Leszek_Gesiak_2019-810x500.jpg

Poľskí biskupi: Ľudia žijúci v rovnakom pohlaví "nemôžu dostať požehnanie

206
Kultúra života

Konferencia poľských biskupov v dnešnom vyhlásení spresnila, že ľudia, ktorí žijú vo zväzkoch osôb rovnakého pohlavia, nemôžu dostať požehnanie po tom, ako Vatikán vydal protichodný dokument, ktorý schvaľuje požehnanie párov rovnakého pohlavia.

“Keďže praktizovanie sexuálnych úkonov mimo manželstva, teda mimo nerozlučiteľného zväzku muža a ženy otvoreného odovzdávaniu života, je vždy urážkou Božej vôle a múdrosti vyjadrenej v šiestom prikázaní … ľudia, ktorí sú v takomto vzťahu, nemôžu prijať požehnanie. Týka sa to najmä ľudí vo vzťahoch medzi osobami rovnakého pohlavia,” napísal o. Leszek G&#281siak, hovorca Poľskej biskupskej konferencie, po konzultácii s členmi Stálej rady konferencie’.

V pondelok 18. decembra pápež František a kardinál Victor Manuel Fernández vydali Fiducia Supplicans, ktorá umožňuje “požehnanie párom v neregulárnych situáciách a párom rovnakého pohlavia” v rozpore s nemenným katolíckym učením, že Cirkev nemôže požehnávať hriešne vzťahy. 

Vyhlásenie je najmä v rozpore s Responsum o požehnaní zväzkov osôb rovnakého pohlavia, ktoré zverejnilaKongregácia pre náuku viery (CDF) 22. februára 2021 a ktoré schválil pápež František.

Pápež František v ňom vyjadril svoj súhlas s požehnaním zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Gęsiak citoval toto Responsum, ktoré bolo vydané ako odpoveď na Dubiam, “Má Cirkev právomoc požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia?”Hovorca biskupskej konferencie’poznamenal, že CDF 2021 Responsum dalo odpoveď, “zápornú.”

Dalej citoval Responsum’sučenie, že zväzky osôb rovnakého pohlavia nie sú “legitímnym predmetom cirkevného požehnania”, pretože takéto vzťahy nie sú “usmernené podľa plánu Stvoriteľa’.”

2021 Responsum vysvetľuje, že požehnanie je druhom sviatosti, a preto že “keď sa vzýva požehnanie na konkrétne ľudské vzťahy, okrem správneho úmyslu zúčastnených je potrebné, aby to, čo sa žehná, bolo objektívne a pozitívne usporiadané na prijatie a vyjadrenie milosti podľa Božích plánov … ”

Pr. Gęsiak ďalej zopakoval Responsum’s (označované ako “poznámka 2021”) objasnenie, že “keďže požehnania osôb sú vo vzťahu k sviatostiam, požehnanie homosexuálnych zväzkov nemožno považovať za dovolené, [b]lebo by predstavovali určitú imitáciu alebo analógiu manželského požehnania vyvolaného na muža a ženu spojených vo sviatosti manželstva, pričom v skutočnosti “neexistujú absolútne žiadne dôvody na to, aby sme homosexuálne zväzky považovali za akýmkoľvek spôsobom podobné alebo aspoň vzdialene analogické Božiemu’plánu pre manželstvo a rodinu.”

“Inými slovami, vyhnúť sa zmätku a pohoršeniu je v tomto prípade prakticky nemožné,” napísal páter G&#281 siak.

Upozornil, že Responsum napriek tomu považuje za prípustné požehnanie jednotlivcov s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, ktorí majú v úmysle žiť cudne. 

Podľa nóty z roku 2021 nie sú vylúčené “požehnania udelené jednotlivým osobám s homosexuálnymi sklonmi, ktoré prejavujú vôľu žiť vo vernosti zjaveným Božím plánom, ako to navrhuje učenie Cirkvi”.

“Hovoríme teda o individuálnych osobách žijúcich v úplnej zdržanlivosti,” zdôraznil páter G&#281 siak, ktorý ďalej zdôraznil, že takéto požehnanie cudných osôb sa musí uskutočniť súkromne.

“Aby však nedošlo k nedorozumeniu, že to znamená schvaľovanie vzťahov osôb rovnakého pohlavia, musí sa to robiť súkromným spôsobom, mimo liturgie a bez akejkoľvek analógie so sviatostnými obradmi,” povedal hovorca biskupov’.

Podľa o. G281siaka je potrebné, aby sa sviatosť birmovania uskutočnila súkromne, mimo liturgie a bez akejkoľvek analógie so sviatostnými obradmi. Gęsiaka, Fiducia Supplicans “nijako nemení súčasné učenie Cirkvi o manželstve a rodine,’ wiara.pl reportoval. Upozornil, že aj v tejto nedávnej deklarácii sa uvádza, že “obrady a modlitby, ktoré by mohli spôsobiť ťažkosti pri rozlišovaní medzi tým, čo je konštitutívnym znakom manželstva ako výlučného, trvalého a nezrušiteľného zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou otvoreného prirodzeným spôsobom potomstvu, a tým, čo to popiera, sú neprijateľné.”