tmp_1702589818868-810x500.jpg

Vianoce už nebudú také, ako predtým, keď sa už nemôžeme stretávať u mojej starej mamy

38
Kultúra života

Keď som vyrastal, mal som to šťastie, že som žil na tej istej ulici ako moja stará mama. S babičkou žila aj jej sestra (moja prateta). Ich sestra, moja druhá prateta, mala dom hneď vedľa nás. Stačí povedať, že na starej dobrej Richards Avenue Southwest to bola “rodinná záležitosť”!

Keď sa blížil december, moja mama’rodina sa na Štedrý večer zišla v dome mojej starej mamy’. Keďže moja mama bola jedným zo siedmich detí, netrvalo dlho a dom praskal vo švíkoch. Často sa do jej stiesneného, ale malebného dvojposchodového vidieckeho domčeka zišlo až 45 ľudí.

Najpamätnejšia časť týchto stretnutí (okrem výbornej poľskej kapustnice a pirohov) bola, keď prišiel Santa.

Ako všetci vieme, skutočný Mikuláš bol mimo domu a roznášal darčeky deťom po celom svete, takže strýko – alebo jeden z mojich bratrancov – si obliekol červený oblek a rozdával darčeky namiesto neho. O túto osvedčenú tradíciu som bol požiadaný, keď som mal 20 rokov.

Moji bratranci a sesternice sa vždy snažili zahliadnuť príchod Santu’. Schovávali sme sa na prednej verande, aby sme zazreli Rudolfa a zvyšok jeho sobov, ako pristávajú na saniach. Moja prateta, ktorá už nežije, nám hovorila, aby sme sa pozreli do parku severne od babičkinho domu, aby sme to videli. Samozrejme, nikdy sme to neurobili. Santa sa pripravoval (na viacero spôsobov) dole na ceste v dome mojich rodičov na juhu. Moja prateta sa s nami vždy vedela zabaviť.

Keď prišiel Santa, spievali sme pesničky, rozbili zvončeky a veselo sa zabávali, ako to poľskí katolíci zvyknú robiť. Podelili sme sa aj o oplatky, postavili sme sošku Ježiška do jasličiek a pozerali sme “Vianočný príbeh” v televízii. Tieto spomienky si veľmi vážim ja aj každý ďalší člen našej veľkej, rozvetvenej rodiny.

Môj dom u starej mamy’bol viac než len cieľovým miestom Vianoc. Bol strediskom pre všetky sviatky v roku – Veľká noc, Deň vďakyvzdania, na čo si len spomeniete.

Mala aj bazén, čo znamenalo, že moje letá som ráno trávil jazdou na bicykloch, popoludní hraním basketbalu a touchbalu a “kúpaním”, keď začalo zapadať slnko. Môže mať americký chlapec idylickejšie detstvo?

Môj dom u starej mamy bol otvorený pre všetky deti zo susedstva. Zdalo sa, že má nekonečné zásoby nanukov a zmrzliny, ktoré môže rozdávať. Mala tiež stovky katolíckych sôch, obrazov a kníh. V 70. a 80. rokoch spolu s mojou pratetou dvakrát navštívili Svätú zem. Boli oddaní vo svojej viere a slúžili ako skaly, na ktorých bola postavená naša rodina.

Môj starý’dom, ktorý bol postavený pred takmer 100 rokmi, bol minulý mesiac predaný. Bohužiaľ, muselo to tak byť. Počas COVID sa u nej objavili problémy s pamäťou, ktoré sa v posledných rokoch stále zhoršovali. Každý večer bez ohlásenia chodila k mojim rodičom’do domu, čím sa moja mama v podstate stala de facto jej opatrovateľkou, čo pre ňu nebolo ľahké.

V decembri 2016 navyše zomrela moja prateta, ktorá žila v susedstve. Moja druhá prateta, tá, ktorá žila s mojou starou mamou, zomrela v júli 2021, čo znamená, že moja stará mama bola v podstate odkázaná sama na seba, čo malo za následok, že sa o seba nedokázala postarať. Jej manžel zomrel v roku 1978 na infarkt na sviatok Panny Márie Guadalupskej, 12. decembra, keď sa vracal domov po celodennej práci obkladača.

Moja stará mama teraz žije v domove dôchodcov. Hoci ona už na svoj dom zväčša zabudla, nikto z našej rodiny naň nezabudol. Ani my do konca života.

Mnoho ľudí hovorí, že jedlo pripravené mamou alebo starou mamou chutí lepšie ako drahá večera v reštaurácii. Tajnou prísadou je, samozrejme, láska. To isté by sa dalo povedať aj o dome mojej starej mamy’. Napriek tomu, že bol starý, občas v ňom tiahlo a nebol to najkrajší dom v okolí, to, čo sa dialo v týchto stenách – tie radosťou naplnené, jedinečné vianočné oslavy – z neho robilo ten najlepší domov , v akom ste mohli chcieť byť.

Vianoce už nebudú pre mňa, ani pre nikoho z mojich príbuzných, také, aké boli predtým, keď už nemáme na návšteve dom mojej starej mamy. Ale taký je život. Naším skutočným domovom je nebo. Musíme sa odpútať od všetkého, čo nám tento svet ponúka, dokonca aj od dobrých vecí. Jedine Boh je naším skutočným zdrojom šťastia. Musíme chcieť byť s Ním viac než čokoľvek iné počas tohto krátkeho života.

Bolo to neporovnateľné požehnanie, že mi Boh dovolil vyrastať na tej istej ulici, na ktorej žila moja stará mama. Som vďačný, že sa tam moji rodičia presťahovali, keď som bol malý chlapec. Zároveň je dom mojej starej mamy’a všetky spomienky, ktoré mi dal, tým, za čo som najviac vďačný práve na tieto Vianoce.