shutterstock_441310921-e1697018591821-810x500.jpg

Trudeauova vláda vymenovala ďalších priateľov z Liberálnej strany za provinčných sudcov

22
Neutral

Trudeauova vláda vymenovala ďalších priateľov a bývalých členov Liberálnej strany do funkcií provinčných sudcov.   

Minister spravodlivosti a generálny prokurátor Kanady Arif Virani 18. decembra oznámil vymenovanie bývalého starostu Winnipegu Briana Bowmana a bývalej liberálnej zákonodarkyne z Ontária Nathalie DesRosiersovej do funkcií sudcu Kráľovského súdu (Court of King’s Bench) v Manitobe, resp. sudcu Najvyššieho súdu Ontária.   

“Želám sudcovi Bowmanovi veľa úspechov pri jeho nástupe do novej funkcie,” Virani uviedol v tlačovej správe. “Som presvedčený, že bude dobre slúžiť Manitobanom ako člen Kráľovského súdu Jeho Veličenstva’pre Manitobu.” 

Podobne oslávil Des Rosiers’ novú pozíciu na Najvyššom súde Ontária a dodal, že je “presvedčený, že bude dobre slúžiť Ontarijčanom.” 

Pozoruhodné je, že počas poslednej návštevy premiéra Justina Trudeaua’s Bowmanom v roku 2022, aby “prediskutovali spoločné priority,” Trudeau poďakoval nominálne nezávislému starostovi za jeho “partnerstvo po jeho rozhodnutí neuchádzať sa o znovuzvolenie na konci svojho funkčného obdobia na jeseň tohto roku.”  

Dodatočne DesRosiers, člen Liberálnej strany Ontária, pôsobil v rokoch 2016 až 2019 ako liberálny poslanec zákonodarného zboru Ontária v obvode Ottawa-Vanier. Od januára 2018 do júna 2018 bola aj ministerkou prírodných zdrojov a lesníctva.  

V tlačových správach ministerstva spravodlivosti sa nespomína ani jeden z nových menovaných vzťahov k Liberálnej strane.

Výber Trudeauových priateľov z Liberálnej strany by však Kanaďanov nemal prekvapiť vzhľadom na jeho predchádzajúce nominácie do súdneho systému.  

Podľa informácií, ktoré získal Blacklock’s Reporter, v roku 2021 bola za sudkyňu Najvyššieho súdu Ontária vymenovaná Jill Presserová, bývalá fundraiserka Liberálnej strany a priznaná priateľka Trudeauovej’šéfky štábu Katie Telfordovej.  

V tom istom roku bol Michel Bourque, právnik z Calgary a známy darca liberálov, vymenovaný za sudcu Najvyššieho súdu provincie Alberta (Alberta Court of Queen’Bench).  

Nasledujúci rok bol Mohamed Rahman, priznaný priateľ vtedajšieho ministra verejnej bezpečnosti Marca Mendicina, vybraný za sudcu Najvyššieho súdu provincie Ontario. Pozoruhodné je, že Mendicino a Rahman boli predtým spolu korunnými prokurátormi.  

Takisto v roku 2022 bol torontský právnik a dlhoročný darca liberálov Robert Centa vymenovaný za sudcu Najvyššieho súdu Ontária  

. Okrem toho bol v tom istom roku vymenovaný Bob Aloneissi, tiež darca liberálov, na Súd kráľovnej Alberty (Court of Queen’Bench).   

Vymenovania nezostali bez povšimnutia konzervatívcov, ktorí v roku 2021 navrhli prehodnotiť stranícke previerky kandidátov na sudcov. Výbor pre spravodlivosť Dolnej snemovne však návrh zamietol pomerom hlasov 6:5.   

“Máme fantastický súdny systém, povedal vtedy liberálny poslanec James Maloney.  

“V parlamente je veľa právnikov, ale je veľa právnikov, ktorí vykonávajú prax na súdoch v každej jurisdikcii v Kanade a sú politicky aktívni,” dodal. “Malo by ich to alebo to diskvalifikovať z vymenovania do sudcovskej funkcie? Nie, samozrejme, že nie. Je’nehorázne to naznačovať."” 

Kanadský súdny systém nie je jediným miestom, ktoré sa Trudeau usiloval zaplniť členmi, darcami a priateľmi liberálov. V októbri tohto roku Trudeau oznámil vymenovanie piatich “nezávislých” senátorov z atlantických provincií, vrátane dlhoročného bývalého liberálneho poslanca Rodgera Cuznera a ďalších dvoch liberálov, Joan Kingstonovej a Johna McNaira.   

Podobne aj štúdia CBC z roku 2017 odhalila, že údajne ‘nezávislí’ senátori vymenovaní Trudeauom stoja na strane liberálnej vlády v 94,5 % prípadov. Okrem toho v roku 2019 denník Globe and Mail odhalil, že Trudeauova vláda používa na výber potenciálnych kandidátov do Senátu databázu Liberalist, ktorá patrí Liberálnej strane.