Screenshot-2023-10-06-132025-e1696594902508-810x500.png

Hillary Clintonová tvrdí, že Trumpovi priaznivci sú v "sekte" a potrebujú "formálne deprogramovanie

35
Kultúra smrti

Hillary Clintonová povedala, že “MAGA extrémisti”, ktorí podporujú Donalda Trumpa, potrebujú “formálne deprogramovanie”, aby unikli zo svojej “sekty.”

V nedávnom rozhovore s Christiane Amanpour zo CNN’Clintonová brojí proti podporovateľom bývalého prezidenta Trumpa, patologizuje ich a zároveň tvrdí, že sú súčasťou “sekty.” 

Clintonová povedala, že “mnohí z týchto extrémistov, z týchto MAGA extrémistov, si berú príkazy od Donalda Trumpa, ktorý už nemá žiadnu dôveryhodnosť podľa akýchkoľvek kritérií.” 

“A kedy sa s ním rozídu?" ” spýtala sa. “Pretože v určitom okamihu“možno treba formálne deprogramovať členov sekty, ale niečo sa musí stať.” 

Clintonová, ktorá s Trumpom prehrala v prezidentských voľbách v roku 2016, povedala, že si myslí, že Trump “bohužiaľ… bude nominantom” Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2024. 

“A my ho musíme poraziť a musíme poraziť tých, ktorí sú popieračmi volieb, ako sme to urobili v rokoch 2020 a 2022. A musíme, viete, byť jednoducho múdrejší v tom, ako sa snažíme posilniť postavenie správnych ľudí vo vnútri Republikánskej strany,” pokračovala Clintonová. 

ČÍTAŤ: Hillary Clintonová obviňuje ‘MAGA republikánov’ z horúceho počasia 

Clintonová uviedla, že hnutie MAGA je “klasickým príbehom autoritárskeho populistu, ktorý má skutočne v rukách emocionálne, psychologické potreby a túžby časti obyvateľstva a základne Republikánskej strany z akejkoľvek kombinácie dôvodov.” 

A je to emocionálne a psychologické [vidieť] v ňom niekoho, kto hovorí za nich, a oni sú rozhodnutí, že ho budú naďalej voliť, navštevovať jeho zhromaždenia, nosiť jeho tovar, pretože z akéhokoľvek dôvodu s nimi on a jeho, viete, veľmi negatívna, odporná forma politiky rezonuje.

“Možno nemajú radi migrantov,” povedala Clintonová v ďalšom pokuse patologizovať Trumpových voličov a pripísať im zlomyseľné motívy a dodala, že “možno nemajú radi homosexuálov alebo černochov alebo ženu, ktorá bola v práci povýšená.” 

Clintonová ďalej znevažovala Trumpových priaznivcov za to, že “chcú byť zodpovední za svoje životy” a majú slobodu prejavu, a tvrdila, že chcú urážať všetkých, ktorí s nimi nesúhlasia. 

“Make America Great Again bola snaha o nostalgiu,” povedala. “Vrátiť sa na miesto, kde, viete, ľudia mohli byť zodpovední za svoje životy, cítiť sa oprávnení, hovoriť, čo chcú, urážať každého, kto im príde do cesty. A to bolo pre značnú časť republikánskej základne naozaj príťažlivé.” 

“Takže je to ako kult a niekto musí tento impulz zlomiť,” uzavrela. 

Konzervatívni komentátori ostro odsúdili Clintonovej’komentáre na adresu Trumpových priaznivcov a jej výzvu na “deprogramovanie” MAGA republikánov na sociálnej sieti X (predtým Twitter), kde sa vyjadrujú odborníci a politici prirovnávali jej tirádu k výzve na “prevýchovné tábory.” 

V ďalšej časti rozhovoru bývalá prezidentská kandidátka uviedla, že je presvedčená, že Joe Biden bude schopný poraziť Donalda Trumpa, ak by sa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2024 opäť stretli, poznamenal, že Biden odviedol “fantastickú prácu” a vyhlásil, že opätovné zvolenie Trumpa by mohlo “ukončiť našu demokraciu.” 

“A nehovorím to”ľahko,” tvrdila. 

Clintonová vidínedávne zosadenie republikána Kevina McCarthyho z postu predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu ako dôkaz, že GOP je v “absolútnej situácii rukojemníkov svojich najextrémnejších členov.” 

Clintonová uviedla, že McCarthy bol “potrestaný” za to, že “urobil správnu vec”, pretože hlasovalpo boku demokratov za zákon o výdavkoch, ktorý mal odvrátiť dočasné zastavenie činnosti vlády. 

“Nebol naďalej v zajatí krajne pravicových extrémistov. Preto ho zvrhli. Bol to veľmi malý počet, keď sa pozriete na hlasovanie. Teraz však’žneme dôsledky ich zlého správania,” uviedla. 

Clintonová však poprela svoje predchádzajúce vyjadrenia o McCarthym, keď na otázku, prečo všetci zástupcovia demokratov hlasovali spolu s“extrémistami z MAGA” za jeho zosadenie, uviedla, že mu zbor “nemohol dôverovať”. 

“V určitom okamihu musí nastať odpor voči kontrole, ktorú má táto malá skupina extrémistov,” tvrdila, hoci McCarthyho’zosadenie bolo možné len preto, že 208 prítomných demokratov hlasovalo za jeho odvolanie. “A neviem, kto to povedie, ale dúfajme, že ten, kto sa stane novým predsedom parlamentu, to urobí.”