fernandez-easter-vigil-e1696014196973-810x500.jpg

Arcibiskup Fernández hovorí, že synoda neponúkne "žiadne závery" o diakonkách a ženatých kňazoch

33
Neutral

Fernández svoje vyhlásenie zverejnil v príspevku na sociálnych sieťach, ktorý zdieľal v piatok večer miestneho času, len niekoľko hodín pred tým, ako má 30. septembra na konzistóriu dostať kardinálsky’červený klobúk. Po dopoludňajšom konzistóriu sa popoludní vo Vatikáne uskutoční ekumenická modlitbová vigília, na ktorej sa k pápežovi pridajú náboženskí predstavitelia a ktorej cieľom je modliť sa za synodu. Účastníci synody potom večer odídu na duchovné cvičenie. 

Vzhľadom na to Fernández napísal “môžeme povedať, že konzistórium, ktoré vytvorí kardinálov, je niečo druhoradé popri tejto skutočnosti [synode], ktorá je pre Cirkev oveľa dôležitejšia.”

Bývalý arcibiskup La Platy vyzdvihol prelomovú úlohu, ktorú budú mať na Synode laici, ktorí sa budú môcť nielen zúčastniť, ale aj hlasovať. 

“Teraz môže svojím hlasom niekoľko desiatok žien a laikov zmeniť priebeh hlasovania,” povedal Fernández. “Myslime na to, že niekedy sa niečo nepostupuje len kvôli rozdielu niekoľkých hlasov.”

Prefekt DDF’predpovede synody

Písaním v predvečer synody sa Fernández snažil tlmiť akékoľvek myšlienky o možných zmenách v praxi Cirkvi, ale zároveň ponechal priestor aj pre “Ducha Svätého,” povedal, že “nemôžeme vedieť, akým smerom sa [synoda] vydá.”

Synoda’Instrumentum Laboris, ktorá bola vydaný v júni, zdôrazňuje témy ako’diakonické“svätenie žien,”ženatí kňazi a potreba“prijať”znovu zosobášených rozvedených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.” Taktiež presadzuje Amoris Laetitia’s argument, že rozvedení a ‘znovu zosobášení’ môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia.”

Ako informoval LifeSite, 464 účastníkov synody dostane kópiu tohto textu spolu so všetkými predchádzajúcimi textami a bude mať k dispozícii mnoho dní synody’strávených diskusiou o jednotlivých častiach Instrumentum laboris. 

ČÍTAŤ: Tu’je, čo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku  

Fernáa;ndez, ktorý tvrdí, že ktokoľvek, kto by chcel synodu zmanipulovať, by to mal kvôli stovkám účastníkov ťažké, dodal, že “problémom je, že tohtoročná’synoda nenavrhuje zaoberať sa štyrmi alebo piatimi diskutovanými otázkami. To by sa mohlo stať na budúci rok, ale nie teraz.”

Naopak, zasadnutie Synody 2023 je podľa Fernándeza “všeobecnejšou, ale nemenej zaujímavou úvahou: akú Cirkev chceme, čo od nás potrebuje dnešný svet, akú Cirkev chce dnes Pán, aby osvietila svet, v ktorom žijeme.”

Kým sa synoda zamerala na “počúvanie” a “dialóg” na všetkých úrovniach v Cirkvi, a dokonca aj mimo nej, v posledných dňoch sa Vatikán snažil upozorniť novinárov, aby podobnú mieru otvorenosti neočakávali ani pri októbrových zasadnutiach synody. 

Na nedávnom tlačovom brífingu sa vatikánski predstavitelia vyhýbali potvrdeniu presadenia pápežského tajomstva na rokovaniach a namiesto toho presadzovali ducha “mlčania,” citujúc zosnulého kardinála Carla Maria Martiniho’spisy.

Fernández takúto tému zopakoval: “[T]o nebude pre tlač zaujímavé,” povedal o synode. 

Akokoľvek sa nám to môže zdať zaujímavé a užitočné, nebude to niečo, čo bude plniť titulky médií a sietí. Pre svet to môže vyznieť ako neúspech alebo nepodstatné stretnutie. 

Nebude to tak pre nás, ak zostaneme poslušní voči Duchu Svätému. Pápež František to vie a vždy hovorí, že nejde o získanie priestoru, ale o generovanie nových procesov, ktoré prinesú ovocie ktovie kedy.

Podceňuje návrhy zmien

Aj keď Instrumentum laboris otvára otázku diakonátu pre ženy a ženatých klerikov, dezignovaný kardinál Fernández naznačil, že takéto témy by sa mohli otvoriť, ale nedospeje k záveru.

“Aj keď musíme zostať otvorení tomu, čo chce Boh urobiť, nemyslím si, že tento mesiac budeme diskutovať o otázkach, ako je celibát, svätenie žien alebo podobné veci,” povedal, “pretože každá z týchto otázok by si vyžadovala veľa predchádzajúceho štúdia, regionálnych diskusií a potom by si každá z týchto otázok vyžadovala minimálne celú synodu alebo dve.” 

“Takže v súvislosti s týmito veľmi diskutovanými otázkami by mohla byť len požiadavka na ich preštudovanie, ale žiadne závery,” dodal Fernández, čím naznačil budúcnosť. 

ČÍTAJTE: Čo majú katolíci očakávať v súvislosti so záverečným dokumentom Synody o synodalite’?

Napokon, ako LifeSite informoval, aj prefekt vatikánskeho dikastéria pre komunikáciu’bagatelizoval akékoľvek očakávania veľkých rozhodnutí zo zasadnutia synody v roku 2023, keďže takýto druh výsledkov bude vidieť až na synode biskupov v roku 2024, ktorá sa uskutoční v Ríme v októbri budúceho roka a bude slúžiť ako záver synody o synodalite.  

Zaiste, text, ktorý bude zostavený zo zasadnutí Synody v októbri tohto roku bude ďalej slúžiť ako základ pre pokračovanie procesu, ktorý povedie k stretnutiu v Ríme v roku 2024. 

Takéto vyhlásenia však nemusia mnohým účastníkom stačiť, keďže zo strany klerikálnych aj lay hlasujúcich členov synody sa čoraz častejšie ozývajú hlasy, ktoré požadujú zrušenie katolíckej doktríny v bodoch, o ktorých bude synoda rokovať.

Prisľúbte svoje modlitby a pôst za ochranu Cirkvi počas synody o synodalite ZDE