bishop-nicodeme-barrigah-benissan-810x500.jpg

Togskí biskupi nariadili kňazom, aby nepožehnávali homosexuálne "páry

29
Kultúra života

Katolícki biskupi Toga v západnej Afrike vydali vyhlásenie, v ktorom vyzývajú kňazov v krajine, aby nevykonávali požehnanie homosexuálnych párov.”

Togskí biskupi vo svojom vyhlásení citovali vlastné slová pápeža Františka’ z júla minulého roka ako dôvod, prečo nemôžu vykonávať požehnanie homosexuálnych “párov,” naznačujúc rozpor medzi tým, čo František povedal v júli, a tým, čo František’ Vatikán vyhlásil 18. decembra vydaním publikácie Fiducia Supplicans. 

“Pápež František vo svojej odpovedi Dubia dvoch kardinálov 11. júla 2023 napísal: ‘Neprípustné sú obrady a modlitby, ktoré by mohli spôsobiť zámenu toho, čo tvorí manželstvo, totiž ‘výlučného, stabilného a nerozlučiteľného zväzku medzi mužom a ženou, prirodzene otvoreného plodeniu detí’, a toho, čo mu odporuje.’Z tohto dôvodu, pokiaľ ide o požehnanie homosexuálnych párov, biskupi Toga prikazujú kňazom, aby sa tohto zdržali,” napísali biskupi vo vyhlásení z 20. decembra.

Celé vyhlásenie biskupov Toga’ je možné si pozrieť zde, je uverejnené aj nižšie:

VYHLÁSENIE KONFERENCIE BISKUPOV TOGO
POPLNKOVÉ VYHLÁSENIE BISKUPOV
DEKLARÁCIE FIDUCIA SUPPLICANA
O PASTORAČNOM VÝZNAME BLAHOSLAVENÍ

Biskupi Toga pozorne sledovali otázky, obavy a polemiky, ktoré vyvolalo zverejnenie Deklarácie Fiducia Supplicans o pastoračnom význame blahoslavenstiev Dikastéria pre náuku viery, a vydávame toto vysvetlenie, ako aj nasledujúce pripomienky:

Biskupi prajú všetkým radostné Vianoce a šťastný nový rok.

Aby Kristus, ktorý je Otcovým požehnaním, udelil každému milosť potrebnú pre dobro všetkých.

Lomé, 20. decembra 2023