Ukrainian-Roman-Catholic-Bishop-810x500.jpg

Ukrajinskí rímski biskupi kritizujú "požehnania" pre homosexuálne páry a trvajú na tom, že ich nebudú vykonávať

74
Kultúra života

Ukrajinskí rímskokatolícki biskupi odmietli povolenie Fiducia Supplicans’ žehnať páry v neregulárnych alebo homosexuálnych zväzkoch.

V rozhovore, ktorý bol včera zverejnený na webovej stránke Konferencie rímskokatolíckych biskupov Ukrajiny’jeden z biskupov uviedol, že ukrajinskí kňazi nebudú žehnať páry v neregulárnych alebo homosexuálnych zväzkoch.

“Ja sám a ktorýkoľvek iný kňaz dá požehnanie nie páru, ale konkrétnej osobe, ktorá sa vydala na cestu obrátenia,” povedal kyjevsko-žytomírsky biskup Vitalij Kryvický.

“Ak k nám príde človek, ktorý má problém a hľadá riešenie v súlade s Božou vôľou, tak určite dostane požehnanie, ale nie ako pár žijúci v konkubináte.”

Kryvytskyi pripomenul, že ako tínedžer bol často svedkom toho, že kňazi odmietali požehnávať výlety alebo iné podujatia a že ľudia boli ochotní zmeniť svoje plány, ak sa kňazovi zdali škodlivé. Kryvytskyi zdôraznil, že na Ukrajine sa požehnanie vždy chápe ako schválenie.

“Ak sa na to pozriete z tohto hľadiska, je jasné, že nehovoríme o požehnaní párov žijúcich v nesviatostnom vzťahu a ešte viac, keď ide o páry rovnakého pohlavia,” povedal.

“Cirkev je povinná udeľovať požehnanie v mene Božom jednotlivcom a určitým skupinám ľudí: môžu to byť skupiny starších, chorých, pútnikov, skupiny dobrovoľníkov alebo obrancov nášho štátu. Ľudia, ktorí žijú v hriechu, však nie sú niečím, čo by Boh mohol požehnať; a tak to, samozrejme, nebudeme robiť ani my.”

ČÍTAJTE: Kardinál Müller hovorí pápežovi Františkovi: Požehnanie homosexuálnym párom je ‘nemožné’ a ‘rúhanie’ 

Ukrajinská konferencia rímskokatolíckych biskupov v utorok večer zverejnila vyhlásenie, v ktorom kritizuje Fiducia Suplikánov, pričom píše, že jej znenie je nejednoznačné a problematické.

Biskupi v reakcii na nové vyhlásenie uviedli, že “za život v hriechu nie je požehnanie”. Hoci ukrajinský episkopát konštatuje, že dokument opakovane zdôrazňuje, že nejde o “legalizáciu” tohto typu vzťahu, obáva sa, že pojem “požehnanie” môžu mnohí vnímať ako “povolenie”, preto akýkoľvek pohyb smerom k zmene tradičného poriadku považuje za kontroverzný a nebezpečný.

Ukrajinskí biskupi poznamenali, že nový vatikánsky dokument skúma rôzne druhy požehnania, ktoré možno udeliť mimo liturgie, a rozširuje chápanie mimoliturgického požehnania, ktoré sa všeobecne udeľuje všetkým ľuďom, o možnosť požehnania homosexuálnych párov. Poznamenávajú, že táto “možnosť” vyvolala v Katolíckej cirkvi búrku reakcií a nepochopenia, pokiaľ ide o morálne a doktrinálne otázky spojené s takýmito “požehnaniami.”

Mnohí totiž pojem požehnania vnímajú ako dovolenie, najmä ako “dovolenie hrešiť.”Hoci celý dokument dáva jasne najavo, že nejde o “povolenie” alebo “požehnanie” homosexuálneho spolužitia alebo akéhokoľvek druhu života v hriechu, ani o zmenu tradičného učenia Cirkvi”o manželstve, pojem požehnania párov rovnakého pohlavia alebo dokonca sviatostne neupravených párov sa môže interpretovať ako legalizácia týchto vzťahov.

Biskupi tiež uviedli, že dokument zdôrazňuje bezhraničnú Božiu lásku ku všetkým ľuďom, vrátane hriešnikov, a dokazuje, že Cirkev neodmieta tieto osoby, teda osoby s homosexuálnymi sklonmi alebo dokonca páchajúce homosexuálne činy. Zdá sa však, že “rozdiel medzi osobou a jej zaradením, milosrdným prijatím tejto osoby a vyjadrením nesúhlasu s jej hriechom, nie je v texte veľmi jasný.”

Ukrajinskí katolícki biskupi poznamenávajú, že deklarácia sa zameriava na dve kategórie ľudí: na osoby žijúce v nesviatostných vzťahoch (muži a ženy) a na páry rovnakého pohlavia. Dokument ako taký považuje tieto dva prípady za rovnocenné, čo je podľa názoru ukrajinských katolíckych biskupov nesprávne, hoci oba sú ťažko hriešne.

Konferencia rímskokatolíckych biskupov Ukrajiny vidí nebezpečenstvo v nejednoznačnej formulácii, ktorá môže viesť k rozdielnemu výkladu medzi veriacimi. Poznamenali, že Fiducia supplicans chýba akákoľvek výzva hriešnikom k obráteniu a že bez nej môže ponúkané ‘požehnanie’ vyzerať ako schválenie. Zdôraznili však, že v dokumente sa uvádza, že požehnanie párov rovnakého pohlavia sa nerovná legalizácii takýchto druhov spolužitia a že učenie Katolíckej cirkvi o sviatosti manželstva, ktorá je zväzkom muža a ženy, zostáva nezmenené.

Nedávne vyhlásenie Dikastéria náuky viery (DDF) Fiducia supplicans, ktoré pápež schválil 18. decembra 2023, vyvolalo polemiku na celom svete. Kritizovali ju biskupi z Kazachstanu aZambie, zatiaľ čo jej tlieskali nemeckí biskupi, ktorí tento druh “požehnania” schválili už začiatkom tohto roka. Dokument privítali aj rakúski a švajčiarski biskupi.

PREHLIADKA: Stovky britských kňazov odmietajú požehnanie rovnakého pohlavia ako ‘neprípustné’