shutterstock_2374212955-810x500.jpg

Najvyšší súd OSN rozhodol, že obvinenie Izraela z genocídy je "pravdepodobné

26
Neutral

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou administratívou

Medzinárodný súdny dvor - najvyšší súd OSN - vydal predbežné rozhodnutie, v ktorom konštatoval, že obvinenie Izraela z genocídy je vierohodné a odmietol prípad zamietnuť, ako to požadoval Izrael.

Predsedajúca sudkyňa Joan Donoghueová uviedla, že niektoré obvinenia voči Izraelu spadajú pod ustanovenia Dohovoru o genocíde. Donoghueová, ktorá je Američanka, bola jednou z pätnástich sudcov, ktorí v piatok rozhodli, že “štát Izrael musí prijať všetky opatrenia, aby zabránil páchaniu genocídy na Gaze.”

Dvaja ďalší sudcovia, jeden z Izraela a druhý z Ugandy, rozhodli proti predbežnému nariadeniu.

Súd si teraz vypočuje dôkazy podporujúce “hodnoverné” obvinenie Izraela z genocídy pri zaobchádzaní s Palestínčanmi v prípade, ktorého verdikt môže trvať roky.

Prípad, ktorý podala Juhoafrická republika, je založený na podrobných dôkazoch vrátane verejných vyhlásení izraelských predstaviteľov a citátov samotného premiéra Benjamina Netanjahua.

V pôvodnej žalobejuhoafrická vláda obvinila, že tieto výroky podporujú aktívnu politiku, ktorá spĺňa definíciu genocídy.

K predmetným činom patrí zabíjanie Palestínčanov v Gaze, spôsobovanie im vážnej telesnej a duševnej ujmy a vytváranie životných podmienok, ktoré sú vypočítané tak, aby viedli k ich fyzickej likvidácii. Všetky tieto činy možno pripísať Izraelu, ktorý nezabránil genocíde a pácha genocídu v zjavnom rozpore s Dohovorom o genocíde…

Po rozhodnutí súdu reagoval juhoafrický minister zahraničných vecí, ktorý poukázal na to, že prípad sa dotýka aj tých krajín, ktoré sú spojencami Izraela a podporujú ho, čo môžu vidieť USA, Veľká Británia, a ďalšie krajiny po prípadnom vynesení rozsudku označené za spoluvinníkov na činoch genocídy.

Odpovede

Izrael reagoval odmietnutím prípadu ako antisemitskej “krvavej pomsty.” Lior Haiat, hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí, uviedol v tlačovej správe na X (predtým Twitter): 

Izrael s odporom odmieta krvnú pomstu, ktorú šíri Juhoafrická republika vo svojej žiadosti na Medzinárodný súdny dvor (ICJ).

Južná Afrika’nemá faktický ani právny základ a predstavuje opovrhnutiahodné a pohŕdavé zneužitie súdu.

Južná Afrika spolupracuje s teroristickou organizáciou, ktorá vyzýva na zničenie štátu Izrael.

Na záver vyslovil protiobvinenie z genocídy voči Hamasu a následne vyzval “Medzinárodný súdny dvor a medzinárodné spoločenstvo, aby úplne odmietli nepodložené tvrdenia Južnej Afriky”

Benjamin Netanjahu reagoval vyzývavým vyhlásil, že “Izrael sa bude naďalej brániť,” ako povedal šéf obrany Yoav Gallant povedal “Izrael nepotrebuje poučovať o morálke” súd, ktorý ho menoval osobne v prípade za nariadenie “úplného obliehania” Gazy.

Izraelská vláda dlhodobo obviňuje Hamas aj z genocídy. Začiatkom tohto mesiaca oficiálny hovorca izraelskej vlády Eylon Levy označil útoky zo 7. októbra “za akt genocídy spáchaný s krutosťou podobnou nacistickej a s efektivitou podobnou nacistickej v službách ideológie podobnej nacistickej.”

Kým USA na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora zatiaľ nereagovali, hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby odmietol žalobu Južnej Afriky’proti Izraelu ako nezmyselné 3. januára uviedol, že “toto podanie považujeme za bezpredmetné, kontraproduktívne, úplne bez akéhokoľvek základu.”

Dnes okolo 13.00 hod. nášho času sa očakáva brífing Washingtonu, v ktorom sa očakáva reakcia USA.

Francúzsko je jedným z mnohých štátov, vrátane štátov arabského sveta, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie, ktoré vyjadrili podporu súdu a jeho rozhodnutiu, v dôsledku ktorého Kanada a Irsko opatrne vyhýbali jasnému vyhláseniu. Nemecká vláda zvažujeprávnu analýzu prípadu.

Príkazy súdu a dôsledky

Súd má vydal v tomto predbežnom rozhodnutí šesť príkazov Izraelu:

15-2 Štát Izrael prijme všetky opatrenia, aby zabránil páchaniu genocídy na Gaze.

15-2 Štát Izrael zabezpečí, aby armáda nespáchala žiadne činy genocídy.

16-1 Izrael prijme všetky opatrenia na potrestanie všetkých verejných nabádaní na genocídu.

16-1 Izrael prijme okamžité a účinné opatrenia na riešenie nepriaznivých podmienok života v pásme Gazy.

15-2 Izrael prijme účinné opatrenia na zachovanie dôkazov o činnostiach, ktoré majú vplyv na Dohovor o genocíde.

15-2 Izrael do jedného mesiaca predloží súdu správu o všetkých opatreniach prijatých na základe príkazov tohto súdu.

Jednou z ďalších smerníc je, že štát Izrael musí obnoviť zničené štruktúry vrátane nemocníc, dodávok vody a energie a urýchliť poskytovanie humanitárnej pomoci. Súd požaduje, aby Izrael do jedného mesiaca podal správu o opatreniach, ktoré na tento účel prijal.

Ak chce Izrael zostať v štruktúre medzinárodného práva, musí sa podriadiť. Ak tak Izrael neurobí, záležitosť sa môže dostať na rokovanie Bezpečnostnej rady OSN, kde môžu USA použiť právo veta.

Tým by sa medzinárodná reakcia kaskádovito presunula z OSN na jednotlivé krajiny, z ktorých mnohé by podnikli kroky na nátlak na Izrael.

Izrael odmieta, obviňuje z antisemitizmu

Odpoveďou izraelského ministra zahraničných vecí Itamara Ben-Gviru, ktorý jasne naznačil izraelské zámery, bolo odsúdenie “antisemitského” súdu.

“Haagsky Schmague,” povedal v krátkom a odmietavom X príspevku niekoľko minút po vynesení rozsudku.

V Times of Israel informoval, že Ben-Gvir “hovorí, že Izrael by mal ignorovať” súd, keďže naďalej obviňuje súd založený v roku 1945 z ignorovania holokaustu.

Rozhodnutie antisemitského súdu v Haagu dokazuje to, čo už bolo známe: Tento súd nehľadá spravodlivosť, ale prenasledovanie židovského národa. Mlčali počas holokaustu a dnes pokračujú v pokrytectve a posúvajú ho o ďalší krok ďalej.

Ben-Gvir, ktorého opakované provokácie sa považujú za hlavný faktor pri spustení útokov zo 7. októbra, ktoré vyvolali vojnu v Izraeli’uzavrel výzvou, vďaka ktorej je akékoľvek dodržiavanie pravidiel nepravdepodobné:

Rozhodnutia, ktoré ohrozujú ďalšiu existenciu štátu Izrael, nesmieme počúvať.

Musíme pokračovať v porážaní nepriateľa až do úplného víťazstva.

Ignorovanie rozhodnutí súdu má prednosť samo osebe. USA, hlavný sponzor a spojenec Izraela, v minulosti ignorovali tri rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora, naposledy v jeho zisteniach z roku 2018, ktoré boli namierené proti USA v súvislosti s porušovaním humanitárnych predpisov v sankciáchIráne.

Pri veľkom medzinárodnom pobúrení by náklady na takýto postup boli v tomto prípade podstatne vyššie.

Cesta k ‘víťazstvu’

Po 100 dňoch izraelskej’vojny v Gaze je rozsah ničenia a utrpenia Palestínčanov v porovnaní s 1 200 alebo menej izraelskými civilistami, ktorých 7. októbra zabil Hamas, obrovský. Ako 14. januára informovala televízia NPR, útok si vyžiadal “takmer 2 milióny vysídlencov, tisíce zničených domov a takmer 24 000 mŕtvych – z toho 10 000 detí.”Počet zabitých novinárov, väčšinou zo strany IDF, ďaleko prekročil celkový počet zabitých novinárov počas všetkých vojen za posledných niekoľko desaťročí.

Ďalšie údaje boli uvedené 15. januára v dielnej relácii “Body zlomu”. Očakáva sa, že aktuálne čísla budú oveľa vyššie:

Satelitné snímky ukazujezničenie v Gaze, pričom takmer dve tretiny všetkých budov sú zničené. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že 21 z 36 nemocníc už nemôže fungovať, terčom útoku sa stali kostoly, mešity a univerzity spolu s viac ako 100 historickými pamiatkami.

V decembri izraelskí ostreľovači zastrelili matku a jej dcéru v areáli kostola Svätej rodiny v Gaze.

V posledných dňoch izraelskí občania hromadne blokujúdopravu humanitárnej pomoci do Gazy cez hraničný priechod na egyptskej hranici.

Svet čaká na reakciu Spojených štátov, hlavného spojenca a sponzora štátu, ktorý teraz čelí obvineniam z genocídy. Ide o prípad, ktorý má význam nielen pre Palestínčanov a Izrael, ale aj pre USA a ich vzťah ku koncepcii medzinárodného práva.

Pozrite si aj nižšie uvedenú analýzu rozhodnutia od Alexandra Christoforou a Alexandra Mercourisa z The Duran. Hodnotia, že rozhodnutie bolo obrovským víťazstvom pre Južnú Afriku a veľkým rizikom pre Izrael, ak bude ignorovať odporúčania súdu:

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli