Jeronimo_Ezquerra_Holy_Trinity-810x500.jpg

Sviatok Svätej rodiny oslavuje Boha, ktorý sa slobodne podriadil Márii a Jozefovi.

24
Kultúra života

Túto nedeľu si Cirkev vybrala na slávenie sviatku Svätej rodiny; liturgia dňa, ako ju vyjadruje evanjelium, dobre ladí s tajomstvom nového sviatku, pretože nás už prenáša do detstva nášho Emanuela a podáva nám tie nádherné slová, ktoré po vzore jeho blahoslavenej Matky musíme stále rozjímať vo svojom srdci: A zostúpil s nimi, prišiel do Nazareta a bol im poddaný.

Sviatok Svätej rodiny má nedávny pôvod. V roku 1663 Barbara d’Hillehoustová založila v Montreale Združenie Svätej rodiny; táto úcta sa čoskoro rozšírila a v roku 1863 Lev XIII. vyjadril svoj súhlas so sviatkom pod týmto názvom a sám zložil časť ofícia. Nasledujúci pápeži tento sviatok privítali ako účinný prostriedok na to, aby sa kresťanskému ľudu priblížil príklad Svätej rodiny v Nazarete a obnovením pravého ducha rodinného života sa do istej miery zastavilo zlo dnešnej spoločnosti. Tieto pohnútky viedli Benedikta XV k zaradeniu tohto sviatku do univerzálneho kalendára a od roku 1921 je stanovený na túto dnešnú nedeľu.

MASA

Introit pripomína radosť, ktorá musela naplniť betlehemskú jaskyňu v tú vianočnú noc; znova sa tešme s Máriou a Jozefom a spievajme chválu na miesto odpočinku Pána zástupov.

INTROIT

Otec spravodlivého sa veľmi raduje, nech sa raduje tvoj otec a tvoja matka, nech sa raduje tá, čo ťa porodila.

Ps. Aké krásne sú tvoje príbytky, Pane zástupov, moja duša túži a omdlieva po Pánových nádvoriach.

℣. Sláva Otcovi. Otec spravodlivých.

Cirkev sa v Zbierke modlí, aby sa domáci život každej kresťanskej rodiny posvätil a zdokonalil podľa príkladu Svätej rodiny; to je jej neprestajné želanie pre jej deti.

KOLEKT

O Pane Ježišu Kriste, ktorý si sa stal poddaným Márie a Jozefa a posvätil si domáci život výnimočnými čnosťami: s pomocou oboch nám daj, aby sme sa poučili príkladom tvojej Svätej rodiny a mali s ňou spoločenstvo naveky. Ktorý žiješ.

Pamätná nedeľa v rámci oktávy

Podľa svojho božského milosrdenstva, Pane, prijmi sľuby svojho ľudu, ktorý k tebe vylieva svoje modlitby; aby vedel, čo od neho vyžaduje jeho povinnosť, a aby dokázal splniť to, čo vie. Prostredníctvom, t.j.

Pamätná slávnosť Zjavenia Pána

Bože, ktorý si dnes vedením hviezdy zjavil pohanom svojho jediného Syna; milostivo daj, aby sme my, ktorí ťa teraz poznáme z viery, konečne prišli a videli slávu tvojho majestátu. Prostredníctvom toho istého, t.j.

EPISTA

Posolstvo svätého apoštola Pavla k Kolosanom 3,12-17

Bratia: Oblečte si ako Boží vyvolení, svätí a milovaní, útroby milosrdenstva, dobrotivosť, pokoru, skromnosť, trpezlivosť: Znášajte sa navzájom a odpúšťajte si, ak má niekto na niekoho sťažnosť: ako vám Pán odpustil, tak robte aj vy. Ale nad to všetko majte lásku, ktorá je zväzkom dokonalosti: A vo vašich srdciach nech sa raduje Kristov pokoj, ktorým ste aj povolaní v jednom tele, a buďte vďační. Nech vo vás hojne prebýva Kristovo slovo vo všetkej múdrosti: učte sa a napomínajte sa navzájom v žalmoch, hymnoch a duchovných piesňach, spievajte v milosti vo svojich5 srdciach Bohu. Všetko, čo robíte slovom alebo skutkom, všetko robte v mene Pána Ježiša Krista a skrze neho vzdávajte vďaky Bohu a Otcovi.

Ak chceme dosiahnuť lásku, puto dokonalosti, ktoré spája všetkých kresťanov v jednej veľkej Božej rodine, musíme dbať na tie cnosti, ktoré nám predkladá list. Musíme byť plní milosrdenstva, dobrotivosti, pokory, skromnosti a trpezlivosti; musíme sa navzájom znášať a odpúšťať si podľa príkladu Vteleného Slova. Potom bude Kristov pokoj prebývať nielen v našich srdciach, ale aj v našom okolí, a naše domovy sa skutočne stanú podobnými tým nazaretským, kde Mária a Jozef vždy spievali v milosti Pánu Bohu.

V Graduáli svätá Cirkev opäť oslavuje Pánov dom; ohlasuje blaženosť tých, ktorí získajú trvalé spoločenstvo v nebeskom dome nad nami; v Aleluja-verši však pripomína pokoru pozemského domova nášho Emanuela, ktorá z neho urobila skutočne skrytého Kráľa.

GRADUÁL

O jedno som prosil Pána, o to sa budem usilovať: aby som mohol bývať v Pánovom dome po všetky dni svojho života.

Ps. Blahoslavení, ktorí bývajú v tvojom dome, Pane, budú ťa chváliť na veky vekov.

Alleluja. Aleluja.

℣. Veru, ty si skrytý kráľ, Boh Izraela, Spasiteľ. Aleluja.

GOSPEL

Pokračovanie svätého evanjelia podľa sv. Lukáša 2,42-52

Keď mal Ježiš dvanásť rokov, išli do Jeruzalema podľa zvyku sviatkov, A keď sa naplnili dni, keď sa vrátili, dieťa Ježiš zostalo v Jeruzaleme; a jeho rodičia o tom nevedeli. Mysleli si, že je v spoločnosti, a tak prišli deň’ cesty a hľadali ho medzi svojimi príbuznými a známymi. A keď ho nenašli, vrátili sa do Jeruzalema a hľadali ho. A stalo sa, že po troch dňoch ho našli v chráme, ako sedí uprostred lekárov, vypočúva ich a kladie im otázky. A všetci, čo ho počuli, žasli nad jeho múdrosťou a nad jeho odpoveďami. A keď ho videli, čudovali sa. A jeho matka mu povedala: Hľa, tvoj otec a ja sme ťa so zármutkom hľadali. A on im povedal:  Ako to, že ste ma hľadali, či ste nevedeli, že musím byť pri svojom otcovi  A oni nerozumeli slovu, ktoré im hovoril. Odišiel s nimi, prišiel do Nazareta a bol im poddaný. A jeho matka zachovávala všetky tieto slová vo svojom srdci. A Ježiš napredoval v múdrosti, veku a milosti u Boha i u ľudí.

Takto si, Ježišu, zostúpil z neba, aby si nás učil. Krehký vek Detstva, ktorý si na seba vzal, nie je prekážkou pre horlivosť tvojej túžby, aby sme poznali jediného Boha, ktorý všetko stvoril, a teba, jeho Syna, ktorého nám poslal. Keď si bol uložený v jasliach, poučoval si pastierov iba pohľadom; keď si bol zahalený do svojich skromných plienok, podriadený dobrovoľnému mlčaniu, ktoré si si sám uložil, zjavil si mudrcom svetlo ktoré hľadali pri nasledovaní hviezdy. Keď si mal dvanásť rokov, vysvetlil si izraelským lekárom Písma, ktoré o tebe vydávajú svedectvo. Svojou prítomnosťou a slovami postupne rozptyľuješ tiene Zákona. Aby si splnil príkazy svojho nebeského Otca, neváhaš spôsobiť zármutok srdcu svojej Matky, keď sa takto vydávaš hľadať duše, ktoré potrebujú osvietenie. Tvoja láska k človeku prenikne to nežné Máriino Srdce ešte ostrejším mečom, keď ťa uvidí visieť na kríži a vymierať uprostred najkrutejšej bolesti. Buď požehnaný, sladký Ježiš, v týchto prvých tajomstvách svojho detstva, v ktorých sa už teraz ukazuješ oddaný nám a opúšťaš spoločnosť svojej blahoslavenej Matky pre spoločnosť hriešnych ľudí, ktorí jedného dňa zosnujú tvoju smrť.

Offertorium nás v myšlienkach privádza k sviatku Očisťovania; opäť sa obetujme Pánovi.

OFFERTÓRIUM

Rodičia Ježiša niesli do Jeruzalema, aby ho predstavili Pánovi.

V Tajomstve sa Cirkev opäť modlí, aby sa posilnila v pokoji a milosti; tieto dary pre nás získal sám náš Pán; práve prostredníctvom svätej omše sa v nich môžeme pevnejšie upevniť.

Tajomstvo

Obetujeme ti, Pane, zmiernu obeť a pokorne prosíme, aby si na príhovor Panny Márie a blahoslaveného Jozefa pevne upevnil naše rodiny vo svojom pokoji a milosti. Skrze toho istého Pána.

Pamätná nedeľa

Nech nás obeta, ktorú sme ti, Pane, priniesli, vždy osvecuje a chráni. Skrze, &c.

Pamätná slávnosť Zjavenia Pána

Milosrdne zhliadni, Pane, prosíme ťa, na obety svojej Cirkvi; medzi nimi sa už neobetuje zlato, kadidlo a myrha, ale obetuje sa a prijíma to, čo sa tými obetami označovalo, Ježiš Kristus, tvoj Syn, náš Pán. Ktorý žije, t.j.

KOMUNITA

Ježiš zostúpil s nimi a prišiel do Nazareta a bol im poddaný.

Ak máme pred očami príklad svätej Rodiny, môžeme pokorne veriť, že v hodine našej smrti nám pomôže a poteší nás a budeme uznaní za hodných mať spoločenstvo s Kristom vo večných príbytkoch. Taká je posledná modlitba Cirkvi a nech je to modlitba, ktorú si radi opakujeme a v ktorej prebývame.

POSKUTOČNÉ SPOLUŽITIE

Urob nás, Pane Ježišu, ktorých občerstvuješ nebeskými sviatosťami, aby sme vždy nasledovali príklad tvojej svätej Rodiny: aby nám v hodine našej smrti prišla na pomoc tvoja slávna Panna, tvoja Matka a blahoslavený Jozef, a aby sme boli uznaní za hodných byť tebou prijatí do večných príbytkov. Ktorý žiješ, t.j.

VESELÉ

ANTIFÓNY

1. Po troch dňoch * našli Ježiša v chráme, ako sedí uprostred lekárov, vypočúva ich a kladie im otázky.

Psalmy sú zo Spoločnosti Panny Márie a nájdeme ich na sviatok Očisťovania.

2. Ježišova Matka * mu povedala:

"Čo si myslíš, že sa stalo? Synu, prečo si nám to urobil? Hľa, tvoj otec a ja sme ťa hľadali so zármutkom.

3. Ježiš zostúpil * s nimi a prišiel do Nazareta a bol im poddaný.

4. A Ježiš * pokročil v múdrosti a veku a v milosti u Boha a u ľudí.

5. * Ako prišiel tento človek k tejto múdrosti a zázrakom? Či to nie je syn tesára’

LEKÁRSKA KAPITOLA (Lukáš 2)

A Ježiš zostúpil s Máriou a Jozefom a prišiel do Nazareta: a bol im podriadený.

Hymna

Najsvetlejšie svetlo všetkých nebeských zástupov,
Jediná nádej tých, ktorým je dobre na zemi,
Najčistejšia láska, čo kedy zdobila
Domov, usmiala sa na tvoje narodenie.
Mária, drahá Matka, kto iný ako ty
Bola ešte niekedy tak bohatá na milosť?
Na svojom kolene Krista živila
A zložila ho do sladkého objatia?
A Jozef, vyvolený na stráž
Pannu s tvojou nežnou mocou,
Dieťatko Ježiš sa na teba usmialo
A nazval ťa otcom ako právom.
Ty, ktorý si pre záchranu vinného rodu
Narodil si sa zo vznešeného rodu Dávidovho
Ó, vypočuj pokorné modlitby všetkých
ktorí sa dnes zhromažďujú okolo tvojej svätyne.
Slnko sa teraz chýli k odpočinku
A zem je zahalená do sivých tieňov;
Srdcia však horia radosťou a láskou
Stále nás pozývajú, aby sme sa modlili.
Ó, nech milosť toho sladkého domova
Ktorá držala pozemskú Trojicu.
Nech sa rozleje na svet
A požehnala kresťanskú rodinu.
Ó, Ježišu, narodený z jasnej Panny,
Nesmrteľná sláva tebe;
Chvála Otcovi nekonečnému
A Duchu Svätému večne.
Amen.
℣. Urobím, aby sa všetky tvoje deti učili od Pána.
℟. A veľký pokoj tvojim deťom.

Na MAGNIFIKÁT

ANT. Mária * však zachovávala všetky tieto slová a rozjímala o nich vo svojom srdci.

Zbierajte ako pri omši.

Pamätná slávnosť Zjavenia Pána

ANT. Mudrci, keď uvideli Počiatka, povedali si: To je znamenie veľkého Kráľa: poďme ho hľadať a obetujme mu dary, zlato, kadidlo a myrhu. Aleluja.

alebo—

ANT. Oslavujeme sviatok, ktorý zdobia tri zázraky: v tento deň hviezda priviedla mudrcov k jasliam; v tento deň sa voda premenila na víno, na svadobnej hostine; v tento deň sa Kristus zaručil, že ho Ján pokrstí v Jordáne pre našu spásu. Aleluja.

℣. Králi Tharsis a ostrovov prinesú dary.

℟. Králi Arabov a Sáby prinesú dary.

Kollekta ako predtým.

Pamätná nedeľa

ANT. Synu, prečo si nám to urobil? Hľa, tvoj otec a ja sme ťa hľadali so zármutkom. ako to, že si ma hľadal? Či si nevedel, že sa musím venovať svojmu otcovi’

?

℣. Všetci zo Sáby prídu. Aleluja.

℟. Prinášajú zlato a kadidlo. Aleluja.

O Pane Ježišu Kriste, ktorý si sa stal poddaným Márie a Jozefa a posvätil si domáci život neobyčajnými cnosťami: s pomocou oboch nám daj, aby sme sa poučili príkladom tvojej svätej rodiny a mali s ňou spoločenstvo naveky. Ktorá žije…

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.