTE SI: Svetovo uznávaný odborník: ‘Homo-tyrania je na nás’ v Katolíckej cirkvi