GettyImages-664476596-e1696257377267-810x500.jpg

Biskupi Pobrežia Slonoviny vyzývajú kňazov, aby nepožehnávali homosexuálne "páry

37
Kultúra života

Katolícki biskupi Pobrežia Slonoviny vydali vyhlásenie, v ktorom vyzývajú kňazov v krajine, aby nevykonávali požehnanie homosexuálnych párov” alebo iných “neregulárnych situácií.”

“My, vaši arcibiskupi a biskupi, vaši duchovní vodcovia Katolíckej cirkvi v Côte d’Pobreží Slonoviny, opätovne potvrdzujeme svoju oddanosť hodnotám ​​rodiny, sviatosti manželstva medzi mužom a ženou, ako to Boh zamýšľal od počiatku. Žiadame preto vysvätených duchovných, aby sa zdržali požehnávania párov rovnakého pohlavia a párov v neregulárnej situácii,” uviedol vo vyhlásení z 27. decembra Mgr Marcellin Yao Kouadio, predseda Konferencie biskupov Katolíckej cirkvi Pobrežia Slonoviny.

V nadväznosti na vyhlásenie svojho predsedu’biskupi napísali: “Podľa Mgr Marcellina Yao Kouadia toto pápežovo rozhodnutie predstavuje riziko vzniku zmätku a škandálu, ktorý by požehnanie párov rovnakého pohlavia mohlo vyvolať v miestnej Cirkvi. Ďalej vysvetlil, že je to o to oprávnenejšie, že podľa stáleho učenia Cirkvi sú “akty homosexuality vnútorne neusporiadané” (porov. Kongregácia pre náuku viery, Deklarácia Persona Humana, č. 8) a sú v rozpore s prirodzeným zákonom. ‘Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života a nevychádzajú z pravej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností nemôžu dostať schválenie (porov. Katechizmus Katolíckej cirkvi, č. 2357). Toto učenie Cirkvi vychádza zo Svätého písma, ktoré považuje zväzky osôb rovnakého pohlavia za vážne a ohavné nemravnosti (Gn 1, 1-29; Rim 1, 24-27; 1Ko 6, 10; 1Tm 1). , 10),’ tvrdí.”

Celé vyhlásenie biskupov Pobrežia Slonoviny’, ktoré si môžete pozrieť zde, je uverejnené aj nižšie:

”My, vaši arcibiskupi a biskupi, vaši duchovní vodcovia Katolíckej cirkvi v Côte d’Pobreží Slonoviny, opätovne potvrdzujeme svoju oddanosť hodnotám ​​rodiny, sviatosti manželstva medzi mužom a ženou, ako to Boh chcel od počiatku. Preto žiadame vysvätených duchovných, aby sa zdržali požehnávania párov rovnakého pohlavia a párov v neregulárnej situácii,” vyhlásil Mgr Marcellin Yao Kouadio predseda Konferencie biskupov Katolíckej cirkvi Pobrežia Slonoviny .

Duchovný vodca, ktorý sa prihovoril v Yamoussoukro túto stredu 27. decembra 2023 na sviatok svätého Jána Evanjelistu, vyzval všetkých Kristových veriacich k modlitbe, pokoji a dôvere v Boha.

Podľa predsedu Konferencie biskupov Katolíckej cirkvi Pobrežia Slonoviny, poznajúc kultúru ”nášho ľudu silne pripútaného k hodnotám ​​vyplývajúcim z prirodzeného práva vo veciach manželstva a rodiny, konštatujeme, že prijatie tejto možnosti danej deklaráciou Fiducia Supplicans na požehnanie párov rovnakého pohlavia je v našom cirkevnom kontexte problematické.” A dodal, že ”uráža to naše predkovské a kultúrne hodnoty a vyvoláva dojem, že naša Cirkev schvaľuje a podporuje vo svojej podstate zlú skutočnosť, neprirodzenú a odporujúcu našim zvykom a obyčajom.”

Podľa Mons. Marcellina Yao Kouadia toto pápežovo rozhodnutie predstavuje riziko vzniku zmätku a škandálu, ktorý by požehnanie párov rovnakého pohlavia mohlo vyvolať v miestnej Cirkvi. Ďalej vysvetlil, že je to o to oprávnenejšie, že podľa stáleho učenia Cirkvi “úkony homosexuality sú vnútorne neusporiadané” (porov. Kongregácia pre náuku viery, Deklarácia Persona Humana, č. 8) a sú v rozpore s prirodzeným zákonom. ”Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života a nevychádzajú z pravej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností nemôžu dostať schválenie (porov. Katechizmus Katolíckej cirkvi, č. 2357). Toto učenie Cirkvi vychádza zo Svätého písma, ktoré považuje zväzky osôb rovnakého pohlavia za vážne a ohavné nemravnosti (Gn 1, 1-29; Rim 1, 24-27; 1Ko 6, 10; 1Tm 1). , 10),” tvrdí.

Dikastérium pre náuku viery 18. decembra zverejnilo Vyhlásenie Fiducia Supplicans o pastoračnom význame požehnania. Uverejnenie tejto deklarácie zasialo do myslí Božieho ľudu v Côte d’Ivoire obrovský zmätok a pochybnosti.