GettyImages-1407268057-810x500.jpg

Veľká farmaceutická spoločnosť sa snaží vyhnúť vine za šarže Remdesiviru s prímesou skla

41
Kultúra smrti

 Jedna z najväčších svetových “Big Pharma” spoločností odmieta vinu a zároveň ukazuje prstom na výrobnú spoločnosť so sídlom v Spojenom kráľovstve po tom, čo sa zistilo, že jej výrobok Remdesivir bol kontaminovaný sklenenými časticami, ktoré spôsobili riziko závažných nežiaducich účinkov, ako je napríklad mŕtvica a smrť.

Toto je klasický prípad Dávida proti Goliášovi:

Začalo sa po tom, čo sudca michiganského okresného súdu rozhodol, že spoločnosť Gilead Sciences Inc. nie je chránená zákonom o pripravenosti verejnosti a pripravenosti na mimoriadne situácie (PREP), ktorý mal právne chrániť výrobcov liekov pred zodpovednosťou v prípade, že jednotlivci pocítia fyzickú ujmu spôsobenú jej výrobkami.

Zákon PREP z roku 2005 “oprávňuje ministra zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) obmedziť právnu zodpovednosť za straty súvisiace s podávaním lekárskych protiopatrení, ako sú diagnostika, liečba a vakcíny,” podľa Kongresovej výskumnej služby (CRS). Takmer na začiatku pandémie sa Trumpova administratíva’HHS odvolávala na tento zákon pri vyhlásení vírusu za “stav ohrozenia verejného zdravia.”

Zákon PREP sťažil poškodeným osobám a ich rodinám právne prostriedky voči lekárom, nemocniciam a farmaceutickým spoločnostiam za úmrtia a iné škody spôsobené vakcínami COVID, uzávermi, ventilátormi a inými opatreniami.

Gilead podal Oznámenie o nezavinení, čo znamená, že teraz obviňuje britského výrobcu Hikma z prítomnosti sklenených častíc v tekutej forme lieku.

V možno neprekvapujúcom vývoji americká Obchodná komora sa postavila na obranu spoločnosti Gilead’a podala amicus brief, v ktorom tvrdí, že ak poškodený muž zvíťazí na súde proti spoločnosti Gilead, farmaceutickému priemyslu vznikne škoda.

Gilead je jedným z najväčších klientov Americkej obchodnej komory.

Podľa jeho právnikov Dan Nowacki z metropoly Detroit utrpel dve mozgové príhody a v roku 2021 mu bola amputovaná noha, niekoľko dní po tom, ako dostal niekoľko dávok lieku Remdesivir, ktorý vyrobila spoločnosť Gilead Sciences.

Súdca’rozhodnutím, ktoré bolo vydané v auguste, rozhodol, že spoločnosť Gilead nie je chránená zákonom PREP, čo pravdepodobne zvýši možnosť budúcich hromadných žalôb proti farmaceutickým spoločnostiam.

Nowacki, ktorý má 80 rokov, žil aktívnym životom so svojou manželkou predtým, ako mu bol podaný Remdesivir v nemocnici St Joseph Mercy Chelsea. Teraz je pripútaný na invalidný vozík.

Nowackiho’právny zástupca, Ven Johnson zo spoločnosti Johnson Law, počas tlačovej konferencie vtedy, že nemocnici trvalo niekoľko mesiacov, kým potvrdila, že Nowacki dostal dve dávky lieku Remdesivir, ktoré obsahovali mikroskopické sklenené úlomky.

Liek, ktorý je v intravenóznej forme známy ako Veklury, vyrobila spoločnosť Gilead Sciences. V decembri 2021 spoločnosť Gilead vydala dobrovoľné stiahnutie z trhu údajne 55 000 injekčných liekoviek lieku Veklury po tom, ako priznala, že v nich boli sklenené čiastočky.

Nemocnica svätého Jozefa aj spoločnosť Gilead na súde tvrdili, že ich chráni zákon PREP, ale sudca ich argumenty odmietol.

“Nedostali ste’súhlas FDA, aby ste do tohto lieku pridali sklenené častice,” Johnson povedal.  “Mali ste liek, ktorý bol schválený, nikdy nie sklenené častice. Takže nemáte liekovú imunitu.”

Johnson spresnil, že Nowacki’sa žalobou snaží zistiť, prečo pacienti v nemocnici St. Joseph neboli informovaní o skle vo vakcíne spoločnosti Gilead’.

“Nemocnici trvalo takmer päť mesiacov po tom, čo sa dozvedela alebo mala dozvedieť, že Remdesivir je kontaminovaný sklenenými časticami, a nikdy nekontaktovala našich klientov,” Johnson povedal.

“Vedia, že niekde niečo pokazili. Preto ho stiahli z trhu,”poznamenal. “Človek by si myslel, že spoločnosť Gilead sa vzchopí a urobí správnu vec, príde k tejto rodine a pomôže jej, namiesto toho, aby jednoducho hrala hru na súdny proces.”

Súdny proces v Michigane nasleduje po podobne úspešné právne napadnutie zákona PREP na jar minulého roka v Kalifornii.

“Lekári majú povinnosť preskúmať literatúru, najmä v čase vznikajúcej krízy, a držať krok s týmito vyvíjajúcimi sa usmerneniami,” argumentovali právnici v tlačovej správe. “Bezpečnosť a predchádzanie škodám by mali byť v klinickom prostredí vždy na prvom mieste. COVID-19 má 99,97 % mieru prežitia. Remdesivir túto mieru prežitia exponenciálne znižuje. Tento protokol je krutý, smrteľný, zbytočný a ako sa ukázalo, aj vysoko finančne motivovaný.”

Advokát Matthew P. Tyson navyše uviedol, že zistil, že liek nesie o 3 000 % vyššie riziko úmrtia ako iné lieky.

Remdesivir získal povolenie na núdzové použitie približne v máji 2020 po tom, ako ho odporučila komisia [Národného inštitútu zdravia], v ktorej bolo deväť osôb s finančnými väzbami na jeho tvorcu, spoločnosť Gilead Sciences.”

Písal pre Brownstone Institute, Liam Cosgrove ad dodal, že NIH “financoval skúšky remdesiviru, ktorý má spoločnosť Gilead stále patentovaný, napriek tomu, že je menej účinný a má závažnejšie vedľajšie účinky ako ivermektín,” a že U.FDA schválila remdesivir v rámci EUA napriek tomu, že v publikovaných štúdiách sa neskôr uvádza, že remdesivir nebol spojený so štatisticky významným klinickým prínosom.’”