Shutterstock_1173655255-810x500.jpg

Najvyšší súd Britskej Kolumbie rozhodol, že ústava provincie chráni užívanie tvrdých drog na detských ihriskách

14
Kultúra smrti

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom, aby podporili rodičovské práva

V súvislosti s uvoľneným postojom federálnej vlády k užívaniu tvrdých drog v Britskej Kolumbii Najvyšší súd tejto provincie rozhodol, že zabránenie užívateľom drog chodiť do blízkosti detských ihrísk by porušilo ich ústavné právo a spôsobilo nenapraviteľnú škodu.”

Provinčná vláda NDP zvažovala pozmeňujúce návrhy k pilotnému projektu federálnej vlády o povolení užívania tvrdých drog, ktorý umožňoval konzumáciu tvrdých drog v malých množstvách, a to zákazom užívania tvrdých drog v blízkosti miest, kde sa zhromažďujú deti, ako sú napríklad detské ihriská.

Premiér NDP v Britskej Kolumbii David Eby o pozmeňujúcom návrhu svojej vlády’v máji 2023 povedal, že “nikto nechce, aby táto činnosť ovplyvňovala naše deti, a my niečo urobíme.”

Mnohé obce sa sťažovali, že parky a detské ihriská by mali byť pre užívateľov drog neprístupné a mali by zostať chránené podľa zákona o kontrolovaných drogách a látkach.

Novela vlády’bola kódovaná po tom, ako bol v novembri minulého roka prijatý zákon, ktorý prikazoval polícii, aby zabezpečila, že na detských ihriskách nebudú povolené nelegálne drogy a tí, ktorí tak robia, by mali byť vyzvaní, aby ich opustili, alebo im bude hroziť zatknutie, ak sa nepodriadia.

Novela o detských ihriskách v provincii’bola zavedená 18. septembra 2023, čo v skutočnosti zakázalo užívanie tvrdých drog v blízkosti detských ihrísk. Treba poznamenať, že pôvodný dekriminalizačný zákon obsahoval výnimku zakazujúcu užívanie drog v blízkosti “priestorov zariadení starostlivosti o deti.”

Na to však reagoval Najvyšší súd provincie’súdnym príkazom, ktorý túto novelu v decembri 2023 zrušil. Súd’príkazom k zákonu provincie’ktorý zakazoval užívanie tvrdých drog v blízkosti detských ihrísk, rozhodol, že táto novela je porušením Charty práv a slobôd.

Podľa predsedu Najvyššieho súdu provincie Christophera Hinksona, zákaz užívania tvrdých drog na miestach, kde sa zhromažďujú deti, by spôsobil “škodu” užívateľom drog.

Hinkson dokonca pripustil, že detské ihriská by boli vystavené tomu, že by sa na nich nachádzali biologicky nebezpečné drogové príslušenstvo, ale tvrdil, že tieto problémy sú v pozadí problémov s predávkovaním drogami v provincii’.

“Súhlasím s tým, že sprievodné riziká pre verejnú bezpečnosť sú obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na to, že mnohé z obmedzených oblastí a miest v zákone sú navštevované seniormi, osobami so zdravotným postihnutím a rodinami s malými deťmi,” napísal Hinkson vo svojom rozhodnutí.

Rozhodnutie ‘poburujúce,’ hovorí konzervatívny poslanec

Konzervatívna poslankyňa Kerry-Lynne Findlayová za obvod South Surrey-White Rock v Britskej Kolumbii rozhodnutie súdu’odsúdila.

“Kriminalita, chaos, drogy a neporiadok. Škandalózne rozhodnutie Najvyššieho súdu Britskej Kolumbie, ktoré len podporuje radikálnu agendu Trudeaua’a ohrozuje naše deti,” Findlayová písala 30. decembra na X (predtým Twitter).

“Namiesto normalizácie otvoreného užívania drog konzervatívci prinesú domov bezpečné komunity & zabezpečia, aby sa s našimi blízkymi trpiacimi závislosťou zaobchádzalo so súcitom a aby boli na ceste k uzdraveniu.”

Zákaz súdu vyplynul z argumentácie Asociácie sestier pre redukciu škôd na súde, že obmedzenie užívania tvrdých drog v blízkosti detských ihrísk by viedlo k “osamelému užívaniu drog”, ktoré by viedlo k väčšiemu počtu predávkovaní.

“Je zrejmé, že verejná konzumácia a užívanie drog v spoločnosti iných osôb je často najbezpečnejšou, najzdravšou a/alebo jedinou dostupnou možnosťou pre jednotlivca,” rozhodol Hinkson.

Právnici provinčnej vlády na súde argumentovali, že Združenie sestier pre redukciu škôd sa snaží použiť “neoficiálne dôkazy, nepodložené konkludentné tvrdenia” tvrdením, že jeho novela by spôsobila škody.

Hinkson s tým nesúhlasil. “Vzhľadom na dôkazy, ktoré som mal k dispozícii, konštatujem, že existuje vysoký stupeň pravdepodobnosti, že aspoň niektoré zo škôd uvedených žalobcom skutočne nastanú,” povedal.

Takisto uviedol, že provinčná novela by porušila jedno’právo na život, slobodu a osobnú bezpečnosť” zaručené článkom 7 Charty práv a slobôd.

“Som presvedčený, že pozastavenie účinnosti zákona  možno správne charakterizovať ako podstatný verejný prospech,” rozhodol.

Jeho súdny príkaz zostane v platnosti do 31. marca 2024.

Smrtnosť v dôsledku predávkovania drogami v Kanade prudko vzrástla, najmä po tom, ako Trudeauova vláda skúšobne uvoľnila v Britskej Kolumbii’pravidlá týkajúce sa tvrdých drog.

Trudeauova’federálna politika zavedená v máji 2022 v podstate dekriminalizovala tvrdé drogy vrátane heroínu, kokaínu, fentanylu, pervitínu a MDMA na skúšobnej báze v Britskej Kolumbii. Hoci bola táto politika schválená v roku 2022, do platnosti vstúpila až vo februári 2023.

Podľa tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom v provincii držať až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami za prvý mesiac platnosti nového zákona.

Napriek tejto politike počet úmrtí na predávkovanie drogami v Kanade naďalej prudko stúpa. Z najnovších štatistík z roku 2021 vyplýva, že stúpli o&nbsp33 %.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom s odkazom, aby zachovali rodičovské práva