Glenn-Beck-810x500.png

Katolíci vyčítajú Glennovi Beckovi, že kritizoval Joea Bidena za znak kríža

46
Neutral

Katolíci sa na sociálnych sieťach ohradzujú proti politickému komentátorovi Glennovi Beckovi za jeho minulotýždňové výroky, ktoré niektorí označujú za protikatolícke.

Počas nedávnej tlačovej konferencie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom urobil americký prezident Joe Biden znamenie kríža. Urobil tak práve vo chvíli, keď Netanjahu, ktorý je žid, hovoril o ich “priateľstve” trvajúcom viac ako 40 rokov.

Pres zjavné známky úbytku kognitívnych funkcií v posledných rokoch Biden zrejme presne vedel, čo robí. Biely dom však neodpovedal na otázky médií, prečo to urobil.

Beck je mormón, hoci bol vychovaný ako katolík. Často kritizuje pápeža Františka a jeho program sociálnej spravodlivosti. Zároveň sa veľmi zaujímal o Pannu Máriu Fatimskú a Rusko, pričom pozval spoluzakladateľa LifeSite Johna-Henryho Westena a autora Taylora Marshalla vo svojej relácii, aby v posledných rokoch diskutovali na túto tému.

V minulom týždni Beck vo svojom podcaste pokarhal Bidenovo’rozhodnutie a označil ho za urážlivé pre Netanjahua.

“Vo všeobecnosti si nemyslím, že [robiť znamenie kríža] je dobrý nápad, keď’v prítomnosti premiéra Izraela, ktorý, náhodou, počul som, že, ja neviem, má v sebe niekoľko židovských ľudí, ktorí majú tendenciu, ja neviem, možno problém, najmä s katolíckou cirkvou. Myslím tým, že’majú svoju históriu,” povedal.

Na Beckove poznámky reagovali desiatky katolíkov na X. Niektorí z nich poznamenali, že znamenie kríža je biblicky zakorenené gesto, ktoré dušiam pripomína Kristovu smrť’.

“Chválime sa krížom,” povedal Marshall vo videoodpovedi. “Vyhlásiť obvinenie, že robenie znamenia kríža je de facto urážlivé pre Židov — ak pôjdeme touto cestou, zrušíme každého jedného človeka.”

Bývalý detský herec, ktorý sa stal katolíckym aktivistom za domovinu Bug Hall povedal, “Nie vždy’robím znamenie kríža čo najväčšie, ale keď ho robím …, tak’preto, že’som v blízkosti protikatolíkov.”

Ďalší užívatelia upozornili na učenie Cirkvi’o sociálnom kráľovstve Krista, ktoré, ako vysvetlil pápež Pius XI. v encyklike Quas Primas z roku 1921, potvrdzuje, že Ježiš svojou smrťou získal božské práva nad všetkými národmi sveta ako ich vládca.

Niekoľko užívateľov X pochválilo Bidena za to, že “based” a zároveň odsúdil Becka, ktorý je horlivým sionistom, za to, že uprednostňuje politické kalkulácie pred Kristom.

Sám Kristus v Matúšovom evanjeliu uvádza, že “každý, kto ma vyzná pred ľuďmi, aj ja ho vyznám pred svojím Otcom.”Robenie znamenia kríža je medzi katolíkmi stálym zvykom už od prvých storočí po smrti nášho Pána”-. Okrem toho, že ho používajú kňazi pri svätej omši a počas sviatostí, je prekríženie sa najzreteľnejším fyzickým spôsobom, akým katolík môže vyjadriť vieru v Ježiša Krista.