Screenshot-2023-10-06-115149-e1696589550189-810x500.png

Argentínsky arcibiskup Aguer po odvolaní vyjadril "solidaritu" s biskupom Stricklandom

79
Neutral

Argentínsky arcibiskup Hector Aguer sa vyjadril na podporu biskupa Josepha Stricklanda z Tyleru v Texase po jeho odvolaní pápežom Františkom 11. novembra.

V utorkovom rannom vyhlásení emeritný arcibiskup z La Platy označil Stricklandovo’zosadenie za “ďalší ‘výkon’ absolútnej pápežskej monarchie.”

“Chcem vyjadriť svoju solidaritu s biskupom Stricklandom, ktorému sľubujem svoje biedne modlitby za jeho budúci status ‘zrušeného’ biskupa a jeho zámery,” napísal Aguer.

Eneritný arcibiskup dodal, že tento ohromujúci krok mu pripomenul biblický úryvok, kde svätý Pavol hovorí o výčitke svätému Petrovi za jeho pokrytecké správanie v okolí pohanov (Gal 2, 11-14).

“Mohlo by sa to dnes vzťahovať na vzťahy medzi nástupcami apoštolov a Petrovým nástupcom?”Aguer povedal.

Aguer tiež napísal, že sa modlí za všetkých amerických biskupov, ktorí sú “verní Tradícii.”

“Progresivizmus je neplodný; mladí ľudia túžia po Katolíckej cirkvi vernej svojmu pôvodu a tomu najlepšiemu z jej histórie. Oni sú budúcnosťou Katolíckejé,”povedal.

Osemdesiatročný argentínsky arcibiskup sa pripojil k chóru katolíckych duchovných a ľudí z celého sveta, ktorí odsudzujú Františkovo’odstránenie Stricklanda. Medzi ďalších významných prelátov, ktorí sa vyjadrili proti tomuto kroku, patria biskup Athanasius Schneider a arcibiskup Carlo Maria Viganò.

Vatikán nezverejnil oficiálny dôvod Stricklandovho’odvolania, hoci sám Strickland povedal LifeSiteNews’Johnovi-Henrymu Westenovi, že si stojí za “všetkými vecami, ktoré boli uvedené ako sťažnosti proti mne.”

“Viem, že som“nezaviedol Traditionis Custodes [dekrét pápeža Františka obmedzujúci tradičnú latinskú omšu], pretože nemôžem”vyhladovať časť svojho stáda,” povedal. “Urobil by som to znova rovnakým spôsobom. Cítim sa veľmi pokojný v Pánovi a v Pravde, za ktorú zomrel."”

Aguera v roku 2018 vystriedal na poste arcibiskupa La Platy veľmi kontroverzný arcibiskup Victor Manuel Fernández, ktorý teraz pôsobí ako šéf Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery pod vedením pápeža Františka. Aguer pozná Františka aj Fernándeza už desaťročia.