Screenshot-2023-11-30-at-10.26.59-AM-810x500.png

Trudeauova vláda navrhuje dať novinárom z radov LGBT a menšín 45-tisíc dolárov ročne na podporu "rozmanitosti

25
Neutral

Kanadské ministerstvo pre kultúrne dedičstvo odporúča, aby novinári z radov domorodcov, moslimov, černochov alebo LGBT identifikujúcich sa s týmto etnikom boli financovaní z federálnych zdrojov až do výšky 45 000 dolárov ročne s cieľom podporiť “rozmanitosť.” 

Podľa správy s názvom Changing Narratives Fund Report On Consultations, ktorú 28. novembra zverejnil Blacklock’s Reporter, ministerstvo pre kultúrne dedičstvo Kanady odporučilo, aby kabinet priamo poskytoval jednotlivým novinárom plat vo výške 45 000 dolárov ročne.  

“Organizácie spomínali potrebu vládnych fondov určených pre tvorcov a novinárov z radov pôvodných obyvateľov, rasových a náboženských menšín v médiách,” uvádza sa v správe. “Financovanie by malo byť stabilné a cielené.” 

Navrhovaná schéma, ktorú predložili rezortní poradcovia, profesori Christopher Dornan a Adrian Harewood z Carletonskej univerzity a Patrick White z Univerzity v Québec, navrhuje “plat 45 000 dolárov ročne” pre reportérov, ktorí sú domorodci, moslimovia, černosi alebo LGBT. 

“Zamestnávanie novinárov a tvorcov z rôznych komunít, najmä nových talentov, samo o sebe nemôže zaručiť, že v mediálnom spravodajstve budú prezentované rôzne perspektívy,” tvrdí sa v správe. “Ak tieto nové talenty nebudú vyškolené alebo im nebudú pridelené rozpočty či zdroje na zdieľanie ich príbehov, môžu zostať neviditeľní.” 

“Na to, aby boli tieto príbehy viditeľné, je potrebná zmena paradigmy v spôsobe, akým tradičné spravodajské médiá zdieľajú príbehy domorodých, rasových a náboženských menšinových komunít,” pokračovala správa.  

“Viaceré organizácie tvrdili, že mediálne pokrytie reality ich komunít bolo nielen historicky nedostatočné, ale často aj škodlivé,” tvrdilo sa v správe.  

“Následne nedostatok pravidelného a každodenného kontaktu medzi väčšinovými a menšinovými komunitami vedie k nepochopeniu druhej strany a zhoršuje stereotypy a negatívne postoje,” dodala.  

Správa nevysvetlila, ako by sa mohla “zachovať rozmanitosť” spravodajstva, ak liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua financuje platy novinárov”  

Diskriminačný návrh sa nestratil ani u Kanaďanov, ktorí na sociálnych sieťach vyjadrili svoje obavy z tohto návrhu.  

“Komunizmu veľa?"” napísal jeden na X, predtým známom ako Twitter 

“Už sa ani nesnaží skrývať úplatky!”ďalší vysielaný. 

“Vládou schválené redakcie sú Pravda,” jeden napísal, pričom sa odvolával na oficiálne noviny bývalej Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. “Vláda nemá miesto v propagácii naratívu.” 

Pozoruhodné je, že výzva na zvýšenie federálneho financovania novinárov úzko nadväzuje na jesenné Trudeau’ovo ekonomické vyhlásenie, ktoré zahŕňa masívne výplaty pre mainstreamové médiá pred voľbami v roku 2025 a po nich.   

Začiatkom roka 2019 parlament zmenil zákon o dani z príjmov tak, aby poskytoval ročné zľavy vo výške 25 percent pre každého zamestnanca spravodajských médií schválených vládou, ktorý zarába do 55 000 dolárov ročne, maximálne 13 750 dolárov.   

Kanadské ministerstvo pre kultúrne dedičstvo však odvtedy priznalo že výplaty nestačia na udržanie fungovania starších médií. Ministerstvo odporučilo, aby sa v budúcom roku zľavy zdvojnásobili na maximálne 29 750 USD ročne.  

Tento návrh prijala Trudeauova vláda vo svojom jesennom ekonomickom vyhlásení,, ktorým zvýšila zľavy na 35 percent z platov v redakciách do 85 000 dolárov, čo predstavuje celkovú maximálnu zľavu 29 750 dolárov. Dočasná daňová úľava má platiť najbližšie štyri roky.    

Ak mali mediálne dotácie vypršať 31. marca 2024, teraz sa ich platnosť rozšírila na rok 2029 po nasledujúcich parlamentných voľbách. Očakáva sa, že zvýšené vyplácanie bude stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v nasledujúcich piatich rokoch a ďalších 10 miliónov dolárov za každý nasledujúci rok.    

Obnovené vyplácanie dotácií médiám prichádza v čase, keď je dôvera v mainstreamové médiá v prieskumoch verejnej mienky u Kanaďanov na historickom minime. 

Podľa nedávnej štúdie kanadskej’agentúry pre verejné zdravie menej ako tretina Kanaďanov prejavila “vysokú dôveru” federálnej vláde, pričom “veľké mediálne organizácie”, ako aj celebrity získali ešte nižšie skóre.  

Veľké mainstreamové médiá a “novinári” pracujúci pre ne získali “vysokú dôveru” len 18 percent. Nasledovalo len 12 percent ľudí, ktorí uviedli, že dôverujú “bežným ľuďom”, pričom celebrity získali len osempercentné “hodnotenie dôvery”.