agnes-chow-e1701861766107-810x500.jpeg

Katolícky hongkonský aktivista sa vzoprel komunistickej Číne, porušil podmienky prepustenia na kauciu a zostal v Kanade

30
Kultúra života

Mladá katolícka aktivistka za slobodu z Hongkongu, ktorá bola v minulosti zatknutá za účasť na prodemokratických podujatiach v roku 2019, oznámila, že porušuje podmienky prepustenia na kauciu a odmieta sa vrátiť do Hongkongu, čím riskuje doživotné prenasledovanie čínskymi komunistickými úradmi.

V príspevku na sociálnych sieťach z 3. decembra 27-ročná Agnes Chow prezradila, že sa neplánuje vrátiť do rodného Hongkongu: v súčasnosti študuje na univerzite v Toronte. Chowová napísala:

Po dôkladnom zvážení, vrátane zváženia situácie v Hongkongu, vlastnej bezpečnosti, môjho fyzického a duševného zdravia, som sa rozhodla, že sa nevrátim a pravdepodobne sa už do konca života nevrátim.

Chowová bola zatknutá v Hongkongu v auguste 2020, keď úrady v súlade s podmienkami drakonického zákona o národnej bezpečnosti (NSL) zatkli prodemokratických aktivistov. V ten istý deň bol zatknutý aj hongkonský’mediálny magnát a spolukatolík Jimmy Lai.

ČÍTAJ: Výbor kanadskej snemovne priznal, že Čína prevádzkovala ‘policajné stanice’ v 3 mestách

Chow’bola oficiálne zatknutá za “spolčenie so zahraničnými silami,” ale nebola obvinená. Samostatne však dostala 10-mesačný trest odňatia slobody za úlohu, ktorá bola považovaná za nepovolené zhromaždenie v roku 2019: keď sa konali celosvetovo známe prodemokratické protesty v dôsledku zvýšeného obmedzovania slobôd zo strany predstaviteľov Komunistickej strany Číny (KS Číny) v Hongkongu. 

Svoje funkčné obdobie začala vykonávať koncom roka 2020 a po siedmich mesiacoch bola v júni 2021 prepustená, po čom od svojej advokácie odstúpila s odvolaním sa na to, že ju to osobne veľmi zaťažilo. 

Štylizovaná ako “bohyňa demokracie” jej značným počtom nasledovníkov na internete, a “skutočná Mulan,” Chow sa pevne zmieňuje o svojej katolíckej viere ako o kľúčovom prvku svojho aktivizmu. Odvolávajúc sa na počet katolíkov a kresťanov v prodemokratickom hnutí, Chow povedala, že “do svojej účasti v spoločnosti a v sociálnom hnutí vkladajú svoje náboženské presvedčenie.”

Osobitne uviedla, že ju inšpiroval hongkonský’emeritný kardinál Joseph Zen, pričom ho nazvala “veľmi vplyvnou osobnosťou pre mnohých katolíkov v Hongkongu alebo dokonca všetkých kresťanov.” 

“V celom náboženskom kruhu je najvýrečnejší,” povedala o Zenovi, ktorý bol tiež zatknutý na základe NSL, hoci nedostal trest odňatia slobody. “Naozaj veľmi ovplyvnil mnohých katolíkov a kresťanov.”

ČÍTAŤ: EXKLUZÍVNE: Nastupujúci hongkonský kardinál vyzdvihuje ‘dialóg’ medzi Vatikánom a komunistickou Čínou

Chow sa v rámci podmienok predčasného prepustenia musel zaviazať k sérii pravidelných stretnutí s políciou. Vo svojom nedeľňajšom príspevku na sociálnej sieti Čow napísala, ako musela každé tri mesiace podpísať aj formulár, na základe ktorého jej úrady skonfiškovali pas.

Každýkrát, keď som sa hlásila na polícii, som sa obávala, že ma kedykoľvek opäť zatknú. Dokonca aj keď som sa vrátila domov, vždy som si predstavovala, že jedného rána, tak ako naposledy, mi Národná bezpečnosť zaklope na dvere, pokúsi sa rozbiť zámok, vnikne dnu a opäť ma odvedie za nejaký priestupok. Každý deň sa mi tieto obrazy vynárali v hlave a ja som nemohla nič urobiť, nemohla som nič urobiť, iba plakať, zrútiť sa, triasť sa alebo povedať o svojich obavách priateľom.

Agnes Chow vystupuje na súde v Hongkongu, november 2020

Chow napísala, že toto utrpenie viedlo k tomu, že jej diagnostikovali “úzkosť, panickú poruchu, posttraumatickú stresovú poruchu a depresiu,” a to všetko “ma zanechalo vo veľmi nestabilnom stave mysle a tela a vedela som, že niet úniku.”

V tomto roku ju však prijali na kanadskú univerzitu, pričom orgány ČKS jej udelili povolenie za predpokladu, že splní niekoľko podmienok stanovených bezpečnostnými službami. Medzi ne patrila aj cesta do čínskeho mesta Šen-čen na jednodňový výlet – čo orgány ČKS využili ako PR ťah, aby Chow prezentovali ako svoju podporu.

PREČÍTAJTE SI: Číňania znášali 43 rokov nútené potraty. Politika kontroly populácie zo strany ČKS’sa musí skončiť

Chow uviedla, že ju na ceste sprevádzalo niekoľko policajtov a fotografovali ju pri návšteve múzea, kde sa mala dozvedieť o “vývoji Číny a komunistickej strany a o ‘veľkolepých úspechoch’ vodcov minulých generácií.”

Po absolvovaní výletu a vyhotovení niekoľkých dodatočných fotografií s pracovníkmi ČKS – ktoré by podľa Čow mohli byť v prípade potreby použité na preukázanie jej stotožnenia sa s “vlasteneckou” stranou, t. j. ČKS – jej pas bol vrátený deň pred jej odchodom do Toronta.

ČÍTAJTE: Nová správa naznačuje, že COVID bol úmyselne prepustený počas vojenských hier 2019 v Číne

Napriek tomu, že jej bolo nariadené vrátiť sa do Hongkongu počas akademických prázdnin, Chow vyhlásila, že má v úmysle zostať v Toronte. Napísala, že je pravdepodobné, že jej zakážu opustiť krajinu, a že “ak to bude pokračovať, telo a myseľ sa zrútia, aj keď budem v bezpečí.”

Už roky cítim, aká vzácna je sloboda od strachu. V budúcnosti je ešte veľa neznámych, ale čo sa dá vedieť, je, že sa už konečne nemusím báť, že ma zatknú, a môžem si povedať, čo chcem. Počas štúdia a liečenia v Kanade tiež dúfam, že sa mi podarí znovu získať záujem, ktorý som odložil kvôli emocionálnej chorobe a stresu, a vybudovať si vlastný rytmus. Slobodu nie je ľahké získať, v každodennom strachu zo strachu si viac vážim všetkých, ktorí na seba nezabudli, starajú sa o seba, majú sa radi. Kiež by sme sa v blízkej budúcnosti opäť stretli a dobre sa objali.

Hongkonská polícia reagovala vyhlásením, v ktorom naráža na Chow, hoci ju nemenuje. Označili ju za “nezodpovedné konanie, ktoré je v rozpore s právnym štátom a spochybňuje ho.”

Úrady napísali, že “polícia vyzýva ženu, aby sa okamžite obrátila späť, kým nie je neskoro, a aby si nevybrala cestu bez návratu. V opačnom prípade si ponesie stigmu ‘utečenca’ do konca života.”