Sunak-810x500.jpg

Spojené kráľovstvo a Taliansko sa dohodli, že pomôžu posielať nelegálnych migrantov smerujúcich do Európy späť do ich domovských krajín

37
Neutral

Taliansko a Spojené kráľovstvo sa cez víkend dohodli na financovaní premiestňovania prisťahovalcov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Tento krok prichádza v súvislosti s rastúcou nespokojnosťou s nelegálnym prisťahovalectvom z afrických krajín.

V sobotu sa nový konzervatívny premiér Talianska Giorgia Meloni a premiér Spojeného kráľovstva Rishi Sunak dohodli na financovaní repatriácie migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Tunisku v rámci snahy dostať sa na európske pobrežie, informovala agentúra Bloomberg.

Lídri prijali toto rozhodnutie počas rozhovorov, ktoré sa konali cez víkend v Ríme v rámci stretnutia politickej strany Meloni’s Bratia Talianska.

Bloomberg uviedol, že “[t]isíce migrantov z iných častí Afriky vrátane Sudánu, Etiópie, Somálska a Čadu smerujú do Tuniska” v snahe podniknúť “nebezpečnú námornú plavbu do Európy” často sa najprv vylodia na talianskom ostrove Lampedusa a potom sa rozšíria do ďalších častí Európy.

Sunak’vo svojom vystúpení varoval, že nepriatelia Británie a Talianska “využijú migráciu ako zbraň.”

ČÍTAJTE: Tucker Carlson, Steve Bannon deklarovali masovú migráciu po nedávnom útoku v Írsku

“Jednoducho musíme mať kontrolu nad našimi hranicami,” povedal. “Ľudia musia vedieť, že ak prídu do našich krajín nelegálne, nedostanú možnosť zostať.”

“Ak tento problém nebudeme riešiť, čísla budú len narastať,” povedal tiež Sunak podľa NDTV. “Zahltí to naše krajiny a našu schopnosť pomôcť tým, ktorí našu pomoc skutočne najviac potrebujú.” 

“Urobiť tento odstrašujúci prostriedok dôveryhodným bude znamenať robiť veci inak, vymaniť sa z konsenzu,” povedal. “A Giorgia aj ja sme na to pripravení.”

Sunakove”vyjadrenia a spoločná britská a talianska dohoda prišli v čase, keď sa na sociálnych sieťach znovu objavilo päť rokov staré video, na ktorom Meloni kritizuje “islamizáciu” Európy a ktoré sa dostalo na titulné stránky medzinárodných médií.

“Myslím si, že musíme diskutovať o otázke islamu v Európe,” Meloni povedal vo znovuobjavenom videu.

“Domnievam sa, že existuje problém kompatibility medzi islamskou kultúrou a hodnotami a právami našej civilizácie,” povedala, argumentujúc že v Taliansku’nie je“miesto pre právo šaría” a že“hodnoty našej civilizácie sú iné.”

“Šaría znamená lapidárium [ukameňovanie] za cudzoložstvo a trest smrti za odpadlíctvo a homosexualitu,” povedala. “Myslím si, že na tieto [problémy] treba upozorniť, čo neznamená zovšeobecňovať islam. Znamená to upozorniť na problém, že v Európe prebieha proces islamizácie, ktorý je veľmi vzdialený hodnotám našej civilizácie.”

Päť rokov staré video vyvolalo pozornosť na internete a prispieva k rastúcej nespokojnosti s masovou migráciou.

Podľa Sunaka a Meloniho aj lídri vo Veľkej Británii a v Európe začali čoraz naliehavejšie biť na poplach v súvislosti so záplavou nelegálnych migrantov – mnohí z nich pochádzajú z krajín Blízkeho východu a/alebo islamských národov – prichádzajúcich do tradične kresťanských krajín a meniacich ich kultúrnu identitu importom odlišných náboženských a kultúrnych hodnôt.

Zachovanie národnej identity, ako aj bezpečnosť občanov uprostred násilných útokov páchaných islamskými migrantmi sa stali hlavným bodom rozhovorov populistických politikov v celej Európe.

Líder pravicovej strany Vox Santiago Abascal povedal minulý mesiac Tuckerovi Carlsonovi, že jeho krajina je “bránou k islamizácii Európy vzhľadom na jej geografickú polohu,”a dodal, že Španielsko sa stalo “jednou z hlavných obetí masovej imigrácie.”

Poukázal na krajiny ako Francúzsko, Nemecko a Švédsko, kde podľa neho “islamizácia a sociálne zmeny boli brutálne.” 

A Abascal, Sunak a Meloni nie sú sami, ktorí vyzývajú na obmedzenie migrácie.

Maďarský prezident Viktor Orbán sa najmä vyjadril k imigračnej kríze. V roku 2018 tvrdil, že “utečenci” sú “moslimskí votrelci”, ktorých Maďari vo svojej krajine nechcú. Orbán vyzval na zastavenie nelegálneho prisťahovalectva skôr, ako migranti vstúpia na európsku pôdu.

V Holandsku si Holanďania tento rok zvolili mediálne prezývaného “krajne pravicového” Geerta Wildersa, ktorého strana vyzýva na deportáciu moslimských nelegálnych prisťahovalcov. Podobne aj Slovensko si nedávno zvolilo Roberta Fica, populistického lídra, ktorý sa ostro stavia proti masovej migrácii z krajín Blízkeho východu.

Čítajte: Maďarsko’Viktor Orbán udrel EÚ za odmietnutie ‘kresťanského dedičstva,’ prijatie LGBT ideológie