nativity-scene-2023-810x500.jpg

Kristovo narodenie je svetlom, ktoré presvetľuje temnotu našej doby

24
Kultúra života

“A stalo sa, keď tam boli, že sa jej dni naplnili, aby bola vyslobodená. A porodila svojho prvorodeného syna, zavinula ho do plienok a položila do jasieľ, lebo v hostinci pre nich nebolo miesta.” (Lk 2, 6-7) 

Takto opisuje svätý Lukáš najslávnejší a najúžasnejší okamih, keď sa náš Pán a Spasiteľ Ježiš Kristus narodil z Panny Márie.  

Vtelenie Krista a jeho narodenie ako nevinného dieťaťa ho robí takým blízkym pre nás, najmä pre rodičov, ktorí sú obdarení skúsenosťou držať v rukách malé novorodeniatko. Kristus však nie je len historickou postavou, ktorá sa narodila pred viac ako 2 000 rokmi; žije teraz a navždy v nebi, ako aj v Najsvätejšej sviatosti. A to je veľmi dôležité mať na pamäti, keď prežívame temné časy. 

Mnohí výreční kritici našej doby, ako napríklad belgický historik a filozof David Engels, sú presvedčení, že v súčasnosti prežívame koniec západnej civilizácie. 

Trápia nás mnohé problémy: Hospodársky úpadok (spôsobený najmä globalistickou elitou a jej agendou), epidémia potratov, problémy vyplývajúce z masovej migrácie, rozpad rodiny, hrozba globálnej vojny a doktrinálna a morálna kríza Katolíckej cirkvi, a to je len niekoľko z nich. A veci sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne ešte zhoršia, než sa opäť zlepšia. 

Ale nech sú časy akokoľvek temné, Kristus povedal: “Ja som svetlo sveta; kto ma nasleduje, nechodí vo tme, ale bude mať svetlo života.” (Jn 8, 12) 

Slávime narodenie Krista, svetla sveta, a môžeme sa radovať, pretože vieme, že nás vykúpil. Možno budeme musieť veľa pretrpieť a niesť ťažký kríž, a to v každodennom živote i ako celé národy. Ale dobrá správa je, že pokiaľ sa budeme držať Krista a sviatostí, modliť sa ruženec a dôverovať Jemu a Panne Márii, máme nádej na večný život v úplnom naplnení a jednote s Bohom. 

“Moje ovce počúvajú môj hlas a ja ich poznám a ony ma nasledujú,” povedal Kristus (Jn 10, 27). “A ja im dávam večný život a nezahynú naveky a nikto ich nevyrve z mojej ruky. To, čo mi dal môj Otec, je väčšie ako všetko a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca. Ja a Otec sme jedno.” (Jn 10, 28-30) 

Môžeme sa tešiť z požehnaní, ktoré nám Boh dáva, a radostne znášať utrpenie, ktorému čelíme, pretože Boh nás vykúpil narodením, smrťou a vzkriesením svojho Syna.  

Keď budeme tento rok sláviť Vianoce, nezabúdajme, že Kristovo’svetlo poráža temnotu sveta. Tak ako naša blahoslavená Matka, zachovávajme tieto Kristove slová a rozjímajme o nich vo svojom srdci (porov. Lk 2, 19).