preborn_baby__womb__fetus-810x500.jpg

Plánované rodičovstvo nepravdivo tvrdí, že potraty "neexistujú" až do momentu pôrodu

27
Kultúra smrti

Politická odnož najväčšieho amerického potratového reťazca tento týždeň vyhlásila, že potraty do okamihu narodenia neexistujú, čo je bežné popieranie jednej z najtemnejších a najmenej populárnych právd potratového priemyslu.

V stredu večer v reakcii na vyhlásenie floridského guvernéra M. Rona DeSantisa’na výzvu “aby sa demokrati zodpovedali za svoj extrémizmus podporujúci potraty až do okamihu narodenia” na druhej republikánskej debate v rámci prezidentských primárok, Planned Parenthood Action Fund tvrdil, že “nič také ako ‘potraty až do okamihu narodenia”neexistuje.’Je to čistá propaganda, ktorú používajú politici, ktorí chcú hrať politiku s ľudskými’lekárskymi rozhodnutiami.”

Tvrdenie sa stretlo s prívalom odporu zo strany zástancov života, vrátane predloženia poznámky komunity, v ktorej sa poukazuje na to, že “právo” na legálny potrat v súčasnosti nepodlieha žiadnemu tehotenskému limitu v siedmich štátoch. Dostupné údaje, ktoré boli dlhodobo znevýhodnené podhodnotením a nejednotným vykazovaním zo strany rôznych štátov, uvádzajú, že niečo vyše 1 % ročných potratov sa vykoná v 21. týždni alebo po ňom, čo stále predstavuje najmenej 10 000 neskorých potratov ročne. Po 15. týždni je ročne zabitých viac ako 50 000 nenarodených detí.

V minulom roku všetci demokrati v Snemovni reprezentantov okrem jedného hlasovali zatzv. zákon o ochrane zdravia žien, ktorý by prinútil všetkých 50 štátov povoliť potraty z akéhokoľvek dôvodu až do životaschopnosti plodu a až do narodenia, pokiaľ potratár rozhodne, že je to nevyhnutné pre zdravie matky’“.” V roku 2020 len dvaja demokrati v Senáte hlasovali zazákon, ktorý by zakázal potraty v 20. týždni. Lídri demokratov často odmietajú uviesť akékoľvek obmedzenia potratov, ktoré by prijali, naposledy podpredsedníčka Kamala Harris.

Takisto ilustratívna je otázka zabíjania detí ponarodení, po nepodarených potratoch, ktorých výsledkom je živý novorodenec úplne oddelený od matky. Zabíjanie takýchto detí je technicky nezákonné podľa federálneho zákona o ochrane živonarodených detí z roku 2002, ale tento zákon neobsahujetrestné sankcie, ktoré by zabezpečili jeho zmysluplné presadzovanie.

V posledných rokoch sa republikáni v Kongrese opakovane pokúšali riešiť túto otázku novým návrhom zákona o ochrane živonarodených detí, ktoré prežili potrat, ktorý vyžaduje základnú lekársku starostlivosť pre takéto deti. V januári však všetci demokrati okrem dvoch hlasovali protizákonu, a keď boli vo vedení, demokrati opakovane zablokovali, aby sa o takejto legislatíve vôbec hlasovalo.

Demokrati odôvodňujú svoj nesúhlas s akýmikoľvek obmedzeniami potratov tvrdením, že najnovšie sa potraty vyhľadávajú len v prípade extrémnych zdravotných okolností, ako je napríklad tehotenstvo ohrozujúce matku’na živote. V skutočnosti však prakticky každý súčasný navrhovaný alebo prijatý zákaz interrupcií výslovne povoľuje liečbu zachraňujúcu život v naliehavých situáciách, aj keď má za následok stratu nenarodeného dieťaťa, a mnohí lekárski odborníci (vrátane bývalých potratárov) potvrdzujú, že úmyselné usmrtenie dieťaťa nie je ani nevyhnutnou, ba dokonca ani najrozumnejšou možnosťou záchrany života matky’. Okrem toho drvivá väčšina interrupcií nebola nikdy vyhľadaná zo zdravotných dôvodov, ale zo sociálnych, kariérnych alebo finančných dôvodov.

Obhajcovia potratov sa tiež pokúšali odvrátiť pozornosť od otázky infanticídy tvrdením, že infanticída je mýtus, ale viacerí bývalí predstavitelia potratového priemyslu a odborníci na politiku povedali Kongresu alebo priznali pod prísahou, že sa to stále deje a že mnohé prípady infanticídy nie sú zachytené v oficiálnych číslach. Abortion Survivors Network odhaduje, že dva z každých 1 000 potratov majú za následok narodenie živého dieťaťa.

Kým v uplynulom roku sa veľa hovorilo o ľudovej ambivalencii voči komplexnejším zákazom interrupcií teraz, keď Roe v. Wade bol zvrátený, verejná mienka je stále rozhodne proti neskorým interrupciám, čo dáva subjektom ako Planned Parenthood silnú motiváciu popierať reálnu situáciu.

V júni Susan B. Anthony Pro-Life America zadalaprieskum spoločnosti Tarrance Group, podľa ktorého 77 % Američanov podporuje obmedzenie voliteľných potratov aspoň na prvých 15 týždňov, na rozdiel od iba 14 %, ktorí podporujú potraty do tretieho trimestra a 14 %, ktorí ich podporujú počas všetkých deviatich mesiacov. Podobné výsledky zistili aj iné prieskumy: Pew (27 % za potraty “legálne vo všetkých prípadoch”), Gallup (22 % pre potraty legálne v treťom trimestri) a Marist (21 % pre potraty legálne počas “celého tehotenstva”).