Blackburn-810x500.jpg

Senátorka Marsha Blackburnová si predvolala Jeffreyho Epsteina kvôli letovým záznamom

125
Neutral

Senátorka Marsha Blackburnová z Tennessee vo štvrtok oznámila, že podala predvolanie na súd, aby získala záznamy o letoch zo súkromného lietadla známeho pedofila Jeffreyho Epsteina.

“Vzhľadom na početné obvinenia z obchodovania s ľuďmi a sexuálneho zneužívania, ktoré sa týkajú pána Epsteina, je možné, že sa mu podarilo dostať do rúk. Epsteina si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme identifikovali všetkých, ktorí boli v tomto lietadle, a koľko ciest týmto lietadlom absolvovali a do ktorých destinácií prišli,” povedala senátorka Blackburnová na vypočutí v senátnom justičnom výbore 9. novembra.

Epstein, neslávne známy finančník a registrovaný sexuálny delikvent, ktorý bol v roku 2007 odsúdený za navádzanie na prostitúciu od neplnoletých osôb a neskôr obvinený z obchodovania s neplnoletými dievčatami, vlastnil dva súkromné ostrovy na území amerických Panenských ostrovov. 

Bol známy tým, že na svojich súkromných lietadlách, ktoré médiá prezývali Lolita Express, cestoval s mnohými vysokopostavenými osobami. Už roky sa šírili podozrenia o rozsahu jeho údajného systému obchodovania so sexom a o miere zapojenia celebrít, politických lídrov a ďalších osôb.

V auguste 2019 Epsteina našli mŕtveho v jeho väzenskej cele v newyorskom’Metropolitnom nápravnom centre (MCC) len niekoľko týždňov po zatknutí a obvinení z obchodovania so sexom. Jeho smrť bola označená za samovraždu, ale vysokopostavená povaha jeho kontaktov a podozrivé okolnosti jeho smrti — vrátane nefunkčnosti dvoch bezpečnostných kamier a nevykonania požadovaných kontrol zo strany bezpečnostných strážcov — vyvolali teórie, že bol zavraždený v snahe zabrániť mu, aby do prípadu zatiahol prominentné elity, s ktorými bol prepojený. Medzi potenciálne dôkazy proti jeho vražde však patrí aj skutočnosť, že podpísal nový závet a že dva dni pred smrťou vložil svoj majetok v hodnote približne 577 miliónov dolárov do fondu, uviedla agentúra Reuters poznamenala.

PREHLIADNITE SI: Bill Clinton sa vysmieva otázke o väzbách na obchodníka so sexom Jeffreyho Epsteina

Blackburn nie je’prvým, kto podal predvolanie v snahe získať prístup k Epsteinovým’letovým záznamom a stovky letových záznamov už boli zverejnené v predchádzajúcich súdnych sporoch. 

Významné osoby, o ktorých je známe, že leteli Epsteinovým’súkromným lietadlom (nie však na súkromný ostrov obvineného sexuálneho obchodníka’patria podľa zverejnených záznamov k bývalým americkým prezidentom Billovi Clintonovi a Donaldovi Trumpovi, princovi Andrewovi a klimatickému aktivistovi Billovi Gatesovi.

V septembri 2020, teda niečo vyše roka po Epsteinovej’smrti, generálna prokurátorka amerických Panenských ostrovov Denise Georgeová podala predvolanie, v ktorom si vyžiadala záznamy o letoch Epsteinových’štyroch vrtuľníkov a troch lietadiel od roku 1998 do jeho”smrti v roku 2019, vtedy informoval Mirror.

Predvolanie súviselo so žalobou, ktorú podal George “obvinený v 22 bodoch vrátane znásilnenia s priťažujúcimi okolnosťami, zneužívania a zanedbávania detí, obchodovania s ľuďmi, nútenej práce a prostitúcie,” podľa Mirror.

George pokračoval v novembri 2022 žalobou vo výške 105 miliónov dolárov proti Epsteinovmu majetku a v decembri podal žalobu v hodnote 190 miliónov dolárov proti spoločnosti JPMorgan Chase za údajné porušenie zákona o ochrane obetí obchodovania s ľuďmi tým, že bankovala s Epsteinom, podľa miestneho výstupu z Panenských ostrovov The St. Thomas Source.

ČÍTAJTE: Donald Trump v rozhovore s Tuckerom Carlsonom hovorí o atentáte, Epsteinovi a obvineniach

Aj o niekoľko dní neskôr, poznamenal portál, Georgea prepustil guvernér Panenských ostrovov. Albert Bryan Jr.

V komentári pre Fox News Bryanov hovorca priznal, že “guvernér zbavil Denise Georgeovú funkcie generálnej prokurátorky,” ale uviedol, že “mediálne správy, ktoré ako dôvod uvádzajú žalobu JP Morgan, nie sú úplne presné.”

Epsteinov’komplic, britskýnarodená spoločníčka Ghislaine Maxwellová, bola v decembri 2021 odsúdená za obchodovanie so sexom, prepravu maloletej osoby s cieľom zúčastniť sa na nezákonných sexuálnych praktikách a dve obvinenia zo sprisahania. Minulý rok bola odsúdená na 20 rokov väzenia.