Freedom-Convoy-leader-Tamara-Lich-being-interviewed-by-Canadian-psychologist-Jordan-Peterson-e1697625616434-810x500.png

Obhajoba vedúcich predstaviteľov konvoja slobody tvrdí, že koruna nesplnila zákonný limit pre sprisahanie

28
Neutral

Proces s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom pokračoval v pondelok, pričom obhajoba tvrdila, že žiadosť koruny, aby sa obvinenia z trestného činu voči jednému z lídrov vzťahovali aj na ostatných lídrov, by sa nemala uskutočniť, keďže neexistuje dôkaz, že dvojica pracovala v sprisahaní.

Pri súdnom procese sa v súčasnosti obhajcovia Lichovej a Barbera striedajú pri predvolávaní svedkov pred súd.  

V pondelok obhajca Licha Eric Granger pred súdom povedal:  V konečnom dôsledku je naším tvrdením to, čo je potrebné na uplatnenie výnimky zo spolupáchateľstva, ak je v tom niečo viac, plán, ktorý je cielenejší a konkrétnejší ako všeobecná spoločnosť cieľov.” 

Granger uviedol, že je potrebný “veľmi špecifický plán alebo spoločný zámer, ktorý’má trestnú povahu”, aby sa dokázalo, že Lich a Barber sú nejakým spôsobom právne zodpovední za vedenie Konvoja slobody pri páchaní údajných trestných činov, čo podľa neho koruna nemá.  

“A to’je to, kde máme v konečnom dôsledku povedať, že dôkazy nedokážu preukázať nepriame dôkazy a dohodu medzi viacerými osobami, aby sa zapojili do jedného z rôznych zločineckých plánov, ktoré tvrdí Koruna,” povedal.  

Ako poznamenalFond  The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje právne náklady Lich’v aktualizovanej správe o 28. dni súdneho procesu, Granger tvrdí, že po “27 dňoch súdneho konania a výpovediach 16 svedkov koruna neposkytla dostatok dôkazov na splnenie troch požadovaných prvkov Carterovho testu [na preukázanie sprisahania].” 

“Zdôraznil najmä absenciu dôkazov poukazujúcich na sprisahanie medzi Lichom a Barberom, nedostatok priamych dôkazov proti nej a nedostatok prípustných skutkov alebo vyhlásení,” dodal TDF.  

Lichová a Barberová čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022, vrátane obvinenia z ublíženia na zdraví, poradenstva pri ublížení na zdraví, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.   

Posledný týždeň, na 27. zasadnutí súdneho procesu, Lichová a Barber’právny zástupca tvrdili, že koruna doposiaľ nedokázala preukázať, že organizátori sa zúčastnili na sprisahaní s cieľom porušiť zákon alebo povzbudzovať iných k porušovaniu zákona, a preto by mal byť prípad úplne zamietnuť. Žiadosť obhajoby’prišla po tom, čo koruna abruptly rozhodla ukončiť svoj prípad minulý pondelok a oznámila súdu, že nebude predvolávať nových svedkov.   

Obhajoba tvrdí, že Lich a Barber by nemali byť’zodpovední za výpovede toho druhého 

V pondelok obhajcovia Licha a Barbera oznámili súdu, že majú v úmysle predložiť dve žiadosti, pričom prvou je žiadosť o zamietnutie žiadosti koruny “Carterovej .” 

Koruna’v takzvanej “Carterovej žiadosti” žiada, aby sudca považoval “Barberove”vyhlásenia a činy za dôkaz viny Licha a viac,” uviedla TDF.  

TDF poznamenal, že tento typ žiadosti je veľmi “komplikovaný” a vyžaduje si, aby Koruna dokázala “bez akýchkoľvek pochybností”, že existovalo “sprisahanie alebo plán a že Lich bol jeho účastníkom na základe priamych dôkazov.”  

Granger tvrdil, že predpokladom na preukázanie sprisahania je konkrétny a vo svojej podstate nezákonný “zločinný plán.”  

Uviedol, že údajnému plánu na zrušenie “obmedzení COVID-19 chýba vnútorná nezákonnosť, čím sa odlišuje od prípadov týkajúcich sa trestných činov, ako sú vraždy alebo obchod s drogami.” 

Granger potom rozobral požiadavku “‘podporovania’ a tvrdil, že vyhlásenia sú prípustné len vtedy, ak boli urobené v rámci sprisahania.”

Granger potom podrobne preskúmal “päť sprisahaní, ktoré tvrdí Koruna, a zdôraznil ich odchýlku od zavedených právnych precedensov.” 

TDF poznamenal, že Granger zdôraznil absenciu “dôkazov spájajúcich Licha s akýmikoľvek inherentne nezákonnými cieľmi, pričom poukázal na prípady, keď polícia poskytovala pomoc počas protestov. Granger ďalej spochybnil tvrdenia koruny’o napomáhaní a podnecovaní, pričom zdôraznil absenciu akýchkoľvek interakcií svedkov s Lichom.”  

Úplné podrobnosti druhej žiadosti obhajoby’predloženej súdu zatiaľ nie sú známe, ale koruna, ako poznamenala TDF, “vyjadrila neistotu o povahe druhej žiadosti a požiadala o súdny príkaz, ktorý by obhajobu prinútil zverejniť podrobnosti.” 

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová však zasiahla a “ubezpečila, že nenariadi obhajobe, aby odhalila svoj prípad do záznamu.” 

“Namiesto toho navrhla, že koruna by sa mohla zapojiť do diskusií s obhajobou mimo súdnej siene,”poznamenala TDF. 

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach. 

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bola jedna protestujúca, staršia pani, pošliapal policajný kôň, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.  

Súdny proces s Lichom a Barberom’doteraz trval dlhšie, než sa pôvodne plánovalo, a to pre pomalé tempo predvolávania svedkov korunou. LifeSiteNews sa rozsiahlo venoval súdnemu procesu.