Screen-Shot-2023-03-13-at-4.55.19-PM-810x500.png

Nemecká diecéza pod vedením šéfa biskupskej konferencie vysvätila v roku 2023 nula kňazov

47
Kultúra smrti

Diecéza v Nemecku, ktorú vedie hlava národnej biskupskej konferencie, vysvätila v roku 2023 prvýkrát v histórii nulu kňazov.

Diecézu Limburg v západnom Nemecku vedie biskup Georg Bätzing, ktorý stojí na čele “synodálnej cesty” nemeckej biskupskej konferencie a je známy svojimi heretickými postojmi v morálnych otázkach. Vyzýval na zmenu nemenného cirkevného učenia o homosexualite a ženských diakonkách a podporoval nepovinný kňazský celibát.

Bätzing v septembrovom rozhovore pre Die Zeit vyjadril ľútosť nad nedostatkom kňazských vysviacok a povedal: “Znepokojuje ma, že takmer nikto sa nechce stať kňazom, pretože bez kňazov nie je Katolícka cirkev.”

Jeho diecéza teraz stelesňuje “dno” celosvetového trendu nízkeho počtu vysvätení, ktorý mimoriadne tvrdo zasiahol Nemecko. V roku 2021 bolo v krajine vysvätených za kňazov 62 mužov a v roku 2022 tento počet klesol na 45 vysvätení. Ordinácie trendy v Európe ukazujú, že ide o mimoriadne historické minimá a Francúzsko’s plumpting počty ordinácií nie sú ďaleko.

Tradičné kňazské Spoločenstvo svätého Pia X. (SSPX)’novinky má poznamenal, že Bätzing’sa “údiv a obavy zdajú byť skôr nereálne,” pretože súčasná “revolučná” klíma v Cirkvi v Nemecku nemôže zabezpečiť nábor seminaristov. 

FSSPX News poznamenal, že nemecká synodálna cesta “poprela viaceré body viery” a usiluje sa zaviesť “štruktúry odporujúce božskej konštitúcii Cirkvi.”

Tradičné katolícke médium ďalej poukázalo na vyhlásenie Dr. Christofa Maya, Bätzingom menovaného rektora diecézneho seminára, ktoré podľa všetkého podkopáva význam vysväteného kňazstva.

“Vo svojom pozornom styku s ľuďmi by som chcel podporovať krstné kňazské povolanie jednotlivca… byť spoločníkom pútnického Božieho ľudu s posilnením dobrovoľného krstného kňazstva,” povedal Dr. May.

Tento postoj zopakoval aj nemecký profesor teológie Thomas Laubach, ktorý v septembri pre noviny Sonntagpovedal: “Prví kresťania slávili bohoslužby súkromne v domácnostiach… Pre svoj spôsob viery nepotrebovali kňaza ani cirkevné spoločenstvo. Veriaci sa organizovali sami.”

“Načo by potom Cirkev potrebovala kňazov?"” komentoval FSSPX News. “Opustenie seminárov sa dá ľahko vysvetliť a synodálna revolúcia situáciu len zhorší.”