Whitmer-810x500.jpg

Michiganský guvernér, ktorý podporuje potraty, podpísal zákon, ktorý uľahčuje zabíjanie detí až do ich narodenia

43
Kultúra smrti

Radikálne pro-potratový demokratický guvernér Michiganu v utorok podpísal balík opatrení, ktoré majú obmedziť interrupčné obmedzenia a uľahčiť lekárom v štáte Veľkých jazier vraždiť nenarodené deti až do okamihu ich narodenia.

“Interrupcia je základné právo,” Guvernér. Gretchen Whitmerová v utorok po podpísaní legislatívneho balíka uviedla vo vlákne na X. “Od môjho nástupu do funkcie som’bojovala ako o život, aby som ho chránila, a tento boj pokračuje aj dnes.”

Protect Life Michigan odsúdila nové zákony a tvrdí, že “[n]ikto nikdy predtým v histórii Michiganu neprijal takú strašne protiživotnú legislatívu.”

Potratové zákony podpísané Whitmerovou prichádzajú rok po tom, čo voliči schválili radikálny Návrh 3 zakotvenie interrupcií do ústavy štátu a zahŕňajú expanzívne, hoci trochu “zmenšený”zákon o reprodukčnom zdraví, ktorý má vstúpiť do platnosti vo februári a ktorý obmedzí početné predchádzajúce pro-life ochrany vrátane michiganského’zákona z roku 2011 zákaz čiastočného potratu pri narodení dieťaťa.

Zákaz potratov pri čiastočnom narodení z roku 2011 stanovil trestný čin pre lekára, ktorý vykoná zákrok, ktorý popisuje ako pôrod živého dieťaťa “až kým v prípade pôrodu hlavičkou dopredu nie je celá hlavička plodu mimo tela matky alebo v prípade pôrodu koncom maternice nie je akákoľvek časť trupu plodu za bruškom [sic] mimo tela matky,” s úmyslom dieťa usmrtiť. 

V správe o novom zákone miestna predajňa Bridge Michigan opísal brutálny zákrok ako taký, ktorý sa “zvyčajne používa v neskorých štádiách tehotenstva.” Barbarský čin je zakázaný podľa federálneho zákona.

Okrem zrušenia zákona o potrate čiastočným narodením Michigan’novým radikálnym opatrením vymazáva množstvo ďalších opatrení, ktoré majú regulovať potratový priemysel.

RELEVANTNÉ: ‘Legalizovaná vražda’: Michiganskí demokrati v Snemovni reprezentantov hlasovali za odstránenie prakticky všetkých obmedzení potratov

Ochrana života Michigan v utorok uviedla, že RHA odstraňuje predchádzajúce zákony týkajúce sa “hlásenia o potratoch, hlásenia o komplikáciách pri potratoch, udeľovania licencií klinikám, humánneho nakladania s pozostatkami plodu, prednostného financovania dolárov na plánovanie rodiny mimo poskytovateľov potratov a zákazu úradov pre tehotné a rodičovské služby pre študentov, ktoré odporúčajú na potrat.”

Michigančania budú navyše môcť “podať občianskoprávnu žalobu, ak dospeje k záveru, že niekto porušil ich ‘právo na reprodukčnú slobodu,’” uviedla pro-life skupina na X.

V prospech RHA sa vyjadril michiganský demokratický senátor Mallory McMorrow pochválila opatrenie za to, že údajne odstraňuje “svojvoľné prekážky” brániace tehotným mamičkám v ľahkom potrate ich detí. 

Ale demokratickí zákonodarcovia, ktorí v Michigane ovládajú obe zákonodarné komory a úrad guvernéra neboli schopní schváliť RHA aspoň bez niektorých revízií.

Michiganská katolícka konferencia (MCC), oficiálna verejno-politická inštitúcia Katolíckej cirkvi v Michigane, poznamenala, že “legislatívna a občianska advokácia” pomohla odstrániť niektoré pro-potratové politiky obsiahnuté v RHA.

Podľa MCC sa “návrhy RHA, ktoré požadovali, aby michiganskí daňoví poplatníci financovali interrupcie prostredníctvom programu Medicaid, zrušili 24-hodinovú lehotu na informovaný súhlas a odstránili skríning nátlaku pred interrupciou, nedostali na stôl guvernéra’.”

Zostávajúce ustanovenia zákona RHA a zákona o službách pre tehotné a rodiace študentky umožnia “[m]inimálnu alebo žiadnu transparentnosť alebo zodpovednosť pre potratové kliniky … vrátane prípadov komplikácií, ktoré sa vyskytnú počas potratu,” odhadzovanie tiel potratených detí “do kontajnerov na odpad,” a “viac potratov u vysokoškoláčok” v dôsledku zrušenia politiky zakazujúcej univerzitám a vysokým školám posielať študentov na potraty.”

SÚVISIACE: Michiganskí zástancovia života oznámili žalobu proti návrhu o interrupciách na prvom štátnom’pochode za život

Gubernátorka Whitmerová, ktorá v septembri na podujatí Clinton Global Initiative vyhlásila, že prístup k interrupciám je “dôležitý pre našu ekonomiku,” sľúbila, že sa nezastaví vo svojom úsilí o ľahšiu dostupnosť interrupcií.

“Ako som už’povedala, cesta za ochranu reprodukčných práv je maratón, nie šprint,” povedala v utorok a prisľúbila, že bude “naďalej bojovať” za rozšírenie prístupu k interrupciám, “najmä v našich farebných komunitách.”

Dostupné údaje naznačujú, že černošské ženy sú neúmerne zastúpené medzi ženami, ktoré žiadajú o interrupciu, a že černošské deti sú oveľa viac ohrozené interrupciou ako deti iných rás. Napríklad v roku 2019 tvorili potraty černošských detí 51,6 % všetkých potratov v Michigane pričom len v tomto roku bolo v maternici zavraždených 13 687 černošských detí, napriek tomu, že černochov je len 13.57 % celkovej populácie štátu.

“Dnes bol michiganský zákon zmenený tak, aby utláčal viac detí a ubližoval viac ženám,

“vyhlásila organizácia Protect Life Michigan. “Michiganské ženy a deti si zaslúžia LEPŠIE ako diskrimináciu, ktorú do štátu priniesol zákon o reprodukčnom zdraví.”

Skupina za život tvrdila, že michiganské’ženy a deti “budú vystavené najhorším podmienkam v histórii štátu” a vyzvala podporovateľov, aby “[h]pomohli ochrániť ženy a deti, ktorých životy sú kvôli tejto radikálnej legislatíve ohrozené” v “jednom z najradikálnejších miest na svete, kde sa vykonávajú potraty.”