Bishop_Strickland-e1699705553185-810x500.jpg

Biskup Strickland prednesie hlavný prejav na večeri Ronalda Reagana v rámci CPAC 2024

23
Kultúra života

Biskup Joseph Strickland bol vybraný ako hlavný rečník na tohtoročnú Konzervatívnu politickú akčnú konferenciu (CPAC), ktorá je každoročným stretnutím občianskych aktivistov, vplyvných médií a zvolených republikánskych predstaviteľov.   

“Sme poctení, že tento odvážny katolícky vodca sa ujal tejto dôležitej úlohy,” uviedol minulý týždeň Matt Schlapp, organizátor konferencie’X.   

“Americký’biskup” vystúpi s prejavom na zhromaždení’Ronald Reagan Dinner v hoteli Gaylord National Harbor Resort & Convention v National Harbor, Maryland 23. februára. Na mieste bude slúžiť aj svätú omšu. Konferencia je naplánovaná od stredy 21. februára do soboty 24. februára. 

Šesťdesiatpäťročného Stricklanda pápež František vlani bez okolkov odvolal z funkcie ordinára diecézy Tyler v Texase po tom, ako odmietol odstúpiť po apoštolskej návšteve. Hoci presné podrobnosti o tom, prečo bol zbavený svojho úradu, zostávajú nejasné, Strickland, ktorý predtým obvinil Františka z “podkopávania depozitu viery,” povedal, že nerealizoval Traditionis Custodes, ktorá vyzývala na prísne obmedzenie latinskej omše.     

Medzi tými, ktorí majú vystúpiť na CPAC 2024, sú napríklad kongresman Matt Gaetz, kongresmanka Marjorie Taylor Greene, bývalý pensylvánsky senátor Rick Santorum, mediálne známe osobnosti Steve Bannon a Jack Posobiec, dr. Robert Malone a člen predstavenstva CPAC Ric Grennell, otvorene homosexuálny muž, ktorý pôsobil na rôznych pozíciáchv Trumpovom Bielom dome vrátane riaditeľa národnej spravodajskej služby.   

Stricklandova’prítomnosť na zhromaždení rozzúrila disidentských katolíkov, najmä vo svetle jeho odvážnej obhajoby ortodoxného učenia Cirkvi v posledných rokoch. 

“Strickland’s ostrou rétorikou a tvrdými postojmi možno torpédoval svoju biskupskú kariéru, ale zároveň si ho obľúbili konzervatívni a pravicoví katolíci, ktorým sa páčil jeho otvorený a nekompromisný prístup k cirkevným a politickým otázkam,” ľavicové periodikum National Catholic Reporter písalo minulý týždeň vo svojom článku.  

Strickland predtým požiadalFrantiška, aby odoprel sväté prijímanie bývalej predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej pre jej podporu legálnych potratov. Taktiež nazval učenie pro-LGBT jezuitu Jamesa Martina “rúhaním.” 

Od svojho odvolania sa Strickland udržiava na verejnosti angažovaním sa v rôznych pastoračných aktivitách. V novembri sa modlil s laikmi vonkuna zhromaždení Konferencie biskupov USA v Baltimore. Mnohí katolíci po celých Spojených štátoch konali verejné modlitby ruženca , aby vyjadrili podporu jeho úsiliu. Strickland nedávno navštívil Medžugorie v Bosne a Hercegovine a tiež vyzval biskupov, aby “povedali nie” požehnaniu homosexuálnych “párov.”