NJ-AG-810x500.jpg

Pro-life tehotenské centrum obviňuje New Jersey AG z porušovania ich ústavných práv

42
Kultúra života

Těhotenské centrum podporujúce život podalo žalobu na generálneho prokurátora štátu New Jersey po tom, ako vydal súdne predvolanie, ktoré je údajne namierené proti neziskovej organizácii založenej na viere.

13. decembra zažalovalo First Choice Women’s Resource Centers demokratického generálneho prokurátora Matthewa Platkina s pomocou právnikov z Alliance Defending Freedom (ADF). V žalobe sa uvádza, že nedávne predvolanie vydané Platkinom je zamerané na pro-life organizáciu, pretože od nej požaduje “predloženie rozsiahlej dokumentácie” bez rozumného dôvodu a pod hrozbou trestu. 

Tlačová správa ADF z 18. decembra opisuje predvolanie ako “rozsiahle, nepodložené a zaťažujúce” a požiadavku, ktorá “vyžaduje, aby organizácia vynaložila svoje obmedzené zdroje” na splnenie.  

“Generálny prokurátor štátu New Jersey Matthew Platkin sa selektívne zameral na First Choice Women’Resource Centers na základe jej náboženských prejavov a pro-life názorov,” uvádza sa v komuniké a dodáva, že “sa neodvoláva na žiadne podstatné dôkazy o protiprávnom konaní, ktorými by odôvodnil svoje zaťažujúce požiadavky.” 

V žaloba ďalej uvádza, že Platkin’predvolaním “požaduje predloženie širokého spektra dokumentov pod zámienkou vedenia občianskoprávneho vyšetrovania možného porušenia ‘zákona New Jersey o podvodoch na spotrebiteľoch, N.J.S.A…’týkajúceho sa zaobchádzania ministerstva’s údajmi o pacientoch a vyhláseniami o zákonnej praxi zvrátenia potratovej tabletky.” 

Centrá Prvej voľby sú zdravotnícke centrá, ktoré ponúkajú život potvrdzujúcu zdravotnú starostlivosť vrátane testovania na tehotenstvo a pohlavne prenosné choroby, ultrazvuku, podpory po potrate a poradenstva pre mužov aj ženy, ktorí čelia neplánovanému tehotenstvu. Ich webová stránka odkazuje ženy, ktoré ľutujú užitie mifepristónu – prvého kroku chemického potratu – na 24-hodinovú horúcu linku Heartbeat International’s Abortion Pill Rescue Network 

V sťažnosti sa navyše podrobne uvádza, že Platkin “nikdy neuviedol žiadnu sťažnosť ani iný podstatný dôkaz o pochybení, ktorým by odôvodnil svoje požiadavky.”Namiesto toho “spustil prieskumnú sondu do zákonných činností, ústavne chránených prejavov, náboženských obradov, ústavne chránených združení a neverejnej internej komunikácie a záznamov neziskovej organizácie, ktorá zastáva názor, s ktorým nesúhlasí ako s vecou verejného poriadku.” 

Advokáti ADF tvrdia, že predvolanie porušuje ústavné práva organizácie”podľa prvého, štvrtého a štrnásteho dodatku a že vyhovenie žiadosti by “zmarilo” úsilie pro-life skupiny”o dosiahnutie jej poslania slúžiť ženám, ktoré zažívajú plánované aj neplánované tehotenstvo v New Jersey.” 

Lincoln Wilson, hlavný právny zástupca ADF, kritizoval Platkina prostredníctvom pondelkového’vydania za to, že “využíva právomoci svojho úradu na to, aby poškodil tých, s ktorými nesúhlasí.”Uviedol tiež, že generálny prokurátor “sa spojil s pro-potratovou misiou Planned Parenthood’a dokonca si vyžiadal jeho pomoc, aby sa zameral na pro-life tehotenské centrá, ako je náš klient First Choice.” 

Štát New Jersey, ktorý má jedny z najviac pro-potratových zákonov v krajine s voliteľnými potratmi legálnymi vo všetkých štádiách tehotenstva, je známy tým, že podporuje vraždenie nenarodených detí. V januári 2022 štátny zákonodarný zbor prijal návrh zákona na zakotvenie “práva” na interrupciu do ústavy štátu New Jersey, pričom predvídal možnosť zrušenia rozsudku Roe v. Wade , ktorý historicky došlov júni nasledujúceho roka rozhodnutím vo veci Dobbs  

Taxy boli nútení zaplatiť 15 miliónov dolárov za štátom vedený projekt modernizácie plánovaného rodičovstva a ďalších potratových zariadení začiatkom tohto roka. Po Dobbsovom rozhodnutí Platkinov’úrad vydal usmernenie, v ktorom vysvetľuje, ako môžu občania získať chirurgické a chemické potraty, a ubezpečenie, že New Jersey víta návštevníkov mimo štátu, ktorí chcú zabiť svoje deti, ako aj neplnoleté osoby, ktoré tak robia bez súhlasu rodičov. 

PREHLIADKA

Telehotenské centrá pre ochranu života poskytli v roku 2022 tovar a služby v hodnote takmer 360 miliónov dolárov: správa 

Desaťtisíce Američanov dnes žijú vďaka hrdinským dobrovoľníkom v krízových tehotenských centrách