shutterstock_2257504963-810x500.jpg

Bývalí členovia FBI varujú, že USA napádajú muži vo vojenskom veku z "nepriateľských krajín

33
Kultúra smrti

Bývalí riadiaci pracovníci FBI varovali Kongres, že cez južnú hranicu USA prenikajú do USA muži vo vojenskom veku z nepriateľských krajín a regiónov, čím sa výrazne zvyšuje riziko teroristického útoku.

Vedúci predstavitelia FBI vo výslužbe minulý týždeň v liste varovali predstaviteľov Kongresu, že cez južnú hranicu prichádzajú po tisícoch “muži vo vojenskom veku” z “nepriateľských” oblastí celého sveta.

“Bolo by ťažké preceňovať nebezpečenstvo, ktoré predstavuje prítomnosť vo vnútri našich hraníc relatívne mnohopočetnej armády mladých slobodných dospelých mužov z nepriateľských národov a regiónov, ktorých pôvod, zámery alebo lojalita sú úplne neznáme,” napísali bývalí riadiaci pracovníci.

Upozornili, že medzi takýchto cudzincov patria jednak tí, “na ktorých narazili pohraničníci a potom ich prípadne prepustili do krajiny,” a jednak “šokujúco vysoký odhad ‘útekov’—, teda tí, ktorí vstúpili na územie a vyhli sa zadržaniu.”

Mimo tovedúci pracovníci FBI uviedli, že od roku 2021 sa “mladí muži, ktorí cestujú sami” s “pochybnou motiváciou”, stali “najčastejším profilom osôb, ktoré narušili hranice krajiny”.” 

A ešte znepokojujúcejšie je, že “prekvapujúci počet sa nachádza na zozname teroristov alebo pochádza zo štátov, ktoré sú sponzormi terorizmu a sú výrazne nepriateľské voči Spojeným štátom,” dodali s tým, že niektorí pochádzajú z Číny a Ruska, teda z krajín, ktoré majú “ambície zničiť národnú infraštruktúru” USA.

Poslanci FBI upozornili, že napodobnenie teroristického útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra “treba považovať za jasnú možnosť,” a že FBI sa v tejto súvislosti venovala “pomerne málo diskusiám” o nebezpečenstvách, ktoré predstavujú otvorené hranice.

Z uvedených dôvodov dospeli k záveru, že “prvky tohto nedávneho nárastu pravdepodobne nie sú náhodou alebo zhodou okolností.” 

“Títo muži sú potenciálni operátori v rámci niečoho, čo sa javí ako zrýchlený a strategický prienik, mäkká invázia, ktorej cieľom je získať vnútorný prístup do krajiny, ktorú nie je možné napadnúť vojensky, s cieľom spôsobiť katastrofálne škody, ak a keď to nepriatelia považujú za potrebné,” napísali vyslúžilí predstavitelia FBI.

Dalej vyzvali na koordinované úsilie FBI, ministerstva vnútornej bezpečnosti a zvyšku spravodajskej komunity, aby identifikovali týchto cudzincov na území USA.území USA a bezodkladne ich vyhostiť “bezodkladne.”

Pokiaľ sa táto “invázia” nezastaví, USA sú “mimoriadne menej bezpečné a chránené,” varovali predstavitelia.

List bol adresovaný republikánskemu predsedovi Snemovne reprezentantov Mikeovi Johnsonovi, vodcovi demokratickej väčšiny v Senáte Chuckovi Schumerovi a predsedom výborov Snemovne reprezentantov a Senátu pre spravodajské služby a vnútornú bezpečnosť.

Týždeň po napísaní listu texaský guvernér Greg Abbott vyhlásil, že “zlyhanie Bidenovej administratívy” pri ochrane krajiny pred inváziou spoza južnej hranice spustilo článok I, § 10, článok 3, ktorý podľa neho dáva Texasu “ústavnú právomoc brániť a chrániť sa.” 

Abbott potom tlačil nazabezpečenie texaskej južnej hranice žiletkovým oplotením, ktoré predtým odstrihli agenti federálnej pohraničnej stráže.

Prezident Joe Biden včera vyjadril podporu dohode o hraniciach, o ktorej rokuje americký Senát. Legislatíva by nariadila vyhostenie nelegálnych prisťahovalcov cez hranice, ak “počet stretnutí s migrantmi” prekročí 5 000 denne.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis označil dohodu za “frašku” a poukázal na to, že Biden už má právomoc uzavrieť hranice a že legislatíva “dáva zelenú” vstupu až 5 000 nelegálnych imigrantov denne a 1,8 milióna nelegálnych imigrantov ročne.

Za varovným listom Kongresu stoja penzionovaní predstavitelia FBI, medzi ktorými je aj Kevin Brock, bývalý asistent riaditeľa spravodajskej služby a bývalý hlavný zástupca riaditeľa Národného protiteroristického centra; Chris Swecker, bývalý zástupca riaditeľa Kriminálneho vyšetrovacieho oddelenia FBI’Timothy Healy, bývalý riaditeľ Centra pre preverovanie teroristov; Ruben Garcia, Jr., bývalý výkonný asistent riaditeľa kriminálneho, kybernetického, reakčného a servisného oddelenia; Mark Morgan, bývalý asistent riaditeľa pre odbornú prípravu v FBI, bývalý zastupujúci komisár colnej a pohraničnej ochrany USA a bývalý riaditeľ americkej colnej správy. Hraničnej hliadky; David Szady, bývalý zástupca riaditeľa kontrarozviedky; Jody Weiss, bývalý osobitný zodpovedný agent vo Filadelfii; David Mitchell, bývalý osobitný zodpovedný agent v Milwaukee; William Gavin, bývalý zástupca riaditeľa inšpekčného oddelenia FBI’a Timothy McNally, bývalý zástupca riaditeľa oddelenia FBI’v Los Angeles.