Desantis-810x500.png

DeSantis navrhuje, aby konzervatívci po rozhodnutí v Colorade zakázali Bidenovi hlasovať v štátnych primárkach

28
Neutral

Republikánsky prezidentský kandidát a floridský guvernér Ron DeSantis navrhol, že súčasný americký prezident Joe Biden by mohol byť vylúčený z primárnych volieb v roku 2024 v konzervatívnych štátoch v nadväznosti na logiku utorkového rozhodnutia Najvyššieho súdu v Colorade’diskvalifikovať Trumpa zo súťaže kvôli jeho údajnej účasti na “vzbure.”

Ako LifeSiteNews už skôr informoval, Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je oprávnený kandidovať na prezidenta v roku 2024 z dôvodu jeho údajnej účasti na “vzbure” 6. januára 2021 a že jeho meno by sa nemalo objaviť na volebných lístkoch v primárkach jednotlivých štátov. Ako však poznamenal expert na volebné právo z Heritage Foundation Hans von Spakovsky, “žiadny federálny súd neodsúdil Trumpa za účasť na ‘vzbure alebo povstaní”a “Senát zbavil Trumpa tohto obvinenia pri jeho druhom impeachmente.”

Čítajte: Najvyšší súd v Colorade vyhlásil Trumpa za nespôsobilého na výkon prezidentskej funkcie, štát’primárky

V reakcii na šokujúce rozhodnutie v stredu DeSantis argumentoval, že ľavica “zneužíva moc” a o rozhodnutí Colorada povedal, že “v žiadnom prípade neprebehol súd. V podstate len povedali ‘nemôžeš’byť na volebnom lístku.’ Myslím, ako to funguje? Aký’je pre to obmedzujúci princíp?"”

Kalifornský’viceguvernér už vyzval štátneho tajomníka, aby zvážil nasledovanie príkladu Colorada’a diskvalifikoval Trumpa z primárnych volieb v Golden State’s.

DeSantis naznačil, že konzervatívci by mohli hrať rovnakú hru v snahe poškodiť Bidenove’šance na znovuzvolenie.

“Mohli by sme jednoducho povedať, že Biden nemôže’byť na volebnom lístku, pretože vpustil do krajiny osem miliónov ilegálov a porušil ústavu, čo aj urobil?"

“Mohli by sme jednoducho povedať, aha, oni majú peniaze, ktoré prichádzajú k Hunterovi [Bidenovi]?” 

Snemovňa reprezentantov USA kontrolovaná GOP tento mesiac schválila vyšetrovanie impeachmentu voči Bidenovi pre obvinenia z korupcie. Republikáni tiež obvinili Bidena, že dohliadal na “inváziu” na južnej hranici, čo jeden republikánsky kongresman nedávno navrhol ako trestný čin, ktorý možno obžalovať.

A DeSantis nebol’sám, kto uvažoval o tom, že rovnaké prostriedky politického útoku, aké používajú odporcovia Trumpa, by mohli použiť aj konzervatívci proti Bidenovi.

The Daily Wire poznamenal, že texaský poručík M. B. guvernér Dan Patrick podobne vyslovil túto myšlienku, ale portál tiež poznamenal, že ani jeden z politikov “podľa všetkého vážne neuvažuje o vyradení Bidena z hlasovania.”

V rozhovore pre Fox News’ Lauru Ingrahamovú Patrick povedal, že rozhodnutie Colorada ho prinútilo uvažovať o tom, že “možno by sme mali Joea Bidena v Texase vyškrtnúť z volebných lístkov za to, že odkedy je prezidentom, umožnil osem miliónom ľudí prekročiť hranice, čím narušil náš štát oveľa viac než ktokoľvek iný v nedávnej histórii.”

Vyzerá to však, že odmietol myšlienku prijať takéto opatrenie, ktoré by voličov zbavilo možnosti vybrať si Bidena, a poznamenal, že “v Texase veríme v demokraciu.”

RELEVANTNÉ: ‘Banánová republika’: Politici GOP, RFK Jr. sa vyjadrili k tomu, že Colorado zakázalo Trumpovi účasť na voľbách v roku 2024

Vyjadrenia týkajúce sa rozhodnutia Colorada prišli po tom, čo DeSantis, Trump’shlavný súper v primárkach v roku 2024, aj keď Nikki Haleyová bojuje o druhé miesto, uviedol, že sa nerozhodne odstrániť svoje meno z volebného lístka v primárkach v štáte Colorado, ak sa na ňom neobjaví aj meno Trump’.

Floridský guvernér odmietol prijať tento záväzok po tom, ako sa jeho kolega z GOP a kandidát na prezidenta Vivek Ramaswamy v utorok večer prisľúbil, že sa vzdá účasti na primárkach v Colorade, ak rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu’obstojí, a vyzval ostatných kandidátov, aby nasledovali jeho príklad.

DeSantis na otázku stanovil , že tento krok by bol len “hraním do [rúk] ľavice.” Dodal, že verí, že coloradské’“politické” rozhodnutie bude Najvyšším súdom USA zrušené.

Ako informoval portál LifeSiteNews, Trumpova’kampaň okamžite prisľúbila odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu na najvyššom súde krajiny.

DeSantis v stredu uviedol, že rozhodnutie z Colorada nemá vplyv na jeho účasť v pretekoch v roku 2024, a naznačil, že pokusy vyradiť Trumpa z kandidátky sú cielenou snahou demokratov dostať republikánov do bahna právnych nástrah.

“Robia to’z nejakého dôvodu,” povedal. “Chceme, aby rok 2024 bol o tom, že ‘táto stopa, tento prípad, tento prípad,’ musíme vložiť stovky miliónov dolárov do právnych vecí? Alebo chceme, aby rok 2024 bol o vašich problémoch, o budúcnosti krajiny’s nominantom, ktorý’bude schopný stíhať tento prípad proti ľavici?"

Trump v súčasnosti vedie v prieskumoch nad DeSantisom o viac ako 50 bodov a DeSantis bojuje s Haleyovou o druhé miesto v pomere 11,9 % ku 10,8 %. Podľa nedávneho prieskumu Wall Street Journal poll vedie Trump nad Bidenom v pomere 47 % ku 43 %.